Harrastukset                                                                                                   16.2.2017Päivän Nuoret Nummelassa

Sirkka Waara, e. Lehtonen muistelee:

Elna Tapaninen asui Seurojentalolla eli toimi siellä vahtimestarina. Hän kokosi Päivän Nuorten Joensuun liittokisoihin 15-vuotiaita tyttöjä viestijuoksujoukkueeseen kilpailemaan perinteisten juoksu- ja hyppylajien lisäksi. Joukkueeseen kuuluivat Eeva Sievinen, Kristiina Helle, Sirkka ja Sirpa Lehtonen.

Pieni pulma oli siinä, että tytöt eivät olleet koskaan ennen juosseet viestiä. Saavuttuaan Joensuuhun, kisakaupungin majoituskoululle, istui siellä aidalla Simstedt-niminen tuttu mies, jolle tytöt kertoivat murheensa. Simstedt otti tytöt suojiinsa ja niin he lähtivät harjoittelemaan, miten viestiä juostaan. Sirkka juoksi etukaarteen. Nummelan tytöt voittivat alkuerän. Ja niinpä Nummelan tytöt voittivat koko kisan.

Elna Tapaninen oli soittanut heti voiton selvittyä Paavo Randellille ja todennut tälle, että Randell saa tarjota tytöille voitokkaasta juoksustaan jäätelöt. Paavo Randell oli joukkuetta vastassa Nummelan asemalla ja vei tytöt Auran baariin syömään voittojäätelöt.

Sirkka muistelee olleensa liittokisoissa myös Mikkelissä, Porvoossa ja Lahdessa. Lahti jäi viimeiseksi, kun hän oli jo 18-vuotias ja muut menot kiinnostivat enemmän. Sirkka oli mukana toiminnassa 13-vuotiaasta alkaen, kun perhe muutti Nummelan työväentalolle, jossa vanhemmat toimivat vahtimestareina.

Naapuripaikkakuntien Päivän Nuorten luona vierailtiin ja samalla esitettiin myös ohjelmaa, jota oli harjoiteltu viikkokokoontumisissa. Muun muassa Lohjalla vierailtiin. Kokemus oli, että isommat lohjalaiset vähättelivät Nummelan nuorempaa väkeä. Lohjalaisilla oli oma Reto-kerho, jossa ilmeisesti harjoiteltiin puhe- ja väittelytaitoja, helsinkiläisillä oli samoin omansa.

Ojakkalassa vierailtiin ahkerasti ja siellä Erkki Rodas opasti erilaisissa askarteluhankkeissa.

Työväenyhdistys Elo tilasi aina ohjelmaa yhdistyksen juhliin, jossa eri ikäiset esiintyivät. Sirkka muistelee, kuinka Helsingistä hankittiin äänilevy esiintymistä varten. Hän toimi ohjaajana ja muistelee, miten oli välillä vaikea opastaa sulavaa liikehdintää. Hän kertoi olleensa myös kuorolausuntaa opiskelemassa ja ohjaaja oli kertonut, kuinka hänen tyttärensä oli päässyt esiintymään elokuvaan.

Sirkka muistaa, kuinka Elna Tapaninne oli pyytänyt tytöt tulemaan urheilukentälle, jonne hän oli kutsunut Vihdin kunnan uuden nuoriso-ohjaajan opastamaan tyttöjä. Opastus oli jäänyt yhteen kertaan, kun ohjaaja oli todennut, että Päivän nuoret ei ole urheilujärjestö.

Kunnan henkisiin kilpailuihin osallistuttiin myös, linja-autolla kuljettiin. Hyvin kirkolle pääsi, mutta viimeinen linja-auto oli jo mennyt, kun kilpailut päättyivät. Päivän Nuorten väki sai sitten silloisen kunnansihteeri Talosen järjestämän taksikyydin, kun ei nuoria kirkollekaan voinut jättää.

Sirkka Waara, e. Lehtonen muisteli 21.11.2016.

Muistelut kirjasi Armi Salenius.*****