Vihdin Lehti 12.10.1977

Valo aloitti työt serkun miehen liikkeessä

Mitä on pryyli, hevonen ja nokkapuu? Sellaisia välineitä käyttää työssään Nummelassa asuva vaatturi Toivo Valo.

Nuorena poikana serkun miehen vaatturinliikkeeseen oppiin päässyt Valo kertoo työolosuhteiden ja tehtävien muuttuneen vuosien varrella paljonkin. Ennen vanhaan prässiraudat lämmitettiin hellan päällä, ja oppipojat tekivät töitä heikossa valossa ruokapalkalla. Siihen aikaan oman liikkeen perustamiseen vaadittiin mestarin oppiarvo.

Harjoittelijan paikassaan Valo pysyi 20 vuotta. Vuonna 1946 hän oli lisäoppia saamassa ammattienedistämislaitoksen leikkuukursseilla.

Stockmannilla hän oli vaatturina vuoden, jonka jälkeen vuonna 1953 perusti oman liikkeen kotiinsa Nummelaan.

 

"Vaatturin työ on muuttunut kovasti vuosien mittaan. Toivo Valo sen tietää. Hän on tehnyt työtä nuoresta lähtien." Työasento on silti entinen, jalat ristissä istutaan pöydällä.  Kuva Vihdin Lehti.

Ennen joulua pistää kiireeksi

Sesonkihommaa on vaatturinkin ammatti. Erityisesti ennen joulua pistää kiireeksi, mutta keskitalvi ja –kesä ovat hiljaista aikaa. Talvisin Valo korjailee naisten turkkeja, koska varsinaista turkkuria ei paikkakunnalla ole, ja vaatturin taidoilla työstä helposti selviytyy. Valo on ainoa ammattinsa edustaja Vihdin alueella, niin vähiin on vaattureiden ammattikunta käynyt. Tunnustuksena työstään on hänelle myönnetty pienyrittäjäin hopeinen ansiomerkki.

Pienyrittäjän on vaikea kilpailla suuria sarjoja valmistavien vaatetustehtaiden kanssa, mutta jos haluaa pukeutua todella hyvin istuvaan pukuun, käännytään vaatturin puoleen.

Pysyäkseen muodin uusien virtausten mukana Valo tutkii tarkoin mallilehtiä ja –tilkkuja. Tänä syksynä ei miesten pukumuodissa tapahdu suuria muutoksia, leveät kaulukset ja leveät lahkeet ovat edelleenkin muodissa, kertoo Valo.

Asiakkaita Valolla on ollut Espanjasta asti, mutta pääosa asiakkaista on Nummelan ja Helsingin ympäristöstä. Kanta-asiakkaiden määrä on suuri, mutta joskus tulee aivan uusiakin asiakkaista.

Lama näkyy vaatturinkin työssä

Lamakauden huomaa myös vaatturi. Yhä suuremman osan työstä muodostaa valmiiden vaatteiden lyhentämiset ja pidentämiset.

- Ihmisillä ei ole enää varaa ostaa uusia vaatteita niin paljon kuin ennen, ja siksi vaatturit joutuvat korjaamaan vanhoja vaatteita, arvelee Valo.

 

Takaisin alkuun