Työväentalolta Kaarikeskukseen

Päivitetty 17.6.2004 

Kioskinomistaja Inkeri Perälä
 

Vuonna 1963 Inkeri Perälä muutti perheineen Kuusankoskelta Nummelaan. Huhtikuussa 1968 Eila ja Harri Pitkänen avasivat kioskin Vihdin Sähköyhtiön omistamassa entisessä kauppias Kukon liiketalossa Keskipisteen itälaidalla. Inkeri Perälä tuli töihin tähän uuteen kioskiin.

Kesällä 1970 Pitkästen kioskitoiminta siirtyi Harjunsyrjä nimisen tontin alakulmaan silloisen Vesikansantien varrelle Ari ja Anna-Liisa Hellen omakotitaloa vastapäätä. Seuraavan vuoden alussa Inkeri Perälä osti tämän pienen kioskin, missä ei ollut edes vesijohtoa eikä viemäriä. Sen ympärillä oli vähän piha-aluetta ja pysäköintitilaa. Apulaisina kioskissa toimivat tuolloin useimmiten perheen omat tytöt, joskus kyllä muutkin.

Kun Torikeskusta alettiin rakentaa, kioskin toiminta jatkui lokakuusta 1988 syyskuuhun 1989 vähän ylempänä tien toisella puolella nykyisen Pisteenkaaren kohdalla. Torikeskuksen valmistuttua kioski siirtyi sinne. Sen yhteyteen tuli myös grillikioski.

Iltalehdessä olleessa  kuvassa Inkeri Perälä apunaan miniänsä Eija Perälä. Kuva Jarkko Tapola.

Iltalehdessä 23.10.1993 iloinen Inkeri-rouva kertoi työn olevan elämäntapa. Lomaa hän on pitänyt vain Veikkauksen palkintomatkoilla, joista ensimmäisen hän sai jo vuonna 1970. Sen jälkeen hän on saanut useampiakin lähes joka vuosi. Perälän kioski on usein ollut aivan kärkitiloilla veikkauspelien kuukausittaisessa liikevaihdossa Aina lauantaina on 13 tunnin työpäivä, kun loton palautus loppuu iltakahdeksalta. Joka lauantai on tuttu jono kioskin edessä. Sisälle ei mahdu kovin montaa. Inkeri Perälä tuntee vieläkin lähes kaikki asiakkaat ja he hänet. Apuna hänellä on neljä työntekijää, jotka osaavat online-päätteiden käytön. Grillin puolella, varsinkin yötyössä on miesmyyjä.