Entinen Lohjantie   Nummelan kansakoulu

Tehty 22.5.2007


 


Vihdin kuvataidekoulu

Vihdin kuvataidekouluhankkeen puuhanaisena toimi Nummelassa asunut kuvaamataidonopettaja Kaiju Haanpää. Urheilusta ja musiikista kiinnostuneille vihtiläislapsille oli alansa taitavia opettajia ja ohjaajia. Kuvaamataiteen saralla ei vielä.
Kuvataidekoulujen perustamiseen vaikutti myös suuresti peruskoulun kuvaamataito-oppiaineen heikentynyt asema. Tuntimäärät olivat vähentyneet, oppilasryhmät suurentuneet.

Vihdin kuvataidekoulun ensimmäinen rehtori Kaiju Haanpää. Kuva julkaistu Länsi-Uusimaa-lehdessä 29.1.1987.

 


Kaiju Haanpää teki ensin kyselyn koululaisille ja heidän vanhemmilleen. Kyselyn tulokset osoittivat, että toivottiin kuvaamataiteen harrastusmahdollisuuksia.
Maaliskuussa 1987 perustettiiin Vihdin kuvataidekoulun kannatusyhdistys, jonka puheenjohtajaksi valittiin Nummelan ala-asteen koulun rehtori Simo Hirvelä. Varsin pian varmistui, että opetus voitiin aloittaa jo elokuussa 1987 ns. kivikoulun yläkerrassa.
Oppilaita uuteen kouluun mahtui tuolloin 70. Opetusta annettiin perusopetusryhmissä ja työpajoissa (klo 15.30 – 20.00). Opettajina toimivat tuolloin Inari Krohn, Mari Lajunen, Tapani Tamminen, Ilma Ylärotu ja rehtori Kaiju Haanpää. Heistä Lajunen ja Ylirotu opettavat vieläkin (maaliskuussa 2007).

Kun ala-asteen uusin koulurakennus valmistui vuonna 1989, kuvataidekoulu sai 2 luokkahuonetta kivikoulun alakerrasta. Myös yläkerta oli kuvataidekoulun käytössä.
Alakerran suurin eteläpään luokkahuone oli tuolloin galleria Pictorin näyttelytilana.

Vihdin kuvataidekoulu toimi 13 vuotta vanhassa kivikoulussa, mutta vuonna 2000 sen tilat tarvittiin jälleen peruskoulun käyttöön ja toukokuun lopulla vuonna 2000 kuvataidekoulu muutti kunnan omistamaan, entiseen Laakson puusepänverstaaseen työväentalon lähelle Voimapolku 3:een.

Painavan keramiikkauunin siirtoon tarvittiin talkoissa mukana olleen Huoltokolmion kuormurin nostolaitetta. Kuva julkaistu Luoteis-Uusimaassa 24.5.2000.

Muuttotalkoisiin osallistui oppilaita, heidän vanhempiaan, kuvataidekoulun henkilökuntaa sekä muita kuviksen ystäviä. Värikästä yli sata metriä pitkää muuttokulkuetta luotsasi vs. rehtori Simo Hirvelä.Vihdin kuvataidekoulun värikäs muuttokulkue oli toista sataa metriä pitkä. Sitä luotsasi vs. rehtori Simo Hirvelä (oik.).Kuvataidekoululaiset ottivat vanhalta koululta mukaansa muuttonyytin tai julisteen. Kuva julkaistu Luoteis-Uusimaassa 24.5.2000.

Uuden toimipisteen yläkerrassa on maalausluokka ja tekstiilityön luokka. Alakerrassa grafiikan ja keramiikan luokat, toimisto ja opettajainhuone. Kellarikerroksessa on valokuvalaboratorio.
Nyt koulussa on 7 opettajaa ja 270 oppilasta. Rehtorina toimii Suvi Suikki. Toimintakulut katetaan lukukausimaksuilla, kannatusyhdistyksen hankkimilla varoilla, kunnan ja Hiidenheimo-säätiön avustuksilla.Voimapolku 3:ssa ollaan keskellä Nummelaa Työväentalon ja Aatteenpuiston vieressä. Myös kuvataidekoulun uusi rehtori Suvi Suikki oli mukana muuttotalkoissa. Kuva julkaistu Luoteis-Uusimaassa 24.5.2000.

Simo Hirvelän antamista tiedoista koonnut Ritva Miettinen. Kuva-aineisto kuvataidekoulun arkistosta.