Työväentalolta Kaarikeskukseen

Päivitetty 4.4.2017

 
 
PISTEENKAARI 3

TYÖVÄENTALO RIENTOLA 
TOIMINTAA LAPSILLE JA NUORILLE

RAITTIUSKERHO AAMUNKOI


Kirsti Hiltunen, os. Helle (*1926) on lokakuussa 2016 kertonut:

1930-luvun alkupuolella pidettiin Työväentalo Rientolassa sunnuntaiaamuisin lapsille raittiuskerhoa. Aamunkoi-nimisen kerhon ohjaajat vaihtelivat. Mukana oli mm. useita naapurissa asuneen Tammilahden perheen lapsia. Kerho kokoontui työväentalon silloisessa ravintolatilassa.

Kirstin ollessa 7-vuotias raittiuskerholaiset osallistuivat isoihin nuorten raittiusjuhliin Viipurissa. Sinne matkattiin junalla. Matka oli pitkä ja rasittava. Jotkut tytöistä nukkuivat penkkien yläpuolella olleilla matkatavarahyllyillä, jotka tuohon aikaan olivat eräänlaisia verkkoja.

Ryhmää johti Matti Järvensivu. Muitakin aikuisia oli mukana, ainakin pari kolme naista. Joillakin lapsilla, myös Kirstillä, oli sininen Päivän nuorten asu, jossa oli paljon nappeja edessä. Svahnin tytöillä, Kaijalla ja Hennyllä, oli samanlaiset kirjavat mekot. Lapset osallistuivat piirijuhlien yhteisesityksiin. Viipurissa opittiin myös sen ajan muoti-iskelmä "Josef, Josef ", jota sitten laulaa hoilattiin kaiken aikaa.

Kirstin mieleen on erityisesti jäänyt terveisten vieminen Viipurissa jollekin veljenvaimon Aili Helteen (o.s. Ekman) sukulaiselle, todennäköisesti serkulle. Koska pieni tyttö ei voinut yksin liikkua vieraassa kaupungissa, Matti Järvensivu lähti mukaan ja vossikalla ajettiin torilta tapaamaan Lindaa tämän työpaikalle. Pitkä, hoikka nuori nainen työskenteli kukkakaupan myyjänä keskellä kaupunkia.

Viipurin torilta ostettiin tuliaisia kotiin. Alina-äidille Kirsti osti huivin ja Vappu-siskolle vaaleanpunaiset isokokoiset alushousut, joita Vappu ei kyllä koskaan käyttänyt. Kun Kirstiltä kysyttiin, miksi hän osti niin suuret housut, hän kertoi, että samalla rahalla sai myös kaikkein suurimmat.

Koonnut Ritva Miettinen.

Nummelan Työväenyhdistyksen 70 vuotishistoriassa kerrotaan Työväenyhdistys Elon Raittiusosasto Aamunkoista: ”Kasvatuksellisesti merkittäväksi muodostui Raittiusosasto Aamunkoin toiminta. Se toimi leikkikoulun tapaan. Yhdistyksen jäsenet toimivat vapaaehtoisina ohjaajina ja järjestivät säännöllisten kokousten lisäksi omia juhlia ja retkiä mm. valtakunnallisille raittiusjuhlille. Lasten ohjauksesta huolehti työväenyhdistyksen valitsema toimikunta.” Siihen kuului 1930-luvulla mm. ”Kaisu Veikkolainen, Maissi Tammilehto, Liisa Laakso, Olga Selkälä, Alma Sievine, Anni Nyman, Vihtori Tammilehto. Monet toimikunnan jäsenistä olivat ohjaajina mukana raittiusosaston toiminnassa.” (Eino Ketola, Kestävällä tiellä. Nummelan Työväenyhdistys Elo 70 vuotta. Helsinki 1975. sivu 229.)Pisteenkaari 1 Pisteenkaari 5