Nummelan Keskipiste

Päivitetty 28.9.2004Vihdinseudun osuusliikkeen teurastamorakennuksen asukkaita


Maissi Laakso on kertonut, että opettaja Olga Brandt asui jonkin aikaa myös täällä, ennen kuin hän sai ”virka-asunnon” puukoulun yläkerrasta. Hänen kanssaan asui myös kasvattitytär Mirjami Järvinen.

Osuusliikkeen palveluksessa ollut Akke Selin avioitui vuonna 1929 Ester Alénin kanssa ja heidän ensimmäinen kotinsa oli tässä talossa. Vuonna 1933 he muuttivat omaan taloonsa Lohjantien varrelle.

Veikko ja Toini Helle solmivat avioliiton vuonna 1934 ja myös heidän ensimmäinen kotinsa oli tässä teurastamorakennuksessa. Toini (o.s. Laakso) oli tuolloin liikkeen palveluksessa. Talvisotaan Veikko Helle muistelee lähteneensä tästä kodista, mistä perhe sitten muutti lyhyeksi aikaa Lohjantien varrelle Kankaanpään taloon ennen kuin pääsi vuonna 1942 omaan taloon Jäähykujalle.

Vuonna 1942 Arvi(d) August Purje (ent. Berglund) muutti vaimonsa Olgan ja lastensa Väinön ja Mirjan kanssa tähän pieneen asuntoon. Väinö Purje oli vuosina 1942-1948 Vison palveluksessa. Hän oli apulaisena lihaosastolla, mutta joutui tuolloin myös viemään esim. maitoa käsikärryillä koululle. Perheen isä oli ennen Nummelaan tuloa ollut muonamiehenä Suontaan Ylitalossa, nykyisessä Yli-Knuuttilassa. Nummelassa asuessaan hän oli mm. rakentamassa radioasemaa Nummenkylään. Hän kuoli vuonna 1947. Vuonna 1948 Väinö meni armeijaan ja vuonna 1949 Olga-äiti muutti lastensa kanssa Kuusankoskelle.