Nummelan kylähistoria    Tuomaantie  

Tehty 8.12.2014KIRSTILÄ

Tuomaantie 7Kirsti Ahlgrén ja Hannele Björn ovat keväällä 2014 kertoneet:


Talo ja tontti 


Talvisia kuvia Kirstilän talosta 1950-luvulla. 

Onni ja Kerttu Laine ostivat Pajulan tilan omistajilta Smertsi ja Jenny Merivirralta  2500 neliömetrin suuruisen tontin vuonna 1951. Tuolloin tieyhteys Lohjantieltä päättyi tähän tonttiin. Tien nimenä oli ensin Tuomaksentie, nykyään Tuomaantie.

Saleniuksen veljekset, Eino ja Erkki rakensivat talon ilmeisesti samojen tyyppipiirustusten mukaan kuin muutamat muutkin saman ajan talot Nummelassa.

Juhannukseksi 1953 Laineen perhe pääsi muuttamaan omaan taloonsa, joka nimettiin vanhimman tyttären mukaan Kirstiläksi.

Alakerrassa oli keittiö, olohuone ja pieni makuuhuone. Myös kellarikerroksen sauna oli valmis.

Pihassa oli oma kaivo, josta vesi tuli sisälle. Pienessä komerossa oli sähköllä lämmennyt  boileri, josta saatiin lämmintä vettä. 

Vastavalmistuneessa talossa oli uunilämmitys. Öljylämmitys tuli vuonna 1964 ja kuuma vesi saatiin myöhemmin pannun kautta.

Puuliiteri ja vessa olivat tontin alareunalla. Autotallirakennus, jossa oli myös liiteri, valmistui vuonna 1967.


Onni rakentaa liiteriä.Kerttu Laine kälynsä Annikki Långströmin (Erkki Långströmin vaimo) kanssa liiterin edessä.Kirstilän pihanäkymä. Oikealla autotallitakennus.

Pihalla oli omenapuita, vadelma- ja muita marjapensaita. Pellolla viljeltiin perunaa, porkkanaa, punajuurta sekä erilaisia vihanneksia. Myöhemmin myös mansikkaa.

Lähinaapureina olivat Toivo ja Anastasia Keinonen.

Kerttu Laineen veljen Eino Långströmin (*1918 Vihti) koti oli Toivolassa, kun hän työskenteli konemestarina rahtilaivoilla. Sisarensa perheen mukana Eino muutti Kirstilään. Silloin hän toimi konemestarina Helsingin puhtaanapitolaitoksella Kyläsaaressa ja kävi polkupyörällä töissä Nummelasta.  Vuonna 1955 Eino teki itselleen asunnon Kirstilän yläkertaan, mihin myöhemmin muutti myös vaimo Niina. Perheeseen syntyi tytär Anne Anitta vuonna 1956. Niina, Eino ja Anne Långström muuttivat Helsinkiin vuonna 1957.


Talvinen kuva Kirstilästä/ talon vieressä isoksi kasvanut kuusiLaineen perhe 

Seppä Kalle Långströmin tytär Kerttu Kaarina (*1916 Vihti) avioitui vuonna 1947 autonkuljettaja Onni Aleksanteri  Laineen  (* 1922 Vihti) kanssa.

Onni oli muuttanut vuonna 1940 Oinasjoelta isänsä ja Jukka-veljen kanssa Lohjantien varrelle Nordströmin vintille. Kerttu ja Onni tapasivat työväentalolla.

Kerttu huolehti äitinsä kuoleman (v. 1939)  jälkeen isän ja kotona asuvien sisarusten taloudesta. Myös nuoripari jäi asumaan suureen Toivolan taloon.
Tyttäret Kirsti (*1948) ja kaksoset Satu ja Hannele (*1950) syntyivät perheen asuessa tässä talossa lähellä Nummelan keskustaa.


Laineen perheen tytöt. Vasemmalta Satu, Kirsti ja Hannele.

Onni Laine oli Posti- ja lennätinlaitoksen palveluksessa autonkuljettajana ja työpaikka oli 1940-luvulta alkaen Nummelan radioasemalla Nummenkylässä. Onni oli kuitenkin paljon matkatöissä, sillä hän kuljetti mastoja eri työkohteisiin ympäri Suomen aina Rovaniemelle asti.  Joskus Onni huolehti myös koululasten kuljetuksesta Radioasemalta Nummelan koululle. Kuorma-auton lavalla oli ”koppi” matkalaisia varten. Onni tarjosi ystävällisesti kyydin myös muille matkan varrella asuneille pienille koululaisille.

Joskus Onni kävi auttamassa myös Kertun veljeä Arvo Långströmiä Keskipisteen huoltoasemalla.

Muutto omaan taloonkin sujui kuorma-auton lavalla.


Onni kuorma-auton luona.


Kärppä-Sisun etuosa.Perheen uusi auto. Kuva on vuodelta 1969.


Kerttu ja Onni Laine kotipihalla.Kerttu sisarensa  Ainon kanssa Kirstilän pihalla. Takana sireeniaita.

Kerttu ja Onni eivät osallistuneet  työväentalon rientoihin eivätkä erilaisten seurojen toimintoinin, vaan heidän vapaa-aikansa kului puutarhaa hoitaessa tai marjastaessa.
Onni Laine kuoli vuonna 1970.


Kirstilän pihalla. Edessä kyykyssä Onnin veli Jukka Laine,  takana vasemmalta Björn Ström (Jukan vävy), Jukan vaimo Helmi, Kerttu Laine ja Jukan tytär Seija.


Eino Långströmin vaimo Niina sekä Kertun ja Onnin tyttäret Hannele, Kirsti ja Satu Laine.


Kaksoset leikkimökin kuistilla. Leikkimökki kuului aikaisemmin tyttöjen serkulle Riitta Långströmille.  
Leikkimökin edessä. Vasemmalta Tuula Keinonen, Kirsti, Satu ja Hannele Laine.


Kerttu Laine työskenteli siivoojana sekä Luontolassa että joskus myös taiteilija Kaapo Rissalan talossa.Noin 20 vuoden ajan hän jakoi postia. Tuolloin postinkantaja liikkui kesällä polkupyörällä ja talvella potkukelkalla. Kerttu Laine jakoi postia Nummelasta Lankilaan sekä Nummenkylään asti. Hannele-tytär saattoi vartuttuaan auttaa äitiä, kun postia jaettiin tuolloin myös lauantaisin, ja toimia koululomien aikana äidin lomittajana.


Vuonna 2006 Kerttu Laine täytti 90 vuotta.Äiti ja tyttäret v. 2006. Äidin vasemmalla puolella Kirsti ja oikealla puolella Hannele ja Satu.


Lastenlapset mummun syntymäpäivillä v. 2006. Vasemmalla Hannelen lapset Janne, Johanna ja kyykyssä Jarkko. Takana oikealla Sadun tytär Elina ja Kirstin tyttäret Saija ja kyykyssä Sarianne ja Susanna.


Kerttu Laine asui elämänsä loppuun asti Kirstilässä. Hän kuoli vuonna 2011.

Kerttu Laine myi puolet Kirstilän tontista Hannele (o.s. Laine) ja Usko Björnille, jotka rakensivat tontille omakotitalon vuonna 1977. (Osoitteena Tuomaantie 9)


Oikealla Kirstilän vanha talo ja edessä vasemmalla Björnin perheen talo.


Kirstilän tontille kuljetaan nummelalaisen seppä Aarne Rosenqvistin takoman portin kautta. Komea portti johti aikoinaan taidemaalari Kaapo Rissalan huvilan pihaan Vesikansaan vievän tien varrella harjun pohjoispuolella.Vanhaa autotallirakennusta on laajennettu.Kirstilän portti


Aino Långström, Kirstilän nykyisen omistajan mummun sisar, Kirstilän portilla v.  2014.


Nyt alkuperäisessä Kirstilässä asuu Kerttu ja Onni Laineen tyttärenpoika Janne Björn. Talo on remontoitu.Nykyinen Kirstilä. Kuistin edessä naapurina asuneen lapsuudenystävän Anna-Liisa Lindforsin (o.s. Kallio) istuttama sireeni.Nykyinen Kirstilä


Aino Långström Kirstilän portailla.Pihassa on säilynyt Laineen perheen tyttöjen kahluuallas.  Nyt vedessä leikkivät Hannelen pojan Jarkon pojat. Vasemmalla Justus ja oikealla Konsta. Taustalla näkyy Rissalan karhu.Rissalan karhu Kirstilän pihassa. Kiviaidassa on Kerttu Laineen istutuksia.


Kerttu Laineen vaalimat perennat kukkivat edelleen Kirstilän pihalla.


Lisää tyttäristä 


Kerttu ja Onni Laine sekä tyttäret Hannele, Satu ja Kirsti. Kuva on otettu jouluna 1967.Kirsti Laineen ja Keijo Ahlgrénin kihlajaispäivänä vuonna 1968 Kirstilän pihassa. Kuvassa myös Kirstin vanhemmat.

Perheen vanhin tytär Kirsti Mirja Kaarina avioitui Keijo Ahlgrénin kanssa vuonna 1969. Heillä on kolme tytärtä ja kolme lastenlasta. 

Marja Aino Hannele avioitui Usko Björnin kanssa vuonna 1971. Heillä on kaksi poikaa ja yksi tytär sekä viisi lastenlasta.

Satu Marjatta avioitui vuonna 1970 Mikko Säiläkiven kanssa. Heillä on yksi tytär sekä yksi lapsenlapsi.


Kuvat ovat Laineen perheen tyttärien kokoelmista.
Tiedot koonnut Ritva Miettinen.