Asemalta Punaisenportin ahteeseen Päivitetty 20.8.2001

Albertinkatu 22

METSOLA

Metsola. Kuvannut Heimo Harju vuonna 1977.

Aili Helleltä (o.s. Ekman , * 1910) saatujen tietojen mukaan tällä tontilla sijaitsi Jacobsson-nimisen miehen rakentama talo. Siinä Ekmanit: isä Aleksander, äiti Aleksandra, Aili ja hänen veljensä Ensio (Ensa, * 1912) asuivat 1910-luvulla. Rakennuttajan leski Ida Matilda (Tilda) Jacobsson (*1873 Lohja) asui ainakin tuolloin talossa poikansa Ilmarin (*1894) kanssa. Juho Jacobsson oli aktiivisesti mukana työväentalon asioissa, mutta kuoli jo 1909.

Lohkomisasiakirjassa (1921-22) tämän O.266 hehtaarin Metsola-nimisen tontin omistajaksi on merkitty puusepän leski Hilja Hurri.

Vasemmalla Vesta Lehtonen, keskellä Emma Järvensivu ja oikealla Hilja Ylivuori, ent Hurri. Kuva on otettu vuonna 1929 Metsolan pihalla.

Veikko Helle on kertonut, että puuseppä Uuno Hurri oli aikoinaan työskennellyt Hellen verstaalla. Hänellä oli myös oma tehdas Koivulan talon yläkerrassa. Lohkomisasiakirjassa 1921-22 hänet on merkitty tuon talon omistajaksi. (Myöhemmin talossa toimi mm urkuharmonitehdas.)

Hilja Hurri avioitui myöhemmin nuohooja Erkki Ylivuoren kanssa ja 1930-luvun alussa he ainakin asuivat jo Lohjalla.

1920-luvulla talossa asui ratamestari Karl Aleksander Rosendahl (*1867 Tuusula). Rosendahlin vaimo Alma Sofia kuoli vuonna 1928 , ja mies palasi synnyinkuntaansa. Perheeseen kuului 9 lasta.

Martta Jalava (o.s. Vinberg, *1908 Vihti) on kertonut, että avioiduttuaan joulukuussa 1930 Kosti Jalavan (*1901 Kiikala) kanssa heidän ensimmäinen kotinsa oli tässä talossa. Heidän vanhin lapsensa Eila Marjatta syntyi 1931 tähän kotiin. Heillä oli huoneen ja keittiön asunto.

Samaan aikaan talossa asui vuokralaisena myös leskirouva Emma Loviisa Järvensivu, jota tuttavallisesti kutsuttiin Järvensivun muoriksi.

Lapset Kauno Kustaa Juhonpoika (*1900 Kangasala), Kerttu Maria (*1905 Kangasala), Mauno Henrik (*1907 Vihti) ja Erkki Matias (*1913 Vihti) asuivat ainakin aluksi äitinsä kanssa, mutta myöhemmin vain nuorin.

Jalavan perheen jälkeen taloon muutti nuohooja Niilo Lehtonen perheineen. Tuolloin Kauno Järvensivu ajoi linja-autoa eikä asunut enää äitinsä kanssa. Kerttu Järvensivu toimi lastenhoitajana eri perheissä.

Ilmeisesti silloin kun talon omistaja seuraavan kerran vaihtui, Järvensivun muori ja poikansa Matti muuttivat tästä Albertinkadun talosta Huhdanmäkeen Almus Metson taloon. (Kertonut Tellervo Tylli o.s. Lehtonen)

Emma Järvensivu oli Albertinkadulla asuessaan Hellen perheen todellinen luottohenkilö, jota tarvittiin lapsista huolehtimaan, kun vanhemmat, Alina ja Edvard, olivat kylän riennoissa tai kauempana esim. messumatkoilla. (Kertonut Kirsti Hiltunen o.s. Helle)

Järvensivun pojat olivat innolla mukana Nummelan Kisaajien edustajina monessa urheilulajissa. 20-luvulla molemmat hiihtivät kilpaa ja 30-luvulla Matti ohjasi voimisteluharjoituksia. Matti menestyi myös juoksukilpailuissa. Vuorollaan he kuuluivat myös seuransa johtokuntaan. Matti oli hyvin musikaalinen ja soitti kylän poikien tanssiorkesterissa, joka tunnettiin nimellä Havaj Jazz-Band. Hän esiintyi myös työväenyhdistys Elon näytelmäkerhon produktioissa, kuten Pohjalaiset ja Itkevä ilveilijä. (Kajas: Työväentalolta uimahalliin sekä Ketola: Kestävällä tiellä)

Matti Järvensivu kaatui jatkosodassa 1944.

Pentti Vihtori Hellman (*1907 Vihti), kuvassa oikealla, osti Metsolan tilan 1930-luvun alussa, kun oli vuonna 1929 avioitunut Olga Magdalena (Magda) Höglundin kanssa.

Pentti Hellman oli ensin sisarensa miehen Oskari Kankaanpään lihaliikkeessä autonkuljettajana. Yhdessä he kävivät toreilla myymässä lihaa tai veivät ruhoja Helsinkiin. Suurimman osan elämästään Pentti Hellman ajoi itsellisenä kuorma-autoyrittäjänä, jolla oli vain koira seuranaan ohjaamossa. Viimeisinä työvuosinaan hän kirjasi kuormia sorakuopalla.


Vasemmalta Magda Hellman,  Pentti Hellman ja Pentin sisaren tytär Aili Ekman (myöhemmin Helle) kuvattuna Kankaanpään talon portailla joskus 1920-luvun lopulla. Tuolloin banaani oli vielä suuri harvinaisuus Suomessa.

Hellmanit eivät paljon seurustelleet kyläläisten kanssa, vaan viihtyivät kotona. Magda-rouva ei käynyt töissä kodin ulkopuolella.

Metsolan pihan puolelta vuonna 1977. Kuvannut Heimo Harju.

1970-luvun lopulla talon ulkorakennus tuhoutui tulipalossa.

Muutama vuosi miehensä kuoleman jälkeen Magda Hellman myi Metsolan ja muutti kerrostaloon. Vanha rakennus on purettu ja tontilla on nyt Jorma ja Kirsti Jokirannan talo.

 Jokirannan perheen talo, Albertinkatu 22. Kuvannut Vesa Valtonen syyskuussa 2000.

Leppälä / Albertinkatu 20 Arola / Albertinkatu 15