Nummelan kylähistoria      Huhdanmäki

Tehty 16.1.2008Juttuja Almus Metsosta

 

Almus Metson kansakoulutodistuksessa olivat kaikki numerot kymppejä. Myös tytär Kirsti Metso menestyi hyvin koulussa. Almus Metso totesi tyttärensä koulumenestyksestä: "Se on juur kum mää nuorena!".

Almus Metso kävi Härköilän taloissa laatimassa asiakirjoja, mm laati veroilmoituksia. Härköilän Hemmilässä Metso oli kysynyt Lempi Sellgreniltä: "Tieräks sää Lempi mitä se valkoinen kananpaskas on ? Lempi oli hetken aikaa miettinyt vastausta, mutta Almus Metso oli itse vastannut: "Se on kanapaskaa!".

Almus Metsolla oli tapana käydä tarinoimassa Nummelan taksikopilla, jossa hän myös oli esittänyt kysymyksen, mitä se valkoinen mahtoi kananpaskassa olla. Taksimiehillä oli vastauskin valmiina: "Se on metsonpaskaa". Almus Metso oli suuttunut vastauksesta niin, että pysyi pitkän aikaa poissa taksikopilta.

Rikas mies teki kuolemaa ja tahtoi luokseen kaksi asianajajaa. Toisen toiselle puolelle ja toisen toiselle. Asianajajat olivat valmiina kirjoittaakseen asiakkaansa viimeisen tahdon, mutta kuoleva rikas mies oli sanonut: Pankaa paperit pois, minä vain tahdon kuolla niin kuin Kristus, kahden ryövärin välissä.

Almus Metson ollessa käräjillä oli saliin livahtanut koira, joka oli mennyt istuvan naistuomarin luokse. Tuomari oli ihmetellyt, että kuinka koira sinne tuli. Metso arveli: "Se hakee vissiin kirppui". Tuomari totesi: " Luuleeko Metso, että minussa on kirppuja?". Tähän Metso vastasi: "Em mää luule, mut toi koira vissiin luulee".

Sorakuormaa kuljettanut kuorma-auto oli suistunut ojaan Metson talon kohdalla ja auto olisi kaatunut, ellei se olisi jäänyt nojalleen tien varressa olleita koivuja vasten. Almus Metso oli kysynyt kuorma-autossa olleilta miehiltä: "Meinaatteks tei rupee tietä leventää?".

Kätilö Sylvia Vuoristo ja Almus Metso kävivät usein sananvaihtoa. Kerran kun neiti Vuoristo oli kertonut olleensa uimassa Enäjärvessä, oli Metso sanonut: "Kattoka nyt minkälaista vesi on!".

Almus Metso oli rakentamassa Kauno Järvensivun omakotitaloa ja Järvensivun mielestä meni työaikaa liiaksi jutusteluun. Järvensivu päätti sanoa Metson irti, mutta ei kehdannut tehdä sitä selvin päin. Kun Järvensivu seuraavana päivänä meni omakotitalonsa työmaalle, oli Metso siellä töissä ja sanoi nauraen Järvensivulle: " Sää sanoit mun eilen irti, mut em mää siit mitään välitä, kun sää olit niin kovin päissäs!".

 

Nummelalaisten muisteluista koonnut Mikko Yli-Rosti.