Vilho Kuorikosken näytelmiä kotiseutukokoelmaan
Vilho Kuorikoski muutti Vihtiin Pälkäneeltä vuonna 1913. Täällä hän avioitui Mandi Ihanderin kanssa ja asettui asumaan aluksi Haapakylään ja myöhemmin Nummelaan. Vuonna 1921 hän muutti perheineen neljäksi vuodeksi Karjalaan, jossa toimi sisävesilaivurina. ”Isäni oli ammattikoulutukseltaan laivuri, hän oli käynyt Sortavalan merimieskoulun. Suurimman osan elämästään hän olikin merillä”, kertoo Kuorikosken tytär Irja Rantanen. ”Hän toimi myös monilla muilla aloilla, kuten talonmiehenä. Töidensä ohella hän kirjoitti paljon”, jatkaa rouva Rantanen.
Vilho Kuorikoski kirjoitti kaikkiaan 12 seuranäytelmää ja yhden kolminäytöksisen käsikirjoituksen Rajaseudun laki, jota on 1930-luvulla esitetty Helsingissä Vallilan työväenteatterissa. Lisäksi hän kirjoitti lehtiin kertomuksia ja pakinoita. Vilho Kuorikosken pääkirjastoon lahjoitetut näytelmät ovat: ”Oli se aika rumilus”, Kun rakkaus iskee, Mestarin touhuiluja, Aatelisverta, Oppi se on joka maksaa (vieressä kuva kansilehdestä) , Palokuntalainen on aina palokuntalainen ja Tupakkalakossa. Kuusi näistä näytelmistä on julkaistu Kansanvallan näytelmistö-sarjassa. Kolmeen viimeiseen näytelmään on lyijykynällä merkitty seuraava teksti:
Tupakkalakon välissä on lisäksi erillinen lappu, jossa eri käsialalla on kirjoitettu: "Pikku mökki tarkoittaa Heikki Louhen vanhempien talon piharakennusta Lohjantien varrella."
|