Nummelan KeskipisteE-osuuskunta Ekan perustamisjuhla Nummelassa 7.10.1983


Tapani Pilvi muistelee: Toimin Vihdinseudun Osuusliikkeen Vihdin Centrumin-myymälän elintarvikeosastonhoitajana 1972 – 1973 ja Nummelan E-Marketin päällikkönä 1974-1989. Mieliin painuvimpia tapahtumia olivat uuden E-hallin avajaiset 14.2.1974 sekä valtakunnallisen E-osuuskunta Ekan perustamisjuhla, jota vietettiin Nummelassa 7.10.1983. Sitä kunnioitti läsnäolollaan mm. tasavallan silloinen presidentti Mauno Koivisto. Seuraavassa viimeksi mainitusta muutamia valokuvia.Rouva Toini Helle, E-osuuskunta Ekan hallintoneuvoston varapuheenjohtajat Ele Alenius ja Matti Kuusio, pääjohtaja Eero Rantala ja rouva Rantala odottavat tasavallan presidentin saapumista.


Tasavallan presidentti Mauno Koivisto saapuu. Virallinen avaus järjestettiin viikon verran todellisesta käytännön startista myöhässä. Vanha osuustoimintamies, tasavallan presidentti haluttiin mukaan avajaisiin. Hän halusi tulla, mutta hänen USA:n vierailunsa takia avajaisjuhlallisuudet odottivat hänen kotiutumistaan.


Runsas joukko paikkakuntalaisia, taisipa olla naapuripitäjistäkin tullut vahva edustus presidenttiä katsomaan. Vasemmalla näkyvä rakennus on vanhan ravintola Sarkan pääty. Oikealla taustalla näkyvä talo on Eroittaja.


Nuoren neidin vastuullinen tehtävä oli kukittaa tasavallan presidentti. Katosten alle oli kerääntynyt valtakunnan, läänin ja kunnan johtavaa väkeä enemmän kuin Nummelassa lie koskaan ollut kerralla koolla. Nuoren neidin nimi tuntematon.


Hallintoneuvoston puheenjohtaja kansanedustaja Veikko Helle piti juhlapuheen.


E-osuuskunta Ekan hallintoneuvoston varapuheenjohtaja, pankinjohtaja Ele Alenius puhui. Puheensa jälkeen hän kutsui tasavallan presidentin ja rouva Koiviston E-osuuskunta Ekan jäseniksi.


Pekka Laiho esitti Rauno Lehtisen säveltämän ja Arvo Salon sanoittaman Eka-marssin. Helsingin Työväenyhdistyksen puhallinorkesteri säesti säveltäjän johdolla.


Kutsuvieraat siirtyvät tasavallan presidentin johdolla ostoksille E-markettiin. ”Joutui presidentti varmasti kerrassaan oudon tehtävän eteen: Hän lähti Nummelan E-markettiin ostoskierrokselle. Tämä osa tapahtumaa oli tietenkin suunniteltu lähinnä rouva Tellervo Koiviston suoritettavaksi, mutta raskaan Amerikan matkan rasitus ei sallinut liikkeelle lähtöä heti kotiin päästyä”, kirjoitti ME-lehti 11/1983.


Tasavallan presidentti ostoksilla leipäosastolla, josta hän osti puolikkaan Elannon häälimppua. ”Marketpäällikkö Tapani Pilvi joukkoineen oli tilanteen tasalla: Sen hienompaan kuntoon pistettyä myymälää ei ole olemassakaan”, kirjotti Me-lehti 11/1983.


Kaupallinen johtaja Väinö Hakala ja marketpäällikkö Tapani Pilvi auttavat presidenttiä ostosten teossa. Kärryssä on puolikas häälimppua, purkki viiliä ja purkki hernekeittoa. Joku kutsuvieraista alkoi laskea ostosten pH-arvoja eli happamuutta…

Presidentti ostoksilla palvelutiskillä, jossa häntä palveli Harri Sundell (vasemmalla). Presidentti osti Harrilta grillattua broileria.


Kassalla presidenttiä palveli Eeva Salenius (os. Tuononen). Presidentillä ei ollut rahaa, kun käy kuulemma harvemmin kaupassa, joten hän joutui lainaamaan sitä adjutantilta. Ostosten loppusumma oli 60 markkaa ja 47 penniä. Taustalla vasemmalta Osuuskunta Ekan hallintoneuvoston puheenjohtaja Veikko Helle, kansanedustaja Matti Kuusio ja rouva Toini Helle sekä äärimmäisenä oikealta opetusministeri Ulf Sundqvist.


Pääjohtaja Eero Rantala puhui juhlan kutsuvieraille vieraille Ravintola Sarkassa. Tilaisuudessa oli tarjolla pieniä voileipiä sekä raittiusjuomia, mm. itse tehtyä porkkanatuoremehua ja vehnänalkioista valmistettua ”uudistusvettä”.


Ravintola Sarkassa keskustelemassa edessä: Eero Rantala, Mauno Koivisto, Veikko Helle ja Matti Kuusio. Taustalla toinen vasemmalta: Matti Luttinen.


Ravintola Sarkassa keskustelemassa vasemmalta: Pääministeri Kalevi Sorsa, Ekan pääjohtaja Eero Rantala, tunnistamaton (Rantalan avustaja?) ja Ekan hallintoneuvoston puheenjohtaja Veikko Helle.

Muistolaatan paljastus 1.10.1988


Muistolaatan paljastivat Veikko Helle ja Eka-osuuskunnan päivittäistavarakaupan johtaja Väinö Hakala. Musiikista vastasi Nummelan torvisoittokunta.


Muistolaatan on kaivertanut Hiidenkello / Harri Åkerman  

ME- lehdessä (nro 11/1983)  julkaistu artikkeli presidentti Koiviston vierailusta:
"Taas näkyy sateenkaari"  (pdf)
 


Koonnut Heikki LIndfors Tapani Pilven aineistosta.