Asemalta Punaisenportin ahteeseen Päivitetty 5.6.2002

Lohjantie 32 / Ainontie 1

Nummipelto

1950-luvulla oli vielä väljää ja tontit suuria puutarhoineen ja perunapeltoineen. Taustalla kulkee Lohjantie. Ilmakuva on otettu 1950-luvun puolivälissä.

Aili Helle on keväällä 2000 kertonut, että vuonna 1942 he, Aili ja Esko Helle, ostivat Sellgrenin perikunnalta lisää maata. Alue oli heidän Lohjantien varrella omistamansa Rintelä- nimisen tontin länsipuolella ulottuen nyt Albertinkatuun asti. Tämän rinnetontin hienossa nummimullassa kasvatettiin aluksi porkkanaa ja perunaa. Tätä ennen kuoppainen maasto oli talvisin ollut alueen lasten tärkeä laskettelurinne.

Aleksandra Ekmanin, Esko Hellen anopin luona asui Rintelässä jo 30-luvulla Niilo Suckman- niminen metsätyönjohtaja. Hän oli kuin perheenjäsen. Vuonna 1954 hän rakennutti tälle Rintelään ostetulle lisämaalle omakotitalon, mihin hänen kanssaan muuttivat asumaan Ekmanin mamma sekä tämän lapsenlapsi Eira Helle, joka myöhemmin avioitui kuorma-autoilija Heikki Karttusen kanssa.

Nummipelto-niminen tontti on lohkottu Rintelästä vuonna 1971. Talo jäi aikanaan kokonaan Karttusen perheen käyttöön. 70-luvulla siihen lisättiin saunasiipi. Vuonna 1982 muutettiin sisäänkäynti ja talo sai nykyisen keltatiiliverhoilunsa. 80-luvun alussa Karttuset olivat jo myyneet tonttinsa alaosan Reijo Pajalalle.

Rintelän isosta tontista erotettiin rakennuspaikat myös Helteiden nuoremmille tyttärille. Terttu ja Markku Alanko rakennuttivat 1976-77 oman talonsa tontin alareunaan nykyisen Ainontien varrelle. Sirkku ja Jorma Ståhlstedtin talo valmistui 1980-luvun puolivälissä Lohjantien varteen alkuperäisen Rintelän ja Nummipellon väliin. Sirkku kuoli 1989. Nyt talon omistaa Eira-siskon poika Kari Karttunen perheineen.

Rintelästä on lohkottu 1971 myös Havukorpien tontti nykyisen Ainontien alapuolella.

(Tietoja antaneet Aili Helle, Eira Karttunen ja Terttu Alanko; koonnut Ritva Miettinen)

Karttusen perheen talo, Lohjantie 32. Kuvannut Vesa Valtonen syyskuussa 2000.

Pajalan talo, Ainontie 1. Kuvannut Vesa Valtonen syyskuussa 2000.

Havukorpien tontilla on nykyisin kaksi asuinrakennusta (ylempi ja alempi kuva). Kuvannut Vesa Valtonen syyskuussa 2000.

 

Kangasmaa / Albertinkatu 34 Tapiola II / Lohjantie 32 - 36