Entinen Lohjantie   Nummelan kansakoulu

Päivitetty 1.9.2010


 


Uusi koulutalo

Nummelaan rakennettiin uusi kansakoulu 1960-luvun lopullaNummelan kansakoulun rakennustyömaa vuonna 1969.

Nummelan uusi kansakoulu, jonka rakentaminen alkoi 21.10. 1968, oli varsin huomattava rakennushanke. Rakennuksen tilavuus oli 10100 kuutiometriä ja yhteenlaskettu kerrosala 2550 neliömetriä. Rakennuksen kokonaiskustannusarvio oli 1,5 miljoonaa silloista markkaa. Koulun suunnittelusta vastasi Oy Suunnitelukeskus MKR. Koulun rakentamisen pääurakoitsijana toimi M. Nyman Lohjalta. LVI-työt suoritti Nummen putkiasennus ja sähkötyöt Vihdin Sähkö Oy.

Kahdeksan luokkahuonetta ja sivukirjasto

Uuteen kouluun tuli kahdeksan varsinaista luokkahuonetta, tyttöjen ja poikien käsityön opetustilat, luonnontiedon luokka, sivukirjastotilat, koulukeittola, kerhohuone sekä ruokailutilat, jotka ovat yhdistettavissä varsin suureen voimistelu- ja juhlasaliin. Rakennukseen tuli myös tilava polttoainesuoja, jota voitiin käyttää voimailun harrastamiseen.

Koulun harjannostajaiset juhlava tilaisuus

Kouluirakennuksen harjannostajaisia vietettiin 28.3.1969 kivikoulun käytävällä. Tilaisuus alkoi Kansalaisopiston puhallinyhtyeen esityksellä, jonka jälkeen koulun lapset lauloivat. Opettaja Sirkku Palonen johti koulun poikien kuoroa, johon kuului artikkelin kirjoittajakin.
Tervehdyspuheen piti kunnanjohtaja Risto Leinonen, joka puheessaan selvitteli koulun rakentamisen vaiheita. Koulun rakentaminen aloitettiin ikään kuin ”viime hetkellä”, sillä oppilasmäärän paisumisen johdosta oli koulutoimen hoito Nummelassa ollut jo pidemmän aikaa vaikeata.
Vihdin kunnanvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Veikko Helle kiitti rakennuttajan puolesta kaikkia rakennustyössä mukana olleita. Pääurakoitsijan puolesta puhui johtaja M. Nyman. Suunnittelijan puolesta puhui toimitusjohtaja M. Rekola ja työntekijöiden kiitokset esitti luottamusmies O. Tynninen.
Nummelan koulun johtajaopettaja Reijo Korpivaara toi julki ilonsa siitä, että koulutoimen hoito Nummelassa helpottuu uuden ja ajanmukaisen koulun valmistumisen myötä.

Uuden koulun harjannostajaisaamu.

Rakennustyö oli harjaannostajaisjuhlien aikaan edennyt aiempien suunnitelmien mukaan: Holvin valu oli tehty 9.1. 1969 ja rakennuksen laskettiin olevan valmiina 15.12. 1969. Koulutyö uudessa rakennuksessa voitaisiin aloittaa vuoden 1970 alussa.

Tiedot koonnut Mikko Yli-Rosti. Kuvat Vihdin kunnan arkistosta.

Opetustyö uudessa koulurakennuksessa alkoi tammikuussa 1970, mutta virallinen vihkiäisjuhla pidettiin vasta 13.12.1970.

Vihkiäisjuhlan ohjelma:

ALKUSOITTO.................................Triangelin jousiyhtye
O. Merikanto – Vanha Polska
A. Drovak – Osa sinfoniasta ”Uusi maailma”
J. Haydn – Rondo

TERVEHDYSPUHE ..................... Koulunjoht. Reijo Korpivaara

KUOROLAULUA ........................ Nummelan kuoro
joht. Ilmari Kotisalo
Laulukokoelmasta Piae Cantiones:
Vanitatum vanitas
F. Pacius: Suomen laulu
R. Kajanus: Hymni Nouskaa aatteet
säest. Sylvi Luoto

JUHLAPUHE ............................... Kouluneuvos Reijo Virtanen

KÄYRÄTORVISOOLOJA ............. W.A. Mozart – Käyrätorvikonsertto N:o 1 D-duuri allegro
Ilkka Laakso

Kahvitarjoilu

TORVISOITTOA .......................... Kansalaisopiston torvisoittokunta
joht. S. Peltomaa
E. Toimelan sov. suomalaisia lauluja

VIHKIÄISPUHE ........................... Rovasti W.J.P. Hidén

KUOROLAULUA ........................ Nummelan kansakoulun kuoro
joht. Pekka Kuokkala
vanha saks. laulelma – Jo puhkes kolme ruusua –
Maria, Herran piikanen
B. Borenius – Tuulen tie
suom. kansansäv. – Piupali, paupali

VAPAA SANA

UUSMAALAISTEN LAULU

 

1960-luvulla rakennettiin koulun pihapiiriin uusi ulkorakennus, missä oli sauna ja käymälät. Kuva on vuodelta 1986. Kuvan omistaa Pirkko Isokangas.

 

 

Nummelan kirjasto

Nummelan kirjasto siirtyi uuteen koulurakennukseen 1.5.1970. Sen käytössä oli 80 neliömetriä. Kirjastoon hankittiin uudet kalusteet sekä puhelin. Kirjasto oli avoinna talvella 9 tuntia ja kesällä 5 tuntia viikossa. Kirjaston hoitajana toimi edelleen Toini Helle, joka jäi eläkkeelle vuonna 1975.

Kirjastonhoitaja Aune Tolkki on 25.6.1975 tullut tutustumaan tulevaan työpaikkaansa Nummelan sivukirjastoon. Keskellä sivukirjastonhoitaja Toini Helle ja oikealla kirjastoapulainen Ritva Halme. Kuvannut Pirkko Pöysälä.


Nummelan sivukirjaston ensimmäinen ja ainoa päätoiminen sivukirjastonhoitaja Aune Tolkki saapuu uudelle työpaikalleen maanantaina 4.8.1975. Kuvannut Pirkko Pöysälä.


Satutuntien päättäjäiset 25.5.1977. Kuvassa Sirkku Ståhlstedt lasten ympäröimänä.
Kuvan ottanut Aune Tolkki.


Nummelan sivukirjasto muutti Nummelan koululta uuteen taloon 5-7.10.1977. Sivukirjastonhoitaja Aune Tolkki muuttopuuhissa vanhassa huoneistossa 5.7.1977. Kuva Pirkko Pöysälä.


Kirjastossa järjestettiin myös taidenäyttelyjä, mm. vuonna 1972 oli esillä ojakkalalaisen.Eeva Kotamäen tauluja. Vuonna 1974 kirjasto oli avoinna talvella 18 tuntia ja kesällä 13 tuntia viikossa.


Nummelan koulun laajennus


Nummelan koulun laajennustyö alkamassa talvella 1987.

Elokuussa 1987 valmistui Nummelan koulun 2400 neliömetrin suuruinen jatko-osa, jonka arkkitehtitoimisto Kosti Kuronen Ky oli suunnitellut. Pääurakoitsijana oli Puolimatka Oy:n Lohjan toimisto. Koulurakennusta jatkettiin Keskipisteelle päin ja entinen avara piha pieneni huomattavasti.
Laajennuksessa saatiin 13 uutta luokkaa sekä mm. biologian, musiikin, kuvaamataidon ja teknisten töiden erikoisluokat.
Hannankadun puoleiseen rinteeseen valmistui pieni ampfiteatteri oppilasesityksiä varten. Koulun johtajana toimi tuolloin Simo Hirvelä.

Myös rakennuksen vanhaa osaa saneerattiin. Mm. keittiö laajennettiin puolta suuremmaksi. Keittiön henkilökunta sai sosiaaliset tilat.

Tietojen koonti Ritva Miettinen ja Mikko Yli-Rosti.


 

Kuvia elokuulta 2007

Nummelan koulun vuonna 1969 valmistunut osa, joka rakennettiin samalla paikalle, jossa aikaisemmin oli sijainnut keittolarakennus ja ulkorakennus. Kuva Mikko Yli-Rosti 27.8.2007.


 

Laajennusosaa vuodelta 1987 Hannankadun puolelta kuvattuna. Kuva Mikko Yli-Rosti 27.8.2007.

Puukoulun paikalla olevaa Nummelan koulun laajennusosaa Hannankadun puolelta kuvattuna. Kuva Mikko Yli-Rosti 27.8.2007.


Nummelan koulun laajennusosa, joka valmistui 1987 samalle paikalle, jossa aikaisemmin oli sijainnut vuonna 1907 valmistunut puukoulu. Kuva Mikko Yli-Rosti 27.8.2007.

Nummelan koulu Väinämöisentien ja Hannankadun kulmatontilla kevääällä 2010. Kuva Mikko Yli-Rosti