Entinen Lohjantie 

Päivitetty 3.6.2004 

Lea Viman (o.s. Suominen)


Lea Suominen (*1922 Pyhäjärvi U.l.) tuli Nummelaan 15.7.1946. Nuoruutensa hän oli asunut Lohjalla ja siellä hän oli saanut tätinsä kampaamossa ensin autella permanentin teossa. Täti huomasi tytön taipumukset alalle. Nummelassa hän pääsi töihin tutun rouvan, Tuulikki Laineen kampaamoon, joka toimi Keskipisteen laidalla olleessa Flinkmanin (myöh. kauppias Kukon) talossa. Tuulikki ja Aleksi Laineen luona hän myös asui alkuajat. Samanaikaisesti talon Sähköyhtiön puoleisessa päässä oli rouva Simstedtin parturinliike. Tässä talossa ei ollut vesijohtoa, mikä vaikeutti suuresti kampaajan ja parturin työskentelyä.

Lea Suominen osti tämän kampaamon itselleen jo elokuussa 1946. Kampaamo oli aluksi talon rautatien puoleisessa päässä, mutta Nevanperän kaupan aikana kampaamo joutui muuttamaan Sähköyhtiön puoleiseen päähän. Samassa huoneessa ”sermin” takana joutui Lea Suominen myös asumaan.

Vuonna 1949 Lea Suomisen kampaamo muutti Osuuspankin taloon, vanhaan Eroittajaan. Lea asui liikehuoneen takana olleessa hellahuoneessa. Samaan aikaan talossa oli myös Toivo Vikmanin huonekaluliike. Osuuspankki tarvitsi kuitenkin pian lisätilaa ja vuonna 1952 Lea joutui muuttamaan Vihdintien varrella olleeseen Helanderin taloon Vierinteeseen. Työtilan takana oli myös asuinhuone. Talossa ei kuitenkaan ollut vesijohtoa eikä viemäriä, joten työskentely siellä oli todella hankalaa, kun vesi piti hakea ja viedä.

Lea Suominen sai vuonna 1959 vuokrattua liiketilan Vihdinseudun osuusliikkeen talosta. Kampaamo oli Vihdintien puoleisessa päädyssä. Sen takana oli jälleen pieni huone asuntona. Tässä talossa oli myös vesijohto, joka helpotti työtä. Kampaamon yhteyteen tuli nyt myös parturi. Lean palveluksessa oli useita eri henkilöitä, mm. Terttu Nygren ja Annikki Niskanen.

Varsin pian osuusliike tarvitsi kuitenkin nämä tilat omaan käyttöönsä ja vuonna 1960 hän joutui muuttamaan jälleen siihen taloon, missä oli pitänyt ensimmäistä kampaamoaan kauppias Kukon taloon. Kampaamo oli osuusliike Auran maatalousosaston puoleisessa päässä.

Samana vuonna Lea Suominen avioitui autonkuljettaja Martti Vimanin (*1919 Vihti) kanssa. Heidän ensimmäinen kotinsa ei kuitenkaan ollut liikkeen yhteydessä, vaan he asuivat Kalle Laineen talossa, joka sijaitsi Seuratalon mäen etelänpuoleisessa rinteessä.