Harrastukset   Soittokunta


Leo Karilahti muistelee


Yritän tässä hataralla muistillani muistella omaa tuloani Nummelan torvisoittokuntaan vuonna 1953, soittokunnan jäseniä ja ohjelmistoa.

Kaverini Vilho Pyötsiä oli töissä Nummelan Harmonitehtaassa, jossa myös Aarne Rantanen ja Asko Heino olivat töissä. Nämä saivat Villen innostumaan torven soitosta. Soittimekseen hän sai B-kornetin. Kun kävin Villen luona kylässä, hän harjoitteli skaaloja ja se kai sai minutkin innostumaan torvensoitosta. Niinpä menin vaatturi Väinö Louhen juttusille. Siinä kävi niin, että Louhi löi käteeni Es-kornetin, J. Willgrenin kornetti-koulun ja Es-kornetin stemmoja. Siitä se sitten alkoi. Kävin Louhen verstaalla harjoittelemassa muutamia kertoja, eikä siinä paljon mitään teoriaa käyty läpi, vaan se oli raakaa skaalojen ja ansatsin harjoitusta. Siitä se sitten lähti alkuun. Sitten kävi silleen, että Vihdin seurakunta vietti jotain isompaa juhlaa ja sinne piti saada airut soittamaan fanfaareja. Antti Laakso oli kysynyt Väinö Louhelta, voisiko joku soittokunnasta tulla soittamaan tarvittavat fanfaarit. Louhi lupasi ja ilmoitti minulle, että nyt minulle on keikka. Kyllä olin ällikällä lyöty. Olin juuri ja juuri saanut skaalat rämmittyä läpi, kyllä jännitti. Juhlat pidettiin Pyhän Birgitan kirkon raunioilla.

Soittokunnan kokoonpano, kun aloitin, oli mielestäni seuraavanlainen:

Väinö Louhi, johtaja;   Es-kornetti
Seppo Merikallio         Es-kornetti
Jyrki Helle                   B-trumpetti
Jouko Helle                 B-baritoni 
Harry Åkerman            Es-altto
Leo Karilahti                B-tenori
Aarne Rantanen          Es-tuuba

Seppo Merikalliolle hankittiin klarinetti, mutta hän ei oikein tykästynyt uuteen instrumenttiinsa, vaan jatkoi kornetin soittoa.

Soitimme muutamia "keikkoja” ilman varsinaista johtajaa. Tällöin soittokuntaa
veti Jouko Helle (olisikohan ollut 1963-1964; harjoituspaikkana oli koulun veistosali, harjoituksia pidettiin muistaakseni tiistaisin) ja myöhemmin Aulis Eskelinen, joka soitti baritonia ja trumpettia. Hän johti ainakin 1970-luvulla, jolloin itse tulin uudelleen mukaan pariksi vuodeksi. Harjoituspaikkana oli vanhan puukoulun luokka. Miehitys muuttui jonkin verran. Tuubaa soitti joku Vihdin Sähkössä  ollut kaveri, jonka nimeä en muista. Trumpetissa oli Kaj Majanen Lohjalta.

Jyrki Helle ja Harry Åkerman ovat kertoneet, että Vihdin Sähkössä oli töissä Pertti Otranen, joka soitti aluksi tuubaa ja myöhemmin tenoritorvea ja nykyään soittaa vielä tuubaa. Pertti on ollut vielä silloin tällöin soittamassa Viljonpäivän konserteissa ja soittoleireillä mukana. Hän muutti Nummelaan 1968 ja tuli melko välittömästi soittokuntaan soittamaan. Vuonna 1988 hän muutti Palokkaan Jyväskylän maalaiskuntaan.
Soittokunnan seuraava vakinainen johtaja oli Seppo Peltomaa.

Sitten vähän hataria muistikuvia: mukana olivat ilmeisesti myös B-kornettia tai trumpettia soittanut Pertti Merikallio sekä Kale (Kalervo) Lehtonen. Lisäksi mielessäni on vielä sellainen nimi kuin Luukas Leopold Hietanen kai tenoritorvessa? Sitten jossakin marssisoitossa rumpalina oli kai Juhani Vironen? Jossain vaiheessa oli myös mukana pasuunaa soittava Unto Pentikäinen. Unohtamatta myöskään Hammaria, joka teki soittokunnalle sovituksia.
Luukas Hietanen taisi olla vielä mukana vuonna 1953,  mutta jäi pois melko pian,  koska minä vaihdoin tenoritorveen.



Perinteinen Vappusoitto Nummelan matkustajakodin  parvekkeella.
Takarivissä vasemmalta oven takana näkyy vain Jyrki Hellen alttotorvi, hänen jälkeensä Aarne Rantanen (tuuba), Asko Heino (tuuba), kuvan oikeassa etureunassa Väinö Louhi soittaa kornettia,  hänen vieressään Leo Karilahti pitää nuotista kiinni,  pikkupoika Väinön edessä on Vesa Helle (Vesa syntynyt 1950), seuraavana Jouko Helle (baritontorvi), Mikko Långström (tenoritorvi), Pertti Merikallio (tenoritorvi), parvekkeen etureunassa takana Seppo Merikallio aurinkolasit päässä, hänen vieressään luultavasti Kalervo Lehtonen (kornetti).  Kuvannut Ari Helle ilmeisesti vuonna 1953.



Soittokeikkoja:  

mm. vappusoitot Nummelan Matkustajakodin parvekkeelta, yhdessä laulukuoron kanssa. Sitten vappu- ja marssisoittoja Vihdissä. Nummelassa oli työväentalolla myös joka vappu Vappujuhlat. Joitakin joulumarkkina-avajaisia mm. Vihdissä ja Ojakkalassa, itsenäisyysjuhlia Vihdissä, muutamia yksityiskeikkoja, hirvipeijaisia. Jotenkin on mielessä, että joissakin ohjelmallisissa iltamissa oltaisiin myös oltu mukana.
Ohjelmistoa löytyy varmasti vielä vanhoista nuotistoista.

Minä avioiduin ja vaihdoin työpaikkaa sekä muutin Lohjalle 1966. Olin pari vuotta soittamatta. Minua pyydettiin Lohjan Ty:n ja Palokunnan soittokuntaan ja tämän jälkeen soitin Lohjan Puhallinorkesterissa sekä Lohjan Kaupungin Orkesterissa, instrumenttina käyrätorvi. Opiskelin kolme lukukautta käyrätorven soittoa.

Lohjalla huhtikuussa 2010
Leo Karilahti