Nummelan Keskipiste ; Vihdinseudun Osuusliike

Päivitetty 4.8.2009



Vihdinseudun osuusliikkeen henkilökuntaa
 

Kaupanhoitaja Augusta Sofia Grönlund (*1876 Perniö) lähtenyt vuonna 1931 Perniöön. Hänen aikanaan kaupassa oli myyjänä Akke Selin. Hän oli tullut Vihtiin vuonna 1929.

Akke Selin ja myymälänhoitaja Viljo Vuorisen tytöt Eila ja Pirkko osuusliikkeen rehevällä sisäpihalla. Kuvattu 1930-luvun alussa. Kuvan omistaa Helga Aaltonen.

Vuoden 1932 toimintakertomuksen mukaan on Vihdinseudun osuusliikkeen Nummelan myymälässä ollut myyjänä Jenny Lindberg (*1906 Kronstadt). Samaan aikaan kaupassa oli apulaisena Edvard Grönlund (*1901 Vihti), joka 1934 avioitui Jenny Lindbergin kanssa. Avioiduttuaan he muuttivat Kirkkonummelle, missä heidän poikansa Jorma Juhani syntyi vuonna 1937. Vuonna 1941 perhe palasi Nummelaan.

Vuonna 1932 Toini Laakso (myöh. Helle) tuli apulaiseksi Nummelan myymälään.

Samassa toimintakertomuksessa myymälänhoitajaksi on merkitty Viljo Vuorinen (*1904 Nurmijärvi), joka tuli perheineen Hyvinkäältä. Tuohon aikaan yksi myymälänhoitaja vastasi kaikkien osastojen toiminnasta.

Vuonna 1937 Viljo Vuorinen sekä hänen vaimonsa Elsa Maria (o.s. Helenius) ja lapset Eila Maria (*1928 Vihti), Pirkko Kyllikki (*1929 Vihti) ja Pentti Johannes (*1932 Vihti) muuttivat Ypäjälle.

Kuvassa vasemmalta Helmi Saarela, Fanny Långström ja hänen sylissään Pirkko Louhi, Helmi Merikallio, Toivo Valo ja edessä Elsa Vuorinen, Vihdinseudun osuusliikkeen myymälänhoitaja Viljo Vuorisen vaimo. Kuvattu Kanervalan pihalla ilmeisesti vuonna 1928. Kuvan omistaa Linnea Valo.


Viljo Vuorinen oli työväenyhdistys Elon hallituksessa vuodesta 1929 vuoteen 1937, parina vuonna hän oli myös myös yhdistyksen puheenjohtajana. Hän osallistui innokkaasti Elon näyttämötoimintaan.
Vuoriset asuivat Vesikansantien puoleisessa talon isoimmassa asunnossa, kuten yleensä muutkin kaupanhoitajat.

Riemukas kohtaus Nummelan työväenyhdistys Elon näytelmäpiirin Pohjalaisista. Vasemmalta Kaisu Veikkolainen (esitti Kaisaa), Väinö Merikallio (esitti Kaappoa) ja Viljo Vuorinen (esitti Salttua). Kuvan omistaa Veikko Helle.

Joel Jalava (*1911 Vihti) toimi koko Nummelan liikkeen myymälänhoitajana silloin, kun Tellervo Lehtonen (*1922 Perniö, myöh. Tylli) oli töissä Visossa (syyskuusta 1938 maaliskuuhun 1940). Jalava tuli Nummelaan ilmeisesti vuonna 1938 ja lähti vuonna 1940. Hän asui vaimonsa Rauha Marian ja pienen tyttärensä Pirkon (*1939 Vihti) kanssa liiketalon yläkerrassa. Tellervon työtovereita olivat Aleksi Laine ja Anna-Liisa Uotila.

 

Väkeä kaupan portailla. Edessä keskellä Taisto Vehman, toisessa rivissä vasemmalta Lauri Hakanen, Fanni Asp, Sievä Hakanen ja Kalevi Hakanen (sotilaspukuisena), taaimmaisina
Taimi Raikaskoski (vasemmalta) ja Toini Vehman (oikealla). Kuvateksti on uusittu 28.12.2005. Kiitokset korjauksista Tauno Raikaskoskelle, Taimi Raikaskoskelle ja Toini Vehmanille.

 

Anna-Liisa Uotila kaupan ovella. Kuvan omistaa Tellervo Tylli.

 

Tellervo Tylli on myös kertonut, että lihamyymälän hoitajaksi tuli, kun se aloitti toimintansa liiketalon remontin jälkeen, Vilhelm Joakim Luukkonen (*1895 Viipuri), jonka rouva, Olga (o.s. Koivula) oli myös töissä liha- ja maito-osastolla. Luukkosilla oli 3 lasta: Saimi *1917 Viipurissa, Pentti *1918 Viipurissa ja Pirkko * 1931 Joensuussa. Luukkoset asuivat kauppatalossa. Perhe muutti vuonna 1942 Rovaniemelle.

Myymälänhoitaja Vilhelm Luukkonen ja myyjä Aleksi Laine siirtomaatavaraosastolla. Kuvan omistaa Tellervo Tylli.


Juuri ennen sotaa Erkki Stark oli siirtomaatavarapuolen myymälänhoitaja.

Jo Viljo Vuorisen ollessa kaupanhoitajana Kaisu Veikkolainen (*1903 Sortavala) oli kauppa-apulaisena. Hän asui Risto-nimisen poikansa (*1925) kanssa siinä yläkerran huoneessa, minkä ikkuna oli Harjanteelle päin. Kaisu Veikkolainen osallistui hyvin aktiivisesti työväenyhdistyksen toimintaan ja oli sen hallituksessa vuosina 1932-1939. Hänet nähtiin myös monissa Elon näytelmäpiirin produktioissa. Vuonna 1940 Veikkolaiset muuttivat Hiitolaan.

Vuosina 1942-48, ennen armeijaan menoaan, Väinö Purje, jonka myöhemmin tunnemme paremmin K-kaupan Väiskinä, oli Vison palveluksessa. Nuoren miehen työtehtävät olivat hyvin moninaiset, eivät vain myymälätyötä, vaan esim. päivittäinen maidonkuljetus käsikärryillä koululle kuului hänen tehtäviinsä. Väinö on kertonut myös hakeneensa myymälään leipää Vihdinseudun osuusliikkeen omasta leipomosta, joka sijaitsi nykyisen Sentraalipolun varrella. Joskus hän toimi myös teurastaja Malmstedtin apulaisena teurastamossa. Teurastamon apupoikiin kuului myös toinen kauppa-apulainen, Risto Kuorikoski. Purjeen perhe asui tuolloin osuusliikkeen teurastamorakennuksen päädyssä.

 

Väinö Purje ja Risto Kuorikoski. Kuvan omistaa Vappu Heinämäki.
 

 

Väinö Purjeen aikana oli siirtomaatavaraosaston myymälänhoitajana Eemeli Kataja, jonka vaimo Hilma oli myyjänä samalla osastolla.

Katajat osallistuivat molemmat aktiivisesti kunnallispolitiikkaan. Vuoden 1921 täydennysvaaleissa Eemeli Kataja jo valittiin kunnanvaltuustoon. Hilma Kataja (o.s. Nissinen) puolestaan kuului sosialidemokraattien edustajana valtuustoon vuodesta 1947 lähtien. Tarmokas Hilma Kataja vaikutti yli 20 vuotta valtuustossa ja sen ohella myös kunnanvaltuuston valitsemana (1953) ”patriotismitoimikunnan” eli teollistamislautakunnan sekä nuorisolautakunnan jäsenenä, Vihti- Seuran ja Vihdin kansalaisopiston johtokunnissa sekä kirkkovaltuustossa. Hilma Kataja muistetaan erittäin vaikuttavien aikaansa edellä olevien runojen kirjoittajana ja lausujana. Nummelan vuosinaan Katajat asuivat liiketalon yläkerrassa, mutta myöhemmin he rakensivat oman talon kirkonkylään.

 

Eemeli ja Hilma Kataja. Kuva Eino Ketolan kirjasta Vihdin historia I, s. 343.
 


Kun Kirsti Helle (nyt Hiltunen) oli myyjänä Vison siirtomaatavarapuolella (vuosina 1947-1949) oli myymälän hoitajana Olavi Rantala, Kirstin tulevan miehen Erkki Hiltusen serkku. Ennen Visoon tuloa Kirsti oli ollut töissä sisarensa Vapun ja tämän miehen Veli Pirkolan kaupoissa sekä Selissä että Otalammella, mutta heti koulun jälkeen, mm. sodan aikana, hän oli hoitanut veljensä Niilon lapsia
Eroittajassa. Erkki Hiltunen oli vuonna 1946 töissä Vison keskusvarastossa Ojakkalassa ja kävi usein serkkunsa luona Nummelassa ja tutustui tuolloin tulevaan vaimoonsa Kirstiin. Heidät vihittiin vuonna 1949 ja he muuttivat Savonlinnaan.

Olavi Rantalan vaimo Aino oli töissä Nummelan Osuuskassassa, joka tuolloin toimi pienessä talossa Vesikansantien varrella (nyk. Pisteenkaari 4). Rantaloilla oli yksi poika Seppo ja he asuivat liiketalon yläkerrassa, Vesikansantien puoleisessa päädyssä. Olavi Rantala rakennutti oman pienen talon nykyisen Hannankadun varteen, mutta Rantalat asuivat siinä itse vain lyhyen aikaa, ennen kuin muuttivat Amerikkaan vuonna 1948. Talossa asui ensin Aino Rantalan äiti Aino Mikkonen ja hänen jälkeensä Olavin äiti, Hilda Rantala kuolemaansa. Tämä Hannankadun tontti oli aluksi pelkkää hiekkamaata ilman ainuttakaan puuta tai pensasta. Talon ympärillä olleiden ja vieläkin pystyssä olevien koivujen taimet Olavi Rantala kuuluu hakeneen Nummelan harjulta, kun hän työpäivän päätyttyä lenkkeili siellä.

 

Olavi Rantala kävi Suomessa vuonna 1973. Vuokraamallaan autolla hän kävi tapaamassa sukulaisia ja tuttuja ympäri Suomea. Kuvassa myös hänen veljensä Tapio Rantala. Kuvan omistaa Erkki Hiltunen.
 
 
Rantalan mökki nykyiseltä Hannankadulta, entiseltä Keskitieltä kuvattuna. Tällä kohdalla on nyt Hannankatu 6. Kuvan omistaa Erkki Hiltunen.
 

 

Olavi Rantalan jälkeen tuli myymälänhoitajaksi Ville (Vilho) Nikulainen (*1915 Viitasaari) Otalammen myymälästä. Varsin pian (vuonna 1949) tilalle otettiin kuitenkin myymälänhoitajaksi Tauno(?) Remes.

Kirstin aikaan liha- ja maitopuolella palvelivat Aili Sievinen (*1921 Vihti, o.s. Kuorikoski) ja Vappu Sievinen (*1926 Vihti, nyt Heinämäki) sekä Väinö Purje. (*1928). Viso oli Aili Sievisen työpaikka yli 40 vuotta.

Aili Sievinen osuusliikkeen leipä- ja maito-osaston ovella. Kuvattu 1960-luvun puolivälin jälkeen. Kuvan omistaa Esa Sievinen.


Liha- ja maitopuolen hoitajana oli Kirsti Hellen aikana Antti Kuparinen (*1912 Viipuri), joka tuli sisarensa Elsa Kuparisen jälkeen tähän tehtävään heti armeijasta vapauduttuaan. Nummelasta hän muutti perheineen Rovaniemelle. Väinö Purje muistelee Kuparisen olleen Nummelan myymälänhoitajana vuosina 1942-1949. Kuparisen perhe asui talon yläkerran keskellä olleessa asunnossa. Antti Kuparisella ja hänen vaimollaan Tyynellä (o.s. Kaapro) oli kaksi lasta: Antti *1938 Ruokolahti ja Anneli *1946 Vihti.


Olavi Rantalan talon edessä vasemmalta Vihdinseudun osuusliikkeen myyjät Eila Träsk ja Kirsti Helle (myöhemmin Hiltunen), Aino Rantalan äiti Aino Mikkonen ja Kirstin äiti Alina Helle. Kuvan omistaa Kirsti Hiltunen.
 

 

Siirtomaatavaraosastolla työskenteli Kirsti Hellen kanssa Eila Träsk (*1927 Vihti), joka avioiduttuaan vuonna 1950 muutti Espooseen. Maito- ja lihapuolella oli noihin aikoihin Ellen Heikkilä. Hänen puolisonsa Teuvo Heikkilä oli Vison teurastaja. He asuivat Vihdinseudun osuusliikkeen leipomorakennuksessa ylempänä Vesikansantien varrella. Leipomo paloi vuonna 1948. Heikkilät muuttivat Lappeenrantaan.

Ennen Kirsti Hellen tuloa Visoon töihin liha- ja maitopuolella oli vuosina 1943-1947 työskennellyt myös liikeapulainen Toini Autio (*1918 Kisko). Myös hänen asuntonsa oli talon yläkerrassa.

 

Toini Autio sieniretkellä Kokkokallion maisemissa. Kuvan omistaa Vappu Heinämäki.
 

 

1940-luvun alusta lähtien liha- ja maitopuolella oli töissä Helena Järvenmaa (myöh. Suhonen). Myymälänhoitajana hän oli Luukkosten jälkeen. Helena Järvenmaa kuuluu olleen hyvä laulamaan. Hän myös ohjasi mm. tansseja. Hän asui talon yläkerrassa. Kun tuolloin oli pula kaikesta tavarasta, Helena taitavana värjäsi mm. sideharsoa ja loihti kankaasta kauniit verhot huoneeseensa.

 

Helena Järvenmaa ja hänen ystävättärensä Liisa
Kanerva Vihdinseudun osuusliikkeen edessä
1940-luvun alussa. Kuvan omistaa Kirsti Hiltunen.
Vasemmalla Aili Sievinen ja oikealla hänen miehensä sisar Vappu Sievinen (myöhemmin Heinämäki). Kuvan omistaa Vappu Heinämäki.

 

Vappu Sievinen tuli 17-vuotiaana tarjoilijaksi Vihdinseudun osuusliikkeen ravintolaan, sen jälkeen hän työskenteli lyhyen aikaa siirtomaatavaraosastolla ja lopuksi liha- ja maito-osastolla vuoteen 1949 asti, jolloin avioitui. Vapun aikana kaupan henkilökuntaan kuului myös Otalammelta kotoisin ollut Maila Laiho.

 

Maila Laiho Vihdintien ja Ojakkalantien risteyksessä. Kuvan omistaa Vappu Heinämäki.
 

 

1950-luvun siirtomaatavaraosaston myyjiin kuului myös Telma Raikaskoski (*1927 Lohja, myöh. Eklund), joka avioiduttuaan muutti vuonna 1958 Ruotsiin. Hän oli Nummelan laulukuoron taitava jäsen.

Kustaa Viljami Hangasmaan (*1922 Lapua) ollessa siirtomaatavaraosaston myymälänhoitajana 1950-luvun alussa (1951-1953) aloitti koulunsa päättänyt Jouko Helle (*1936 Vihti) työuransa Vihdinseudun osuusliikkeen palveluksessa. Hän toimi pitkään myymälänhoitajana Kirkkonummen Veikkolan kaupassa. Myös rouva Vieno Hangasmaa oli Visossa liikeapulaisena. Kustaa Hangasmaa oli työväenyhdistys Elon hallituksessa 1952-53)

 

Vihdinseudun osuusliikkeen sekatavaraosastolla 1950-luvun alussa. Vasemmalta Vieno Hangasmaa, Jouko Helle ja myymälänhoitaja Kustaa Hangasmaa. Kuvan omistaa Annikki Pircklén.

 

Nuorempi seppä Sievisen tyttäristä, Eeva (*1940 Vihti, myöh. Ståhl), tuli siirtomaatavaraosastolle myyjäksi Pentti Ahosen ollessa myymälänhoitajana vuonna 1957. Ahosen jälkeen ilmeisesti vuodesta 1963 lähtien siirtomaatavaraosastosta vastasi Paavo Kokkonen, jonka vaimo Salli Kokkonen oli puolestaan myyjänä liha- ja maitopuolella. Liisa Seppänen oli Eevan Sievisen työtoveri siirtomaapuolella. Eeva jäi pois Visosta vuonna 1963. Paavo Kokkonen oli viimeinen siirtomaatavaraosaston myymälänhoitaja vanhassa liiketalossa.

Laina Kaiholampi kuului myös Vison pitkäaikaisiin työntekijöihin. Hän tuli vuonna 1959 liha- ja maito-osaston hoitajaksi. Hän työskenteli sekä vanhassa talossa että jatkoi vielä uudessakin myymälässä.