Asemalta Punaisenportin ahteeseen

Päivitetty 16.5.2002


Haapaniemi

Tulosen mamman mökki

Leskirouva Vilhelmiina Tulonen (o.s. Väisänen, ent. Lindqvist 1876 Lapinlahti) , vihitty 2. avioliittoon 28.2.1918 Artur (Arthur) Tulosen kanssa, joka kuitenkin sai surmansa kansalaissodassa 20.5.1918. Miinan ensimmäinen mies Kustaa Adolf Lindqvist oli ilmeisesti ollut Kopun kartanossa Haapakylässä ajurina (tuolloin sanottiin kuskina). Avioliitto purkautui vuonna 1915.

Miina Tulonen asui miehensä kuoleman jälkeen perheen omistamassa Arolassa kesään 1922 asti, jolloin perikunta myi talon ja leski joutui muuttamaan talosta. Jossain vaiheessa rouva Tulonen muutti vuokralaiseksi Brofeldtin neitien omistamaan huonokuntoiseen, isoon mökkiin Haapaniemen tontin takaosassa, mihin kuljettiin polkua (kinttupolkua) pitkin Albertinkadun puolelta. Siitä lähtien puhuttiinkin aina "Tulosen mamman mökistä".

Ennen Tulosen mammaa tässä Brofeldtin neitien omistamassa piharakennuksessa, entisessä pakarituvassa oli asunut iäkäs Wathenin pariskunta ja heitä ennen jonkin aikaa hevosmies Klas Alén perheineen. Alenien asuessa mökissä oli siellä myös iso mankeli. Sunnuntaisin Alén ja naapuritalon Kivi-Lehtonen lepäsivät nurmikolla. Amerikankävijä Lehtosella riitti aina kerrottavaa.

Mökin oven edessä oli korkeat lautaportaat, joilla Tulosen mamma sitten istui tekemässä luutia. Hän leipoi myös hyvää leipää, jota kyläläiset kävivät ostamassa häneltä kotoa. Kanoja oli pihalla olleessa häkissä. Aina juhannukseksi hän hankki tarhaan myös kukon.

Tulosen mamma muistetaan harmaana, vähän kummallisena, "sekopäisenä" mummona, jolla oli iso susikoira. Sisällä hän saarnasi itsekseen. Hän myös nimitteli ihmisiä eri eläimiksi ja "laulaa hoilotteli" sekavia, esim. täydenkuun aikaan tai ukonilmalla. Hänen lehmänkellon soittonsa on myös säilynyt ihmisten muistissa. Pula-aikana hän kulki talosta taloon julistamassa seuraavanlaista ajatustaan: "Koulut täytyy sulkea, kun on niin vaikea aika, vain siten saadaan menot pienenemään".

Lasten mielestä rouva oli pelottava, mutta kyllä lapsetkin osasivat kiusata

Tulosen mammaa soittamalla ikkunan takana pirunviulua tai heittämällä lumipalloja oveen. Näin he saivat susikoiran haukkumaan raivokkaasti ja se taas häiritsi naapureita.

Miina Tulonen kuoli vuonna 1963. Hänen mökkinsä perustus oli tontilla, mihin Reino Pieviläinen vuosina 1971-72 rakensi talonsa (Hilturi).

(Aili Hellen, Veikko Hellen, Henny Hynnälän, Tuovi Hännisen, Aune Miilumiehen, Annikki Pircklenin, Anna Liisa Reinikaisen jaTellervo Tyllin antamista tiedoista koonnut Ritva Miettinen)