Työväentalolta Kaarikeskukseen
PISTEENKAARI 2

Päivitetty viimeksi 1.9.2010


VIERINNE

Vierinne kuvattuna Vihdintieltä. Taustalla näkyy Nummelan työväentalo. Kuva Veikko Hellen kokoelmat.

Vierinne eli Helanderin / Vesolan talo toiselta puolelta. Taustalla näkyy Harjanteen talon päätyseinä. Talojen paikalla on nykyään Merita-pankin kiinteistö.

Vuonna 1900 oli ajokalu- ja kengitysseppä Kustaa Helander (* 1871 Nummi) tullut Nummelaan ja ostanut Tuusan talosta lähes puolen hehtaarin tontin, Vierinteen.  Paja sijaitsi samalla tontilla.  Ammatissaan Kustaa oli erittäin arvostettu.  Pajan osti myöhemmin seppä Lauri Sievinen ja siirsi sen Vihdintien toiselle puolelle.
 

Anna Sofia Helander, os. Jakobsson

Kustaa Helander

Seppä Helanderin vaimo Anna Sofia o.s. Jakobsson (*1874 Pusula) tunnettiin kylällä  erinomaisena pitokokkina.

Heidän tyttärensä Anna-Liisa Tellervo (sittemmin Vesola) lähetettiin oppikouluun. Hän oli ilmeisesti kylän ensimmäinen ylioppilas ja myös akateemisen koulutuksen saanut nuori. 

Tellervo (s. 1908 Helsinki)ja Anna Helander . Kuvan omistaa Timo Roms

Tellervo ylioppilaana.

Tellervo Järvisen kertoman mukaan Tellervo Helander oli monet vuodet Oinasjoella silloisen Veikkolan koulun johtajaopettajana, ainakin vuodesta 1935 alkaen. 1950-luvulla hän lähti opettajaksi Harjavaltaan. 

Järvisen mukaan opettaja Helander oli nuuka ja tarkka pitäen aina kunnan puolta. Koulun alkaessa Tellervo Järvinen oli sairaana silloin, kun koulutarvikkeita jaettiin. Opettaja oli tilannut liian vähän viivallisia kirjoitusvihkoja, joten pikku Tellervo joutui kirjoittamaan ruudulliseen vihkoon! 

Harjavallassa hän toimi biologian maisterina, mutta palasi sairaseläke- vuosinaan miehensä, poliisi Anto Vesolan ja lastensa kanssa Nummelaan. 

Helanderien talossa sai kodin myös pari kasvattilasta. 

Airi Salenius puutarhatöissä Harjanteen puolella 1930-luvun lopulla. Taustalla näkyy sireenipensaiden takana Vierinteen talon seinä.  Kuva Airi Arola.

 

Rakennuksessa toimi jonkin aikaa myös Vihdin Säästöpankki sen jälkeen kun Harjanteen talossa oli ollut tulipalo. Myös Lea Vimanin kampaamo oli samaan aikaan talossa.  Yläkerrassa oli vuokralaisia, sillä iäkkäät Helanderit olivat jo kuolleet, eikä tytär vielä ollut palannut Nummelaan. 


Ailla ja Osmo Heiniön ensimmäinen yhteinen koti oli seppä Helanderin talossa vuonna 1969. Ylempi ja alempi kuva Heiniön perheen albumista. 

Vierenne 1970-luvun lopulla. Vasemmalla Vihdintie, oikealla oli talon päädystä Työväentalon seinustan tuntumaan ulottuva perunamaa. Edessä vasemmassa alareunassa näkyy kaivon kansi. Kuvaajan selän taakse jäi talon sauna ja puuvaja, jonka takaa kulki tie Työväentalolle. Kuva on otettu vuonna 1978, jolloin Rantalan veljekset asuivat talossa. Talon alakerrassa asui talon omistaja, poliisi Anto Vesola. Kuva: Juhani Rantala. 

Pisteenkaari 17 Pisteenkaari 4