Partiotoimintaa


Timo Myyryläinen: Partiotoimintaa Nummelassa 1960-luvulla 

Partiokokouksia järjestettiin 1960-luvulla talvisaikaan kerran viikossa vanhalla Nummelan rukoushuoneella. Toimintaa ohjasi Vihdin Polunlöytäjien lippukunnanjohtaja Arvi ”Kaius” Heino, Hän työskenteli seurakunnan nuoriso-ohjaajana 1956 - 1962.  Tutustuin häneen jo perheemme asuessa Jokikunnan koululla. Hänellä oli erittäin hyvä kyky saada nuoret pojat innostumaan luonnosta ja sen nauttimisesta sekä partiolaisuudesta. Nummelan rukoushuoneella hän pystyi loihtimaan pimeään huoneeseen leirinuotiotunnelman nuotiolaulunkin kera ja kertomaan tarinoita luonnosta, opettamaan solmujen tekemistä, morsettamista ja muuta sen aikaista ”viestintää”. Partiokokouksissa harrastettiin mm. muistipeliä ja tietokilpailuja sekä fyysisempiä koettelemuksia. Kaikki toiminta tähtäsi siihen, että kesän tullessa päästiin retkeilemään luontoon ja kokeilemaan siellä opittuja taitoja. Kokoukset päättyivät aina veljespiiriin, jossa toivotettiin yhteishenkeä ja hyvää kotimatkaa.

Kun poikamäärä kasvoi jo ensimmäisen vuoden jälkeen liki kahteenkymmeneen, jatkoi paikallista toimintaa partionjohtajana Antero Lintumaa. Ehkä innokkaimmin mukana toiminnassa olivat Hannu-Matti ”Potsi” Ohlson, Ilkka ”Frintsu” Kariranta, Seppo ”Seweri” Seuranen sekä allekirjoittanut. Suoritimme taitomerkkejä ja annoimme Partiolupauksen Vihdin kirkossa. Silloin lippukunnan johtajana toimiva Mikael Hidén otti lupauksen juhlavasti vastaan. Jo 13-vuotiaana suoritimme vartiojohtajan kurssin; jotta voisimme pitää omia vartioita nuoremmille pojille.

Kun jäät järvistä olivat lähteneet, suuntautui yleensä ensimmäiset yöretket Hiidenveden Papinsaareen. Veteen tipahtamiset ja muut pienet vauriot olivat lähes aina vakio, mutta sitähän seikkailua nuoret pojat tarvitsivat. Nuotion sytyttäminen kahdella tulitikulla oli ensimmäinen vaatimus ja sen jälkeen vaatteiden kuivatus.
 
Vaativimpana tehtävänä oli arvostetun ensimmäisen luokan partiomerkin suorittaminen. Se järjestettiin Palojärven maisemissa pääsiäisen aikaan, kun lumi oli vielä maassa. Yövyttiin sotilasteltassa; pakkasta ulkona kymmenkunta ja kipinämikko tietysti nukkui. Tehtävien vaatimusaste oli korkea. Yön aikana täytyi valmistaa pajuista kalastukseen soveltuva pyydys, teimme pienen rysän, jonka tehoa emme kuitenkaan ehtineet kokeilla.  Vaativa morsetustehtävä kuten solmut ja monet muut tehtävät sujuivat meiltä hyvin ja saimme merkin suoritettua. Ratamestareina toimivat Mikael Hidén, Harri Cavén ja Pekka Myrskylä.
Myöhemmin 1960-luvun lopulla tyttö- ja poikapartiotoiminta yhdistyivät ja toimintaan tuli mukaan mm. opettaja Oili ”Opri” Ahomaa, seurakunnan nuorisotyönohjaaja Uuno Poikonen sekä muita.

Vihdin seurakunta oli Partioliikkeen tausta- ja tukielimenä, ja hyvin usein meitä pyydettiin mm. Itsenäisyyspäivänä lippuvartioon kirkkoon, kolehdin kantamiseen ja jopa piispantarkastukseen vaatenarikkaa hoitamaan.

Koska Seurakunta oli vahvasti mukana toiminnassa, kristillinen kasvatus heijasti oleellisesti partiotoimintaan. Koti, uskonto ja Isänmaa ovat ne pilarit, johon partiotoiminta nojaa. Ole Valmis – Aina Valmiina on partiolaisen motto ja että säilytä mielesi valoisana vaikeuksissakin. Nämä nuoruuden vuodet ovat antaneet minulle ja monelle partiopojalle myöhemminkin positiivisia eväitä elämän varrelle.