Asemalta Punaisenportin ahteeseen Päivitetty 5.6.2002

Jatkola / Albertinkatu  9

TONTTULA

Tonttulan tontin Henny Heino (nykyisin Hynnälä) osti vuonna 1958 Jatkolan tontin edesmenneen omistajan Kustaa Lehtosen tyttäreltä Taimi Pykäläiseltä. Vuonna 1961 hän rakennutti tontille yksikerroksisen omakotitalon, missä asuu edelleenkin. Henny oli tuolloin Luontolan kylpylän ruokasalissa tarjoilijana. Hänen vanhempansa Anni ja Väinö Heino muuttivat myös taloon. Viimeiset 14 vuotta ennen omaan taloon muuttoa perhe oli asunut silloisen Lohjantien varrella koulua vastapäätä kivenhakkaaja Lindforsin talon yläkerrassa. Väinö-isä oli tuolloin osuusliike Auran autonkuljettajana. Rahoittaakseen talon rakentamisen Henny teki usein kahta työtä: paitsi Luontolassa, ensin tarjoilijana, myöhemmin liinavaatevaraston hoitajana. Hän  ompeli myös vaatteita.

Luontolassa hän tapasi myös tulevan puolisonsa, Oinasjoelta kotoisin olleen Eero Hynnälän, joka toimi Luontolassa talonmiehenä. Avioliitto solmittiin 1967. Luontolassa Henny Hynnälä työskenteli yhteensä 21 vuotta.

Hennyn isä, Väinö Heino (*1898) oli vielä 70 vuotta täyttäessään osuusliike Auran palveluksessa, viimeiset vuodet hän työskenteli varastolla. Hän kuoli marraskuussa 1969 kotonaan vatsasyöpään.

Miehensä kuoltua Anni Heino (*1903) halusi vielä jotakin puuhaa kotipiiriin ja hankki porsaan. Sikakarsina oli Lindströmien (Arolan) rajalla. Anni-rouva kuoli v. 1976 sydäninfarktiin. Sen jälkeen Henny ja Eero Hynnälä asuivat kaksistaan tässä Tonttulaksi nimetyssä talossa. Eero Hynnälä sairasti vuosia ja Henny-rouva hoiti häntä pääsääntöisesti kotona, jos se suinkin oli puolison kunnon takia mahdollista. Eero Hynnälä kuoli v. 2000.

(Henny Hynnälän antamista tiedoista koonnut Ritva Miettinen)

Tonttula. Kuvannut Vesa Valtonen syyskuussa 2000.