Harrastukset 


ENÄILTAMAT

VIHDIN HUVIELÄMÄN
HUIPPUTAPAHTUMA
VUOSINA 1975 – 1986

Vuonna 1975, kesäkuisena viikonloppuna, järjestettiin ensimmäisen kerran VIHDIN PÄIVÄT.

Vihtiläisten järjestöjen, kunnan kulttuurilautakunnan ja sivistystoimen muiden lautakuntien sekä seurakunnan yhteistyönä järjestämät päivät päätettiin toteuttaa kesäkuun 13. – 15. päivinä. Viikonvaihteen runsas tapahtumatarjonta sijoittui Vihdin kirkonkylälle ja Nummelaan.

Viisi nummelalaista järjestöä päätti osallistua yhteistoimin päivien järjestelyihin. Suunnitelmissa oli järjestää ohjelmallinen iltatapahtuma Nummelan lentokentällä lauantaina 14. päivänä kesäkuuta.

Nummelan Killan, Nummelan VPK:n, VPK:n Naisosaston, Nummelan Marttayhdistyksen ja Vihdin Urheiluautoilijoiden aktiiviset edustajat kokoontuivat ensimmäiseen palaveriin asian tiimoilta huhtikuun 18. päivänä 1975.
Yksimielisesti päätettiin osallistua Vihdin Päivien ohjelman järjestelyihin.


Ote ensimmäisen palaverin muistiosta:

PÖYTÄKIRJA N:o 1

18.4.75 oli Nummelan Killan, Palokunnan, Marttojen ja Urheiluautoilijoitten edustajat kutsuttu kokoon Sähkön alakertaan. Pohdittavana aiheena oli, ryhtyvätkö em. järjestöt järjestämään Vihti päivien yhteyteen ohjelmallista iltarientoa Nummelan lentokentälle.

Yhteistuumin päätettiin ryhtyä juhlan järjestelyihin.

Päätettiin, että tilaisuus pidetään Nummelan lentokentällä lentokonehallissa lauantaina kesäkuun 14. päivänä alkaen klo 20.00. Ennen juhlaa lentonäytös kentällä.

Erilaiset tehtävät jaettiin seuraavasti:

Luvat: Lupa juhlien järjestämiseen nimismieheltä ja lentokonehallin käyttöön saanti juhlien ajaksi. Urheiluautoilijat. (Tenho Öblom)

Ohjelma: Valittiin ohjelmatoimikunta, vetäjänä Tenho Öblom. Muut jäsenet: Oki Heiniö, Leena Åkerman, Jorma Kirveskallio ja Aila Vainio.

Rakennelmat: Kilta. (Jorma Kirveskallio)

Ravintola: Martat ja Palonaiset. (Leena Åkerman ja Aune Evelä)

Tiedotus: Julisteet ja ilmoitukset lehtiin hoitaa Kilta. (Juhani Sianoja)

Markkinointi: Lippujen myynti hoidetaan siten, että juhla-alue aidataan ja sisäänpääsy ovella myydään liput. Armi Laine vastaa lipunmyynnin tilityksestä ja hankkii liput paperikaupasta.

Järjestysmiehet: Palokunta. (Jouko Mäkinen)

Talous: Asian käsittely jätettiin myöhempään vaiheeseen.

Siivous: Siivous juhlien jälkeisenä päivänä talkoilla.

Orkesteri: Ohjelmatoimikunta. (Tenho Öblom)

Juhlan nimiehdotukset seuraavassa kokouksessa, joka pidetään 8.5.75 klo 19.00 Sähkön alakerrassa.



Järjestöt jakoivat tehtävät työryhmille, joihin kukin järjestö nimesi edustajansa. Juhlien/iltamien nimeksi hyväksyttiin yksimielisesti ohjelmatoimikunnan ehdotus: ENÄILTAMAT. Nimi, jossa ENÄ merkitsee suurta, osoittautui tulevien vuosien aikana varsin oikeaksi.

Tapahtumasta mahdollisesti jäävä tuotto päätettiin ohjata Nummelaan rakennettavan Uimahallin hyväksi.

Toimikunnilla oli runsaasti tehtäviä järjestelyissä. Tapahtumapaikkana oli lentokentän konehalli. Paikka vaati kuitenkin paljon lisärakennelmia ohjelmalavoineen, yleisön istumapaikkoineen, ravintolatiloineen jne.
       

Ensimmäisten iltamien juontajana toimi Tenho Öblom Urheiluautoilijoista. Ohjelma rakentui ”oman kylän taiteilijoiden” esityksistä. Eduskunnan silloinen varapuhemies Veikko Helle esitti kolme yksinlaulua. Yleisöstä kuului kommentteja: ”Hän laulaa kuin oopperalaulaja”

Sketsi ”24 tuntia Nummelassa” avautui varmaan parhaiten paikkakuntalaisille.



Paikallinen ”Demis Roussos”. Yleisölle taisi jäädä arvoitukseksi, kuka esittäjä oli. Kuvan omistaa Tenho Öblom.  
    


Casper Anttila juontaa ohjelmaa ”24 tuntia Nummelassa” . Kuvan omistaa Tenho Öblom.           

Myytyjen pääsylippujen mukaan paikalla oli yli 800 henkilöä.


1976

Edellisen vuoden onnistuneet kokemukset innoittivat järjestämään jälleen Enäiltamat. Ajankohdaksi sovittiin lauantai kesäkuun 19. päivä.
Tilaisuuden juontajana oli totuttuun tapaan Tenho Öblom.
Esiintymislava ja yleisön istumapaikat oli sijoitettu osittain ulos, lentokonehallin ulkopuolelle. Lippuja myytiin edellisvuotta enemmän, nyt jo 1 000 henkilöä oli lunastanut pääsylipun.


Yleisö nautti näkemästään ja kuulemastaan. Kuvan omistaa Tenho Öblom.


Illan ohjelma koostui pääosin paikkakunnan omien taiteilijoiden esityksistä. Nummelan Torvisoittokunta esitti musiikkia, Veikko Helle piti puheen ja nyt myös Toini Helle esitti yksinlaulua  



Esiintymisvuorossa Nummelan Torvisoittokunta. Kuvan omistaa Tenho Öblom.



Veikko Helle esittämässä yksinlaulua. Kuvan omistaa Tenho Öblom.


Ensimmäistä kertaa valittiin Miss Hiiden Heila. Kandidaatteja oli viisi. Illan tanssimusiikista vastasi ”Maalaisbändi”.


1977

Perinteisten Vihdin Päivien Enäiltamat olivat kesäkuun 11. päivänä. Paikkana jälleen Nummelan Lentokenttä konehalleineen.



Mainos 9.6.1977
 


Illan juontajana toimi jälleen Tenho Öblom ja musiikista vastasi ja tanssin tahditti orkesteri Raul Reiman and Reimans.

Iltamat kokosivat runsaan yleisön. Kritiikkiäkin taisi tulla, koska järjestäneet tahot saivat oikein kirjallisen kutsun loppupalaveriin.

Runomuotoinen kutsu palaveriin. Kirjoittanut Armi Laine:
  



1978

Vuoden 1978 Enäiltamat pidettiin kesäkuun 17. päivänä. Kesävihtiläinen Esko Tommola oli lupautunut juontajaksi. Samoin kesävihtiläinen Esko ”kyllä” Kivikoski vieraili vaimonsa kanssa tilaisuudessa. Juontaja esitti hänelle tietenkin myös kysymyksiä, joihin oikea vastaus oli ”KYLLÄ”



Ilmoitus Lu-Uu 15.06.1978 


Yleisöä oli kerääntynyt paikalle n. 900 henkilöä.

Eduskunnan varapuhemies Veikko Helle pysytteli tänä vuonna katsomon puolella. Eduskunnan myöhään jatkunut työskentely oli vienyt ajan lauluesityksen harjoittelulta.

Hiiden Heila, Miss Vihti valittiin suurten missikisojen mukaisin elein. Kisaan oli ilmoittautunut kuusi toinen toistaan sievempää tyttöä. Tuomaristoon kuuluivat: Juhani Sianoja  puheenjohtajana, Marja Myyrä sihteerinä sekä jäsenet Veikko Lehtinen, Esko Mäkelä ja Pekka Poussa.

   

Vuoden 1978 Miss Vihdiksi valittiin helsinkiläinen  Barbara Räsänen. Vuoden 1977 Miss Vihti Maiju Kankaanpää siirtää voittajan nauhan seuraajalleen. Kuvan omistaa Harry Åkerman.  



Ohjelman juontaja Esko Tommola haastattelee kruunattua Missiä. Kuvan omistaa Harry Åkerman.   



Kesävihtiläinen Esko KYLLÄ Kivikoski vaimonsa kanssa Simo Hirvelän haastattelussa. Kuvan omistaa Harry Åkerman.       



Karkkilan Pelimannit huolehtivat illan tanssimusiikista. Kuvan omistaa Harry Åkerman.   


Yleisöä oli kerääntynyt paikalle n. 900 henkilöä. Sää oli erittäin kolea. Yöllä oli useita pakkasasteita. Puutarhaviljelijöiden satotoiveet menivät. Järjestöjen siivousvuorolaiset palelivat vielä sunnuntaiaamunakin.

   

1979

Vuoden 1979 Enäiltamat pidettiin kesäkuun 16. päivänä. Tällä kertaa paikalle oli kokoontunut lähes puolitoista tuhatta henkilöä.

Luoteis-Uusimaa lehti kirjoitti: Illan kohokohdaksi ja eniten jälkipuheita aiheuttavaksi tapahtumaksi nousi jälleen Miss Vihdin eli Hiiden heilan valinta. Tänäkään vuonna ei tytöistä kaunein ollut vihtiläinen, vaan missin nauhan, kruunun, kukkaset ja arvonimen sai espoolainen 18-vuotias opiskelija Tarja Mannerla.

Tuomaristoon kuuluivat Maija Rinne, Anna-Liisa Helle, Mauri Lindholm, Max Oljemark ja Ahti Alén. Päätuomarina toimi Reino Saari ja sihteerinä Marja Myyrä.
Kesävihtiläinen Esko Tommola toimi juontajana ja hän sai kunnian myös haastatella Miss Vihdiksi valittua espoolaista Tarja Mannerlaa.

Luoteis-Uusimaa lehti ”uutisoi” myös seuraavaa: Paitsi missille, oli lauantai-ilta tienistipäivä myös Kaille, nummelalaiselle koulupojalle, jonka Veikko Helle palkitsi kympillä hyvästä vastauksesta. Enäiltamien juontaja Esko Tommola nimittäin kysyi Kailta, onko tämä vihtiläinen – Ei kun mä asun Nummelassa, poika vastasi.


1980

Vuoden 1980 Enäiltamat järjestettiin vasta syyskesällä elokuun 9. päivänä. Sää oli tihkusateinen, mutta siitä huolimatta tilaisuuteen saapui tuhatpäinen yleisöjoukko. Lentokentän Kehätien puoleinen halli oli kunnostettu iltamien pitopaikaksi. Juontajana toimi Esko Laitinen.

Ohjelma rakentui totutun kaavan mukaan. Hiidelle valittiin taaskin Heila. Kilpailuun oli alun perin ilmoittautunut kuusi tyttöä, mutta vain viisi oli paikalla. Tittelin sai tänä vuonna vasta viisitoistavuotias kesäotalampelainen Niina Pitkänen. Pitäjänneuvos Helmi-Briitta Lajunen kuului tuomaristoon. Hän sanoi valintaperusteluissaan: ” Ei sinussa mitään vikaa ole, mutta en minä sinulle kyllä antanut kuin yhden pisteen. Olisin laittanut vielä vuodeksi kotiin kasvamaan”

Tuomaristoon kuuluivat Lajusen lisäksi: Harri Lepistö, Varpu Joenrinne, Erkki Hakkarainen, Veikko Lehtinen, Juhani Suikkanen ja sihteerinä Eva Heinonen.


Esko Laitinen haastatteli uutta Hiidenheilaa Niina Pitkästä.


1981

Enäiltamat palautettiin pidettäväksi kesäkuussa.





Illan juontajana oli Esko Laitinen ja missikilpailut juonsi Erkki Hakkarainen. Lippujen myynnin mukaan paikalla oli runsaat 2 000 henkilöä.

Ohjelmassa mainitun huutokaupan tuotto oli päätetty luovuttaa Vihtijärvellä olleen polioinvalidien Kaislarantakodin hyväksi. Suomen Poliohuollon toiminnanjohtaja Eero

Paunola oli myös paikalla ja lausui tilaisuudessa tervehdyssanat. Huutokaupan meklarina toimi Paavo Tajanen. Eniten huutajia innosti puuseppä Veikko Helteen tekemä puheenjohtajan nuija. Sille tuli hinnaksi peräti 1.500 Smk. Muita myytäviä esineitä olivat mm. Viljo Kuulan pannu ja Puumannin Hiisi-reliefi.

Kaikkiaan huutokauppa tuotti 2.500 Smk, joka luovutettiin Kaislarantakodille.




Uusinta uutta ohjelmassa oli drag-show. Siinä paikalliset ”taiteilijat” esittivät niin Lea Lavenia, Katri Helenaa, Armi Aavikkoa kuin Dannyakin. Käsikirjoitus tähän sketsiin oli Kati Stanlyn.



Lea Laven, ?, Katri Helena, Armi Aavikko ja Danny. Oikeat henkilöt ovat: Reijo Jalava, Kati Stanley, Juhani Terkomaa, Pauli Omenainen ja Erkki Suominen. Kuvan omistaa Reijo Jalava.


Miss Vihti, Hiidenheila tittelin sai Päivi Hukkanen, joka oli kesätöissä Päivölän Virkistyskodissa. Missikilpailujen tuomaristoon kuuluivat Maija-Liisa Helin, Kirsti Tikkanen, Jorma Liusvaara, Jorma Lasonen ja Harri Niskanen. Missiehdokkaita oli kuusi.

Alkuviihteestä vastasi perinteisesti Nummelan Torvisoittokunta ja tanssit tahditti Arikatit.


1982

Vuoden 1982 Enäiltamat järjestettiin kesäkuun 19. päivänä.


Mainos Luoteis-Uusimaassa


Yleisöä oli kokoontunut paikalle jälleen lähes tuhat. Illan juonsi ammattilaisottein Erkki Hakkarainen puolisonsa Johanna Raunion kanssa. Missikilpailuun oli tällä kertaa uskaltautunut vain kolme ehdokasta. Valituksi tuli Sirpa Kuokkanen. 
 

Ohjelmassa oli lisäksi Viljo Kuulan puhe, Kansalaisopiston hanuristipiiriläisten musiikkiesityksiä, katkelmia Vihdin Teatterin esityksestä Viulunsoittaja katolla, Vikken esitys ja lasten oma vartti.

Paikallisten yritysten mainokset täyttivät ohjelman aukkopaikat. Iltamatanssit tahditti Arikatit-orkesteri.
         
 
1983

Vuoden 1983 Enäiltamat pidettiin kesäkuun 18. päivänä.





Illan ohjelman juonsi Esko Laitinen. Ohjelmassa oli tuttua ja tavanomaista, mutta myös jotain aivan uutta. Paikalliset artistit olivat lupautuneet tänäkin vuonna ohjelman suorittajiksi. Eija-Sinikka lauloi suoraan kuulijoiden sydämiin, Kimmo Eemelinpoika Toivonen esitti kupletteja, Nummelan Retuperän FBK esitti torvimusiikkia, Lauri Rautakoski lauloi sovittamiaan kansanlauluja, Jyrki Helle & Co esittivät baletin.

Uutuutena olivat Mutapainit. Päätuomarina oli Veikko Helle. Ottelu käytiin sammiossa, jossa oli mudan, turpeen ja veden liukas seos. Monisatapäinen yleisö ei valitettavasti päässyt kovin lähelle tapahtumaa, joka kuulemma oli värikästä katsottavaa.





Paikalliset Missikisat pystyttiin nytkin järjestämään. Neljä kaunotarta oli ilmoittautunut kisaan, jonka voiton vei karkkilalainen Virve Lampinen. Missikisat juonsi Erkki Hakkarainen. Tuomaristoon kuuluivat: Leena Jokirinne, Aila Vainio, Harri Linna, Arvi Noro ja Pauli Virta. Tuomariston puheenjohtajana oli Tapio Vanhala.


 
Missi saa nauhan harteilleen.


Taava alias Helmi-Briitta Lajunen kirjoitti tarinoissaan Vihdin Päivien jälkeen:

”Enä-iltamat olivat keränneet eniten väkeä, vuodessa ihmiset ehtivät unohtaa, ettei siellä kunnolla voi tanssia. Mutta vaikka ohjelma olisi kuinka ostettua, on valtavan hieno mainostus jo sinänsä ihailtavaa talkoohenkisyyttä, josta on joka vuosi annettava Enä-iltamien puuhamiehille erityinen kiitos.”


1984

Kymmenennet Enäiltamat kokosivat Nummelan lentokentälle jälleen runsaasti yleisöä. Iltamat olivat kesäkuun 16. päivänä 1984. Luoteis-Uusimaa lehti kirjoitti: kolea sää sai monet vihtiläiset jäämään koteihinsa, yleisöä oli iltamissa tällä kertaa noin tuhat henkeä.

Illan juonsi jo vanhasta kokemuksesta Esko Laitinen. Ohjelmassa oli osuutensa kaikenikäisille katselijoille. Nummelan Torvisoittokunta avasi iltamat. Jorma-setä veti lastentunnin Markus-sedän tapaan Ojakkalan ala-asteen oppilaiden kanssa.

Yleisö hämmästyi, kun Nummelassa asuva Hugh Bryant The Delta Rhytm Boys yhtyeestä astui lavalle. Hän kajautti mahtavalla äänellään suomalaisen kansanlaulun, ”Yksi ruusu on kasvanut laaksossa” ja yleisö oli kerralla myyty. Jorma Aalto Musiikkiopistosta toimi musiikkiesitysten säestäjänä.


Hugh Bryant


Leo Einesalo hauskuutti huumorillaan yleisöä. Hänet oli valittu Yllätys-yllätys-ohjelman tunnetuksi vihtiläiseksi. Toivo Valo tunnisti hyvien vihjeiden perusteella etsityn henkilön. Valehtelijoitten klubin jäsenet arvailivat outoja esineitä ”suorassa lähetyksessä”. Jäsenten repliikkeihin oli sisällytetty vihtiläisten liikkeiden maksettuja mainoksia. Silloinen kunnallisvaikuttaja Jaakko Kauppinen tunnisti yhden oudon esineen oman maatalouskoneensa pyöräksi.

Mutapainit olivat myös ohjelmassa. Voittajaksi selviytyi Päivi Leppäjoki Nummelan Judosta. Tuomarina toimi Leo Einesalo.





Miss Hiidenheilan tittelin sai Pirjo Vartiovuori. Tuomaristossa olivat Johanna Hakkarainen, Leena Åkerman, Juhani Toukola ja Pertti Wallden. Puheenjohtajana toimi Tapio Vanhala ja sihteerinä Hannele Kujansuu. Kilpailun juonsi Erkki Hakkarainen.

Illan tanssit tahditti Arikatit.


1985

Kesäkuun 15. päivänä 1985 järjestettiin yhdennettoista Enäiltamat.


Ilmoitus Vihdin Uutiset lehdessä.

   
Tälläkin kertaa lähes tuhat henkeä oli paikalla, kun ohjelman suorittajat ja järjestäjät laskettiin mukaan. Ohjelma koostui totuttuun tapaan oman kylän taiteilijoiden esityksistä. Juontajana Esko Laitinen, hänkin totuttuun tapaan.

Mutapainikilpailu käytiin Nummelan Voimailijoitten jäsenten kesken. Nuoret painin harrastajat mittelivät voimiaan ja taitojaan.





Missiehdokkaita etsitään



Miss Hiidenheilan tittelin voitti lahtelainen Susanna Parjanen. Erkki Hakkarainen sai jälleen juontaa kauniitten naisten mittelön.

Silloin 8-vuotias Antti Raiski lauloi itsensä suoraan yleisön sydämiin, vaikkei kukaan silloin tainnut vielä arvata tulevan tangokuninkaan olevan kyseessä.





Illan musiikkipuolesta vastasivat myös Eija-Sinikka, Nummelan Torvisoittokunta ja paikalliset hanuristit.

”Onks Viljoo näkyny” kyseltiin ja Nasse-setäkin ilahdutti varsinkin lapsia.

Yllätys-yllätys ohjelmassa etsittiin jälleen tunnettua vihtiläistä. Helmi-Briitta Lajunen oli laatinut kysymykset, joiden takaa löytyi Päivi Varpasuo.


1986

Kaunis, lämmin kesäilta houkutteli noin 600 henkeä Enäiltamiin kesäkuun 14. päivänä 1986.






Nummelan Torvisoittokunta aloitti illan ohjelman. Juontajana jälleen Esko Laitinen. Musiikkiohjelmaa oli enemmänkin. Merja Hanell-Aho esitti laulua, Jorma Aalto urkuineen esiintyi ja suuren maailman tapaan saatiin kuulla myös Hugh Bryantin esittämät tunteikkaat laulut.

Hugh Bryant oli myös valittu Yllätys-yllätys- ohjelman ”Hän on täällä tänään” tunnistettavaksi henkilöksi.

Nummelan Torvisoittokunnan kvintetti, laulusolistinaan Hannu Purola, vastasi illan tanssimusiikista.

Miss Vihdiksi eli  Hiidenheilaksi kruunattiin huhmarilainen Heidi Taipale.
Helmi-Briitta Lajunen ilahdutti yleisöä kunnan ihmettelijänä ja osallistui myös missikilpailun tuomaristoon.

Mutapaini oli jäänyt historiaan ja tilalla oli köydenveto. Siinä yritettiin pudottaa heikompi ”vetäjä” vesialtaaseen. Yleisöllä oli hauskaa.

Toiminta lopetetaan

Enäiltamia kaksitoista kertaa toteuttaneet järjestöt kokoontuivat vuoden 1987 alkuvuodesta palaveriin. Nummelan Kilta oli vetäytynyt jo vuonna 1985 järjestelyistä. Muut neljä järjestöä: Vihdin Urheiluautoilijat, Nummelan VPK, VPK:n Naisosasto ja Nummelan Martat päättivät, ettei Enäiltamia enää vuonna 1987 järjestetä. Todettiin järjestelyistä koituvan niin paljon tehtäviä, ettei vapaaehtoisin voimin enää katsottu olevan mahdollista jatkaa. Tuotto, joka oli jätetty toiminnan ”pyörittämiseksi”, jaettiin tasan järjestelyihin osallistuneille järjestöille. Monet edellä mainittujen järjestöjen edustajista olivat olleet mukana koko kahdentoista vuoden ajan, eivätkä varmaan osanneet edes laskea tekemiensä työtuntien määrää. Toiminta oli kuitenkin upea näyttö kyläläisten ”yhteen hiileen puhaltamisesta”.

Toiminnassa mukana olleet järjestöt saivat näin myös taloudellista tukea omaan toimintaansa.

Paikalliset vaikuttajat, eri alojen taiteilijat ja paikkakunnan yritykset antoivat kaikki merkittävän panoksensa iltamien onnistumiseen.


Tietoja ovat koonneet Reijo Jalava, Sirkka Järvensivu,Tenho Öblom ja Ritva Miettinen.
Paikallislehtien (Luoteis-Uusimaa, Vihdin Uutiset ja Länsi-Uusimaa) artikkeleissa olleet tiedot ja kuvat ovat Tenho Öblomin arkistosta. Muihin valokuviin on merkitty niiden omistaja.