Pisteenkaari 9 ;


Louhet

 

Jo ensimmäisen Heikki Louhen (syntynyt 1862) perhe oli aktiivisesti mukana kylän erilaisissa riennoissa. Räätälimestari itse toimi työväenyhdistys Elon alkuvuosien puheenjohtajana. Sisällissodan, kapinan jälkeen monet Nummelan punakaartilaiset vangittiin huhtikuussa 1918 ja lähetettiin edelleen Suomenlinnan vankileirille. Sinne joutui myös iäkäs Heikki Louhi, joka vankileirin kovien olosuhteiden murtamana kuoli Suomenlinnassa 8.7.1918.

Myös hänen poikansa Väinö, joka oli ollut mm. punakaartin räätälinä, kuului niihin, jotka itse ilmoittautuivat Nummelan asemalla sijainneessa valkokaartin kansliassa. Myös hänet passitettiin Suomenlinnaan, mistä hänet myöhemmin vapautettiin.

Työväenyhdistys Elon keskusteluseuraan kuuluivat perheen tyttäristä ainakin Aino ja Kerttu, kirjastotoimikuntaan taas Naimi. Aino hoiti myös jonkin aikaa työväentalon kirjastoa.

Elli ja Väinö Louhi

Väinö Louhi, antoi merkittävän panoksen nummelalaisten musiikkiharrastuksiin. Hän johti ennen sotia työväenyhdistyksen laulukuoroa ja itsenäisesti toiminutta Nummelan torvisoittokuntaa. Elli ja Väinö Louhen kodista muodostuikin nummelalaisen työväen musiikkiharrastusten keskipiste. (Ketola: Kestävällä tiellä s. 268)

Aino ja Kerttu sekä Väinö olivat jo 1920- ja 30-luvulla mukana yhdistyksen näyttämötoiminnassa. Nimimerkki Vehe (=Veikko Helle) kirjoitti Väinöstä Uusmaan kunnallislehdessä 20.3.1936:

"Louhen Väinö, meidän kaikkien "mestari", vääntelee suurille herroille takkeja tehdessään mahdottomasti kasvojaan ja pullistelee silmiään aviosiippansa antaessa ohjeita ja sanoessa koska on oikein hurjan näköinen. Mestari nähkääs on häjynä näytelmässä." Kyseessä oli katkelma "Pohjalaisista".

 
Pohjalaisia -näytelmän loppukohtaus Nummelan työväentalon näyttämöllä vuonna 1936. Jussina Antti Laakso, vallesmannina Jaakko Helle ja Harrin isäntänä Almus Nyman.

Takaisin alkuun