Nummelan kylähistoria     Vihdintie

Tehty 16.5.2014Vihdintien muuntaja


Eeva-Liisa Tapio (o.s. Sassi) on muistellut muuntajan tienoita:
 
Nykyisen Nesteen tontin laidassa, Vihdintien ja Lohjantien risteyksessä, on harmaa uudenaikainen, matala muuntaja.

Vielä 50- ja 60-luvuilla siinä oli tiilinen korkea muuntaja, josta lähti sähkölinjoja eri puolille Nummelaa. Muuntajan vieressä, nykyisen huoltoaseman kohdalla, oli aukea paikka, jossa säilytettiin uusia sähköpylväitä. Näitä pylväitä käytettiin uusien linjojen rakentamiseen.

Kahdella linjalla, jotka lähtivät muuntajan seinästä eteenpäin, oli suuri merkitys lapsuudessani.

Toinen linja lähti kohtisuoraa Vihdintiehen nähden ylös harjulle, sitä kutsuttiin "Jyrkäksilinjaksi". Tämä linja meni  harjulle ja siitä Heikinvuoren yli Haapakylään. Kesäisin kuljimme linjan alla olevaa polkua pitkin Nummelanrantaan. Meillä oli rannassa soutuvene, jolla kuljimme telttaretkille Hiidenvedelle, pääosin olimme Kultarannassa, isän ja äidin kanssa.

Toinen linja taas oli viistosti Vihdintien suuntainen ja se oli "Loivalinja". Se kulki loivasti harjulle ja haaraantui siellä, toinen haara meni suoraan Kaukoilaan ja sieltä pääsi myös Kokkokalliolle, toinen haara lähti Luontolaa kohti ja oli "Taivaantie". Nimi on tullut siitä, kun järveltä katseli linjaa harjulle, se näytti kuin olisi johtanut taivaaseen.

Talvisin harjulla kierteli hiihtolatuja ja silloin näillä linjoilla oli hyvät mäet. Jyrkkälinja oli kyllä nimensä mukainen mäki, hyvällä kelillä vauhtia riitti muuntajalle asti ja joskus piti tehdä äkkipysäytys, että ei laskenut Vihdintielle asti. Jyrkänlinjan mäkeen tehtiin myös hyppyreitä ja siellä oli kilpailua siitä kuka pisimmälle hyppäsi. Loivallalinjalla vauhti oli maltillisempaa, nimensä mukaisesti kun oli loivempi.

Talvisin muuntajan aluetta käytettiin hiihtoharrastuksiin ja kesäisin siellä lyötiin pesäpalloa ja joskus myös pelattiinkin, jos saatiin joukkue kasaan. Isä oli veistänyt meille Mervin kanssa täyspuisen mailan, jolla uskalsi lyödä voimiensa takaa. Ja kyllähän se pallo lensikin kun sai osuman.

Pylväskasojen päällä oli hyvä istuskella ja tarkkailla autoliikennettä ja kerätä autojen rekisterinumeroita. Meitä oli ajoittain useampiakin keräilijöitä, mutta Saleniuksen Pasi taisi olla ahkerin keräilijä.

Jossakin vaiheessa sitten tuli kielto oleskella tällä paikalla, koska sähköpylväät oli käsitelty myrkyllisellä suoja-aineella.

Sitten Unionin bensa-asemakin rakennettiin tontille.