Nummelan kylähistoria      Hannankatu

Päivitetty 20.1.2010As. Oy HANNANHOVI

Hannankatu 8

 
Hannanhovin esite
Hannanhovi Väinämöisentien puolelta katsottuna vuonna 1985. Marja-aronia pensasaita vasta alullaan. Hanna Svahnin ajalta pihapuistossa on suuria vaahteroita ja tuomia. Rakennuttaja istutti tontille verivaahteroita. Myöhemmin pihalle on istutettu tammi, terijoensalava ja hevoskastanja. Hannan perua on  myös valkeana kukkiva juhannusruusu. Väinämöisentien ja Tassukkapolun kulmaukseen on siemenestä omia aikojaan kasvanut vuorijalava. Hanna Svahnin omenapuu, valkea kuulas, on vielä jäljellä. Monena vuonna asukkaat ovat saaneet siitä hyvän sadon. Sisäänkäyntipihan puolella kasvaa muutama koivu ja salava – piilipuu.Entisen Marjalan tontilla on nyt Asunto Oy Hannanhovin kolmikerroksinen keltatiilillä verhottu talo. Asunto Oy Hannanhovi on merkitty kaupparekisteriin jo kesäkuussa 1978, mutta rakennustyöt käynnistyivät vasta tammikuussa 1983 ja asukkaat muuttivat Hannanhoviin kesällä 1984. Talossa on 29 huoneistoa, 8 autotallia, kaksi pohjakerroksen kerhohuonetta, asukkaiden kellarikomerot, yhtiösauna ja talon lämmin varastotila. Kerhohuoneet ovat nyt toimistotiloja. C-portaan toimistossa on alusta asti ollut Suomen Kalenterit Oy:n kustantamo ja A-portaassa oli pitkään Ragnar Ekbergin säätiön toimisto. Viimemainittu tila on nyt yksityisessä omistuksessa.
Hannanhovi on ensimmäinen nummelalainen kerrostalo, jossa oli hissi. Se rakennettiin C-portaaseen. A- ja B- portaisiin varattiin kuitenkin tilat hissejä varten, niissä oli viisaasti valmiina hissikuilut. Hissit rakennettiin A- ja B-portaisiin vuonna 1998. Kesällä 2002 lasitettiin kaikki parvekkeet.
Hannanhovin suunnitteli lohjalainen arkkitehtitoimisto Matti Rahkila ky ja rakensi Rakennusliike R. Suominen Oy Lohjalta. Keltatiilinen ulkovuoraus muurattiin paikan päällä.

Taloyhtiön ensimmäiseen hallitukseen valittiin puheenjohtajaksi Pekka Peltonen ja jäseniksi Juhani Jokinen ja Taru Leino. Lisäksi valittiin hallituksen asiantuntija-avuksi Aarne Wickström ja Akke Selin.Kutsu tutustumistilaisuuteen elokuussa 1984


Nummelan Killan jäsenet tutustuvat vuosittain nummelalaisiin pihoihin ja palkitsevat seinään kiinnitettävällä laatalla hienoimmin hoidetun pihan. Vuorovuosin tunnustuspalkinnon saa omakotitalo, rivitalo, kerrostalo.
Asunto Oy Hannanhoville myönnettiin laatta 25.9.1985.
Nummelan Killan edustajat Aku Kuula ja Jorma Liusvaara kättelemässä Hannanhovin hallituksen jäseniä ja asukkaita.
Oikealta Aku Kuula, Juhani Jokinen, Jorma Liusvaara, Taru Leino, Juha Parvela, Pekka Peltonen, Anja Korpela-Ahola, Olavi Ahola. Jokinen, Leino ja Peltonen olivat hallituksen jäseniä, Parvela SKV:n isännöitsijätoimistosta ja Aholat asukkaita.

Oikealla Aku Kuula ja Jorma Liusvaara kiinnittämässä laattaa Hannanhovin A-portaan seinään. Muut henkilöt vasemmalta: Marja Keski-Luopa,  Luoteis-Uusimaan toimittaja, Erkki Lampi, Nummelan Kilta, Anja ja Olavi Ahola, Taru Leino, asukas Thelma Laukkanen ja Juha Parvela.

Laatan kiinnittämisen jälkeen siirryttiin taloyhtiön pihapuistoon kahville. Vasemmalta toimittaja Marja Keski-Luopa muistilehtiöineen, Jorma Liusvaara, Anja Korpela-Ahola, Pekka Peltonen, Aku Kuula, Juhani Jokinen ja Juha Parvela.Kutsu puutarhajuhlaan elokuussa 2002.


Hannanhovin tiedot ja kuvat ovat Anja Korpela-Aholan arkistosta.

Hannankatu 8 talvella 2009. Kuvannut Mikko Yli-Rosti.