Asemalta Punaisenportin ahteeseen Päivitetty 5.6.2002

Lepola / Albertinkatu 25

MATTILA

Mattila 1960-luvun alkupuolella. Kuvan vasemmassa laidassa on Harjula ja oikeassa laidassa on Lepola.

 Helga Marjatta o.s. Lehtonen (s. 13.11.1928 Vihti, Härköilä) solmi avioliiton Aarno Allan Aaltosen (s. 6.2.1926 k. 1.4.1993) kanssa 6.7.1947. Helga oli vaihetyöntekijä, hän kasasi puhelimia Helsingin Puhelinyhdistyksessä. Ennen tätä työtä Helga ehti olla kymmenen vuotta työssä kutomossa. Aarno oli pääluottamusmies. He tapasivat Helgan muistaman mukaan kirkonkylän tansseissa.

Puhelinyhdistyksen työpaikka oli Pitäjänmäellä Helsingissä. Matkat tehtiin kimppakyydillä. Helga piti työpaikastaan. Työmatkat helpottivat kun Tarvontie valmistui.

Aaltosilla on kaksi poikaa: Matti s. 1947, Tapani s. 1952. Lastenlapsia on neljä, kaikki poikia. Matin pojat ovat Mikko ja Antti ja Tapanin pojat Olli ja Vesa. Helgan ollessa työssä hänen äitinsä hoiti lapsia, myös naapurit huolehtivat heistä.

Kotipaikan myynnistä saamilla rahoilla Aaltoset ostivat kulmatontin Albertinkadun ja nykyisen Hannankadun risteyksessä. Ensin rakennettiin pieni mökki 1949-1950. Sodan jälkeinen tarvikepula haittasi rakentamista. Rakennustarvikkeita, kuten sementtiä ja tiiliä saatiin mm. Lintumaalta. Kuolleen sukulaisen jäämistöstä Helga osti matkalaukullisen pellavalakanoita kapioiksi. Hääpukukin oli lainavaate, huntua ei ollut.

Poikien syntyessä kunta antoi avustuslaatikon, äitiyspakkauksen, ja terveydenhoitaja Yliluoma toi vaatteita, joita oli saatu lahjoituksena Amerikasta.

Helga kyllästyi kodin ahtauteen ja hän sanoi miehelleen: "Ellei tule pian tilaa lisää, ei hän tarvitse sitä enää."

Iso talo rakennettiin v. 1960 ja siinä Helga asuu edelleen leskeksi jäätyäänkin. Hän on joka aamu tyytyväinen, tuntuu kuin aina olisi syntymäpäivä, kun kaikki sujuu niin hyvin.

Puutarhassa on paljon omenapuita ja Helga saa omasta maasta sellerit, porkkanat ja muut juurekset. Helga harrastaa maanviljelyn lisäksi kuorolaulua. Hän on ollut Nummelan laulukuorossa yli 40 vuotta. Nyt hän laulaa eläkeläiskuorossa Nummelan Laulajat. Kuoro pitää konsertteja Nummelan työväentalossa ja vierailee lähikunnissa.

Helga Aaltosen äiti Aino Lehtonen oli syntynyt Kangasniemellä 14.1.1896. Hän kuoli 2.1.1968. Isä Vihtori Lehtonen s. 14.5.1896 Lammilla. Hän kuoli 28.4.1945 keuhkotautiin, ei siis kaatunut sodassa.

Helgan lapsuuden aikana oli Vihdissä tulirokkoepidemia. Helga ei toivomuksestaan huolimatta sairastunut! Omien poikien lastentaudit aiheuttivat Helgalle huolta ja murhetta.

Tapanin ollessa pieni oli hinkuyskäepidemia ja 1970-luvulla tulirokkoepidemia. Aaltosten pojat säilyivät kuitenkin terveinä, josta Helga-äiti oli kiitollinen.

Helga Aaltosen haastattelu 9.1.2001, muistiin merkitsi Liisa Nordman.

Helga Aaltosen pihapiiriä. Kuvannut Vesa Valtonen syyskuussa 2000.

 

Lepola / Albertinkatu 25 - 31