Entinen Lohjantie

Päivitetty 2.11.2004ALASIN JA VASARAMÄKI


Toivolan isosta tontista oli kuitenkin jo aikaisemmin lohkottu sepän nuorimmalle pojalle ja isän työn jatkajalle maa-ala, jolla paja sijaitsi sekä paikka omakotitaloa varten.

Seppä Erkki Johannes Långström (*1924 Vihti) ja Annikki Fransintytär Viinimäki (*1927 Vihti) solmivat avioliiton vuonna 1949 ja asuivat aluksi Erkin kotitalon, Toivolan yläkerrassa. Heidän omakotitalonsa valmistui tälle Alasin-nimiselle tontille vuonna 1953. Perheen vanhempi poika Juha Kaarlo syntyi vuonna 1950 ja nuorempi Risto Ensio vuonna 1955. Myöhemmin Långströmit ostivat nykyisen Hannankadun rinteestä lisää maata. Tämän tontin nimi oli Vasaramäki.

Erkki Långström oli erittäin kuuluisa taidoistaan. Hän pystyi takomaan raudasta mitä upeimpia nimekkäiden suunnittelijoiden piirtämiä töitä, portteja, takanluukkuja ym. Vihdin siunauskappelin portit ovat vielä jäljellä, sen sijaan monet kauniit takanluukut ovat talojen purkamisen yhteydessä joko hävinneet kokonaan tai siirretty jonnekin muualle.

Erkki Långströmin apua tarvitsi myös kuuluisa voimamies Nikolai Hautaviita, joka esiintyi 1950-luvun alussa Nummelan Seuratalolla. Erkki oikaisi voimamiehen taivuttamat rautakanget taas seuraavaa esiintymistä varten.

Erkki Långström kuoli vuonna 1963 tapaturmaisesti työnsä ääressä.

Annikki Långström ja pojat asuivat vielä monta vuotta tässä kodissa, Juha viimeisimpänä. Kunta osti kiinteistön 1980-luvulla. Paja purettiin, mutta asuinrakennukseen kunta majoitti vuokralaisia. Nyt on asuinrakennuskin poissa.

(Annikki Långströmin antamista tiedoista koonnut Ritva Miettinen)

 

Långströmin sisarukset: Lauri, Eino. Arvo, Kerttu, Martta, Aino ja Erkki. Takana Irja. Kuva otettu 1930-luvun alussa. Kuvan omistaa Annikki Långström.

Palokunnan auto kuvattu 1950-luvun alussa.
Takarivissä vasemmalta Lauri Långström, Toivo Laine, Erkki Långström, Kauko Sassi, Leo Lindfors, takana ylhäällä Heikki Louhi, Toivo Nurmi, Arvo Långström, Taisto Virta ja Pauli Färm.
Edessä 2. vasemmalta Juha Långström, 4. vasemmalta Heikki Sinervo.
Oikeassa laidassa Ahti Alén ja hänen vieressään Paavo Tajanen, jonka edessä Timo Färm.

Kuvan omistaa Annikki Långström.