Nummelan kylähistoria      Huhdanmäki

Tehty 26.11.2012KALLELA

Rasitie 2


Kallela elokuussa 2012 kuvattuna Rasitien alapäästä. Kuva Mikko Yli-Rosti.


Katriinaperintien ja Rasitien kulmatontti Huhdanmäen pohjoisrinteessä on lohkottu Tuusan tilan maista vuonna 1957. Tälle Kallelaksi nimetylle tontille tilan silloinen pehtoori Kalle Pääkkönen aloitti omakotitalon rakentamisen vuonna 1960 ja talo valmistui v. 1962. Huoneita oli ensin vain yhdessä kerroksessa. Yläkerran huoneet rakennettiin muutamia vuosia myöhemmin. Useita vuosia myöhemmin sinne tehtiin myös keittiö. Se on sittemmin purettu pois. Sauna on talon kellaritiloissa.
Ulkorakennuksia ei ole ollut lainkaan. Oma kaivo oli pihalla.

Kalle Pääkkösellä (*1919) ja hänen vaimollaan Hildalla (*1920) oli neljä poikaa: Heikki (*1947), Veikko (1949-1989), Raimo (1953-1996) ja Pentti (1951-1997).

Perhe muutti Inkoosta ensin Ojakkalaan ja sieltä Nummelaan. Työt Tuusalla alkoivat maaliskuussa 1955.   Ennen oman talon valmistumista perhe asui Tuusan vanhaa päärakennusta vastapäätä olleessa Majatuvassa.

Kalle Pääkkönen toimi Tuusan tilan pehtoorina Aarne Laustion ollessa isäntänä ehkä vuoteen 1962 asti. Eläkkeelle Pääkkönen jäi kuitenkin Muijalassa sijaitsevan Minerit Oy:n  tehtaan palveluksesta.
Hilda Pääkkönen työskenteli tilalla pääasiassa karjakkona aina siihen asti kunnes tilalla luovuttiin lypsykarjanpidosta.
Tuusan seuraava isäntä Pekka Laustio muistelee Kalle Pääkköstä hyvänä, monipuolisena ammattinsa osaavana maatyömiehenä. Hän muistaa myös opettaneensa sekä Kalle Pääkkösen että tämän vanhimman pojan Heikin ajamaan traktoria. Pekka Laustio on kertonut kaikkien Pääkkösten olleen erittäin fiksuja ja kilttejä ihmisiä.Pekka Laustio puimassa, Kalle Pääkkönen säkkimiehenä. Taustalla Enäjärvi. Kuva on 1950-luvun lopulta. Kuvan omistaa Pekka Laustio.


Kalle ja Hilda asuivat elämänsä loppuun asti omassa talossaan. Hilda kuoli vuonna 1983 ja Kalle vuonna 1991.
Pojista Pentti ja Veikko olivat merillä, Raimo ja Heikki peltiseppinä Kuulalla, missä Heikki työskentelee edelleenkin.Kallelan Rasitielle päin oleva pääty.


Talon nykyiset asukkaat Heikki Pääkkönen ja Hannele Kulmala ovat hoitaneet sekä taloa että sen kaunista pihapiiriä huolella. Talon alkuperäinen ulkonäkö on kuitenkin säilytetty. Vain autokatos on rakennettu rinteen puolelle kiinni taloon vuonna 1997.

Hannele Kulmala työskenteli 25 vuotta pankkialalla (SKOP) ja sitten johtavana työvoimaneuvonantajana Nummelan työvoimatoimistossa noin 10 vuoden ajan.

Hannele Kulmalan tytär Krista Kulmala (*1979) ja Mikko Patrikainen (*1976) aloittivat omakotitalon rakentamisen tälle tontille kesäkuussa 2007 ja uuteen kotiin he pääsivät muuttamaan Hiidenrannasta elokuussa 2009. Perheeseen kuuluu 2 poikaa Morris (*2008) ja Elias (*2010).

Uuden talon osoite on Katriinaperintie 5 ja sinne ajetaan suoraan ylös Katriinaperintieltä.Elokuussa 2008 tontille valmistunut nuoren perheen omakotitalo.


Kallelan alueen vanha ja uusi talo kuvattuna rinteen puolelta.


Heikki Pääkkösen ja Hannele Kulmalan sekä Pekka Laustion  antamista tiedoista koonnut Ritva Miettinen. Kuvat perheen kokoelmista ellei toisin mainita.