Asemalta Punaisenportin ahteeseen Päivitetty 15.4.2013

Albertinkatu 7

JUSSILA

Jussila kesällä 1969.

Eeva Elli Annikki (o.s. Seppä) ja Aarre Johannes Heino solmivat avioliiton vuonna 1955 ja asuivat aluksi entisen harjaverstaan rakennuksessa (Oksala I) Albertinkadun varrella.

Vuonna 1958 Heinot hankkivat itselleen tontin Albertinkadun varrelta ja vuonna 1961 he pääsivät muuttamaan omaan taloon, missä heillä oli 3 huonetta ja keittiö sekä alakerrassa sauna- ja pesuhuonetilat sekä autotalli.

Vuonna 1969 perheeseen syntyi tytär Saila Annikki.


Saila ja pappa, Lauri Heino tammikuussa 1971. Taustalla näkyy Albertinkadun toisella puolella limonaatitehtaan rakennus.

Vuonna 1972 taloa jatkettiin niin että Aarre Heinon vanhemmat , Martta ja Lauri Heino saivat käyttöönsä 2 huonetta ja keittiön. Heinon perhe oli alunperin tullut Perniöstä Vihtiin ja Lauri Heino (*1904) oli kauan töissä Hannulassa.

Jussila vuonna 1974 uuden siiven valmistumisen jälkeen. 

Toukokuussa 1984 rakennuksen vanhempi puoli vaurioitui pahoin liesituulettimesta syttyneessä tulipalossa. Jo kesällä päästiin kuitenkin aloittamaan korjaustyöt. Eeva ja Aarre Heino asuivat mummun ja papan asunnossa. He taas asettuivat entiseen kotiinsa Hannulan Aurinkomäkeen, mistä pääsivät jouluksi takaisin Albertinkadun taloon. Nuoremman perheen asunto oli nyt osittain asumiskunnossa. Keväällä 1985 kaikki oli taas valmista.

Kolme polvea Heinoja: oikealta isovanhemmat Martta, Lauri, lapsenlapsi Saila, isä Aarre ja äiti Eeva. Kuva on otettu 1975. 

Lauri Heino kuoli tässä talossa vuonna 1986. Hänen vaimonsa asui myös kuolemaansa asti tässä vanhuudenkodissaan (v. 2001).

Vuonna 1992 rakennettiin uusi autotalli pihatasoon.

Laidunmaana ollut tontti on ahkeran aherruksen tuloksena muuttunut hyvinhoidetuksi, reheväksi puutarhaksi puineen, pensaineen ja kukkaistutuksineen.

Eeva Heino (*1934 Vihti) toimi kaikki työvuotensa liike-elämässa. Nuorena tyttönä hän aloitti Vihdin kirkonkylässä osuusliike Auran palveluksessa, mistä vuonna 1955 siirtyi Nummelan liikkeeseen, n.s. funkkis-Auraan, ensin ruokapuolelle, joka toimi Lohjantien suuntaisessa matalassa siivessä, mutta myöhemmin kangaspuolelle, joka oli Asemantien puoleisista osastoista viimeinen ennen liikkeen konttoria. Tämän osaston vastaavana Eeva Heino toimi vuoteen 1968, kunnes alkoi odottaa perheenlisäystä ja jäi pois töistä.

Vuonna 1971 Eeva Heino palasi kuitenkin työelämään, K-kauppa Henrikkiin.

Eeva Heino tarjoilee jouluglögiä Yrtti-Pirtin asiakkaille joulukuussa 1991.

Vuonna 1981 hän perusti Sirkka Järvensivun kanssa oman yrityksen, Yrtti-Pirtti -nimisen luontaistuoteliikkeen, joka ensin toimi Pisteenkaaren ja Keskikujan kulmassa olevassa punatiilisessä Lea Vimanin omistamassa kiinteistössä, missä nyt on päiväkoti Sateenkaari. 1985 liike siirtyi nykyiselle paikalle Eroittajan liiketaloon. Vuonna 1998 liike siirtyi Sirkka Laakson omistukseen. Eeva Heino jäi hoitamaan sairasta puolisoaan.

Aarre Heino ensimmäisen taksiautonsa vierellä talvella 1974.

Aarre Heino (* 1932 Perniö) on koko ikänsä ollut autonkuljettaja, ensin osuusliike Auran palveluksessa, sitten linja-autoliikenteessä. Liikenneyrittäjänä hän ajoi omaa taksia aina siihen asti, kunnes sairastui vakavasti helmikuussa 1998.


Heinon perheen talo. Kuvannut Vesa Valtonen syyskuussa 2000.

Eeva Heinon haastattelusta maaliskuussa 2002 koonnut Ritva Miettinen

Kaivola / Albertinkatu 10 Tapiola / Albertinkatu 12 - 18