Asemalta Punaisenportin ahteeseen Päivitetty 2.11.2015

Metsola / Albertinkatu 22

Martta Jalava


Martta Johanna Vinberg (19.4.1908) ja Kosti Johan Jalava (28.12.1901-5.8.1966) vihkikuvassa Metsolan talon portailla 7.12.1930. Jalavat asuivat vuokralaisina Metsolassa vain vähän aikaa. Pariskunnan vanhin lapsi Eila Marjatta syntyi tässä talossa.


Martta Johanna Vinberg syntyi Tervalammen kartanon torppari Karl Gustaf Vinbergin (16.9.1861-25.4.1918) ja Wilhelmina Karoliinan omaa sukua Berg (6.5.1862-7.8.1942) suurperheeseen nuorimmaisena. Perheeseen syntyi kaikkiaan 15 lasta, joista yhdeksän eli aikuiseksi. Martta syntyi kaksossisarena ja hänelle sijattiin vuode piironginlaatikkoon.

Toinen tytär nukkui vakussa (kehdossa) ja vain hänelle riitti äidinmaitoa. Sisko Anni Elina kuoli kuitenkin jo 6-vuotiaana. Samoihin aikoihin Vinbergin perhe muutti Torholaan Hurrin talon Solbackan torppaan.

Kosti Johan Jalava oli kotoisin Kiikalasta. Nuoret tutustuivat tansseissa Nummelan työväentalossa kesällä 1930. Heidät vihittiin Vihdin kirkossa. Kosti Jalava toimi vuosikymmenet tie- ja vesirakennustöiden työnjohtajana osallistuen erityisesti siltojen rakentamiseen, mm. Keravan ja Laajalahden sillat olivat hänen työmaitaan.

Nuoripari vaihtoi usein asuinpaikkaa. He asuivat mm. Martan veljen Kalle Vinbergin luona Solbackassa, Kalle ja Fanny Malmstedtin luona Huhdanmäessä.

Vuonna 1936 Jalavat ostivat Metsärinne-nimisen tilan Mertsi ja Jenny Merivirralta Juhanintien varrelta Nummelassa ja rakensivat omakotitalon. Leskeksi jäätyään Martta myi vuonna 1966 talonsa porakaivontekijälle.

Martta ja Kosti Jalavan lapset: Eila Marjatta s. 11.5.1931, Vuokko Orvokki s. 1.6.1932, Risto Johan s. 12.4.1934, Paula Tarja Johanna s. 28.10.1942 ja Reijo Kalevi s. 14.7.1945.

Perhekuva 1950-luvun taitteesta. Edessä isä Kosti, Paula, äiti Martta sylissään Reijo. Takana Risto, Vuokko ja Marjatta. 


Rippikoulun käytyään Martta Jalava oli apulaisena tuomari Niemelän perheessä Kuikun tilalla Enäjärven rannalla ja kaupunkiasunnossa Helsingissä Fredrikinkatu 36:ssa sekä lakiasiaintoimistossa Mikonkatu 6:ssa. Martan tehtävänä oli mm. huolehtia tulien sytyttämisestä uuneihin aamuvarhaisella. Tytölle ei maksettu rahapalkkaa. Ruuan, asunnon ja välttämättömien vaatteiden katsottiin riittävän.

Niemelöiltä Martta siirtyi vakuutusneuvos Wilho Aholan perheeseen Eero Vilhon (s.1919) lapsenhoitajaksi. Perhe asui Kaivokatu 12:ssa Seurahuoneen talossa. Martan lisäksi perheen palveluksessa oli myös keittäjä ja sisäkkö. Martan palkka nousi viidessä vuodessa 75 markasta 400 markkaan kuukaudessa. Perhe toimitti lapsenhoitajansa myös Martta-kurssille ja suunnitelmissa oli talouskouluun lähettäminen. Ennen tätä Martta tuli kotiin kesäloman viettoon ja meni tyttöystävänsä kanssa tansseihin työväentalolle. Martta huomasi heti tuntemattoman nuoren miehen, joka tulikin pian kumartamaan ja pyytämään häntä tanssiin. Rakkaus syttyi ensi silmäyksellä. Nuoret vaihtoivat osoitteita. Kirjeet kulkivat edestakaisin syksyn aikana ja Martan oli kovin vaikea kertoa isäntäväelleen, ettei kouluun menosta tulekaan mitään, hän on menossa naimisiin.

Martta Johanna on saanut elää harvinaisen pitkän ja työntäyteisen elämän.

Nyt (9.1.2001) hän elää virkeänä Nummelan keskustassa Kaarikodin palvelutalossa osallistuen Vihdin seurakunnan, Nummelan Eläkkeensaajien ja omien jälkeläistensä lukuisiin tapahtumiin.

Perheenemännän tehtävien ohella Martta Jalava oli mm. kesäapulaisena Luontolassa, aamupostin kantajana ja siivoojana apteekissa. Lisäksi hän on ollut 50 vuotta Vihdin seurakunnan lähetyspiirissä ja pitkään emäntänä seurakunnan Kultaisen iän kerhossa.

Hän on myös Nummelan Eläkkeensaajien yhdistyksen perustajajäsen.

Martta Jalava on koko ikänsä ollut taitava käsitöiden tekijä, vihkipukunsakin hän ompeli itse. 8-vuotiaasta lähtien hän on kehrännyt rohtimia, pellavaa ja villoja, hän on tehnyt kaikkia pellavan käsittelyvaiheita, kerinnyt lampaita ja tikannut täkkejä, ommellut lasten ja omat vaatteensa ja neulonut lukemattomia sukkapareja. Nykyisin hän harrastaa silkki- ja posliininmaalausta, virkkausta, nypläämistä sekä poppanan kudontaa.

(Martan haastattelu 9.1.2001, Anja Korpela-Ahola)


Uskollinen äänestäjä - Martta Jalavan haastattelu Sunnuntai Turun Sanomat 18.3.2007


Martta Jalava, Koti-Nummelan 100-vuotias aktiivijäsen.


Martta Jalava kuoli 103-vuotiaana viihtyisässä Kaarikodin asunnossaan 15.7.2011. 

                        Alla Anja Korpela-Aholan onnitteluruno "Ystävälleni Martta Jalavalle 19.4.2008".