Työväentalolta Kaarikeskukseen

 

Eklundin perhe

Aune Miilumies (o.s. Viman) on maaliskuussa 2000 kertonut Eklundin perheestä seuraavaa: 


Vanha Eklund (Johan Viktor *1863) oli ollut maanviljelijä, mutta hankkinut myöhemmin tämän talon Nummelan keskustasta. Perhe oli tullut 1912 Siuntiosta. Vaimo Lovisa Emilia oli silloin vielä elossa (vaimosta ei Aunella muistikuvaa). 

Eklundien salissa kuuluu olleen hieno kalusto ja urkuharmooni, jota Elli-tytär soitti. Ilmeisestä varallisuudesta huolimatta asukkaat olivat tarkkoja rahankäytössä (= nuukia). Jouluna kutsuttiin tien toisella puolella asuneet naapurit, Vimanit, vieraisille, ei kuitenkaan lapsia.

Eklundin kaivosta naapurit saivat kauan hakea vettä, ennen kuin saivat oman kaivon. Piharakennuksen suurta kivipainoin varustettua mankelia saatiin myös käyttää maksamalla korvaukseksi 1 mk. Piharakennuksessa oli myös sauna. Kylpyveden lämmittäminen isossa padassa vaati paljon puita. Eklundin ”ukon” suurta ”nuukuutta” kuvaa myös kylpemistapa: ensin isä pesi itsensä vannassa (= ammeessa) ja myöhemmin hänen tyttärensä samassa vedessä. Vanhan Eklundin tapa kuljeksia puutarhassaan alasti kummastutti naapurin lapsia. Isän kuoltua v. 1950 Elli saunoi usein Vimaneilla. 

Eklundin perheeseen kuului myös Ellin poika Erkki (*1938), jota pienenä kuljetettiin mm vesikelkalla, jolla Elli (joskus 1950-luvulla)  kuljetti myös  ostoksensa kotiin. Hän lienee ollut kovin huonomuistinen, kun saattoi käydä kaupassa useita kertoja päivässä. Eklundeja pidettiin jotenkin omalaatuisina, omissa oloissaan elävinä.

Vartuttuaan Erkki oli Lauri Långströmin korjaamossa (nyk. Pictor / Kansalaisopistotalo) autonasentajaoppilaana ja osti itselleen Husqvarna-merkkisen moottoripyörän, millä ajeli kavereiden kanssa. Hänen sairastuttuaan ja kuoltuaan talo joutui myyntiin.