Entinen Lohjantie |
Päivitetty 10.12.2015 |
Lohjantie 28
RINTELÄ
Kuva on otettu ilmeisesti 1940-luvun lopulla Lohjantien ja Albertinkadun kulmasta kohti taustalla keskellä olevaa Laatuviljan rakennusta, joka sijaitsi ja sijaitsee edelleenkin Asematien varrella. Keskellä kuvaa (Laatuviljan rakennuksesta hieman vasempaan) olevassa isokokoisessa mansardikattoisessa talossa asui Hanna Svahn, jonka mukaan Hannankatu on saanut nimensä. Talo sijaitsi nykyisen Hannankadun ja Väinämöisentien kulmassa. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy Rintelän talon ulkorakennus. Kuva Rudolf Hirn.
Albertinkadun varrella Kangasmaa-nimisessä talossa asui leskirouva Ida Hellman (*1866), jonka vanhin tytär Aleksandra Maria (*1887 Vihti, Jokikunta) palveli nuoruusvuosinaan (20-vuotiaana, siis n. vuonna 1907) mm. Ridalin talossa venäläissyntyisen leskirouva Aleksandra Demitrievna Lindenin (o.s. Gusieff) apulaisena. Täällä hän tapasi tulevan miehensä Ekmanin Santerin (*1883 Helsinki).
Pajulan talon vieressä nykyisen Huhdanmäentien varrella oli pieni mökki, ilmeisesti Kajanderin mökki, missä vanhat Ekmanit, Santerin isovanhemmat asuivat. He kasvattivat pojan. Vuonna 1909 Aleksandra Hellman avioitui Frans Aleksander Ekmanin kanssa.
Perheen poika Ensio Aleksanteri (= Ensa) syntyi vuonna 1912 Jokikunnan mummulassa. Perheen vakituinen asuinpaikka oli kuitenkin Nummelassa. Vimanin mökistä Ekmanit muuttivat Albertinkadun varrelle Rosendahlin taloon, Metsolaan. Aili Helle muistaa kymmenluvulla asuneensa tässä talossa ja sieltä he muuttivat vuoden 1913 tienoilla Lohjantien varrelle Rintelän mökkiin, jota vuosien mittaan korjattiin ja laajennettiin. Yläkerrassa oli vuonna 1925 yksi huone, Aili-tyttären huone.
Rintelä-niminen 0.275 ha:n alue kuului alunperin Hemmilän tilan vuokratontteihin. Myös mökki kuului Sellgreneille. Aleksanteri Ekman oli mm. Vihdin Sähkö Oy:n palveluksessa. Vihdintien varteen, nykyisen huoltoaseman tienoille valmistui vuonna 1920 transformaattori (kytkinasema- ja muuntajatorni), jonka rakentamista Ekman valvoi. Aleksanteri Ekman kuoli vuonna 1927. Perheen tytär Aili aloitti koulunkäyntinsä vuonna 1919 Nummelan vanhassa puukoulussa. Opettajina olivat Elin ja Urho Karhumäki. Nummelan kemikaliokaupan omistaja Rudolf Hirn antoi Ailille ruotsin tunteja. Heti kouluvuosien jälkeen Aili meni töihin Hirnien omistamaan liikkeeseen.
Työväenyhdistys Elon näyttämötoiminnassa Aili oli mukana sekä 1920- että 1930-luvulla ja kuului myös huvitoimikuntaan.
Aili avioitui vuonna 1934 puuseppä Esko Hellen (*1909 Vihti) kanssa. Perhe asui aluksi Rintelän yläkerran huoneen ja keittiön asunnossa. Aleksandra Ekman asui tyttären perheen kanssa samassa talossa ja kuoli vuonna 1962.
Ensa Ekman muutti vuonna 1935 Helsinkiin. Hän oli maalari ammatiltaan. Esko Kalervo Helle oli puuseppä Edvard Hellen ja hänen vaimonsa Alinan (o.s. Widell) kolmanneksi vanhin poika, joka sai isänsä verstaassa Albertinkadun varrella opin samaan ammattiin. Edvardin vanhimmat pojat työskentelivät puuseppinä verstaalla aina isän kuoleman jälkeisiin taloudellisiin vaikeuksiin asti. Verstas joutui välillä vieraiden omistukseen ja poikien oli hakeuduttava muualle töihin. Esko kävi mm. Hyvinkäällä asti puuseppäverstaalla töissä. Juuri ennen talvisotaa Esko, Veikko ja Jaakko Helle pystyivät lunastamaan verstaan takaisin. Töitä jatkettiin 1950-luvun alkupuolelle asti. Sen jälkeenkin Eskolla riitti paljon töitä ja luottamustoimia. Hän teki mm. maalaustöitä kouluilla, toimi myös veistonopettajana sekä kävi puutarhatöissä ruiskuttaen mm. omenapuita. Myös omassa puutarhassa oli kymmeniä omenapuita, jotka Esko oli itse istuttanut.
Urheiluriennoissa Hellen veljekset olivat myös mukana pienestä pitäen. Eskon lajina oli varsinkin hiihto, mutta vielä 1940-luvulla hän myös ohjasi miesten voimistelua. Nummelan Kisaajien johtokuntaan Esko kuului vuodesta 1929 alkaen ollen puheenjohtajana vuosina 1935 - 1970. 1930-luvulla hän oli myös Nummelan Urheilukenttä Oy:n johtokunnassa. Nummelan palloseuran johtokunnan jäsen hän oli vuonna 1964.
Kylän pojat harrastivat jo 1920-luvulla monenlaista musisointia. Esko soitti mm. rumpuja Havaj Jazz-Band yhtyeessä. Eskon rakkaimpiin harrastuksiin kuului kuitenkin kuorolaulu.
Nummelan laulukuoro laulamassa Vapun-päivän aamuna
1950-luvun puolivälissä Eroittajan portailla. Oman kylän tärkeisiin asioihin kuului myös vapaapalokuntatyö. Esko Helle toimi Nummelan VPK:n puheenjohtajana vuosina 1946-1950.
Myös kunnallispolitiikkaan Esko Helle jaksoi osallistua. Vuodesta 1950 hän kuului Vihdin kunnanvaltuustoon. Viimeisen kerran hänet valittiin vuonna 1964. Hän kuului rakennuslautakuntaan ja 1960-luvun alkuvuosina hän oli myös kaavoituslautakunnan puheenjohtaja. Urheilulautakunnanpuheenjohtaja hän oli ainakin vuonna 1954. Myös kirkkovaltuuston jäseksi Esko Helle valittiin vuosina 1955, 1959. Aili ja Esko Hellen perheeseen syntyi neljä lasta: Kari * 1937, Eira *1941, Sirkku * 1942 ja Terttu *1944. Kari kuoli kuitenkin jo vuoden vanhana. Tyttäret ovat aikuistuttuaan ja avioiduttuaan rakentaneet talonsa aivan lapsuudenkodin lähelle.
Lapsia vappuhuiskuineen ja ilmapalloineen Rintelän portailla 1940-luvun loppupuolella. Vasemmalla edessä Raimo Pilvi, hänen takanaan Terttu Helle, Leif Laakso, Mikko Pilvi, Sampo Laakso, Paul Hellgren, Sirkku Helle ja Tapani Pilvi. Kuvan omistaa Terttu Alanko.
Vasemmalta
istumassa Esko ja
Aili Hellen tyttäret Sirkku Ståhlstedt ja Terttu Alanko, Else Helle,
Aili Helle
ja Alma Aaltonen, takana Esko Helle, Markku Alanko ja Niilo Helle,
edessä Sanna
Alanko ja Marko Ståhlstedt. Kuvan omistaa Terttu Alanko. Esko Helle loukkaantui auton töytäisemänä kotinsa läheisyydessä ja kuoli vuonna 1973.
Aili Helle asui edelleen Rintelässä ja kuoli vuonna 2007. Rintelän tontin alareunassa oli vuoden 1940 tienoilla rakennettu sauna. Yläpihalla oli suurehko liiterirakennus. Molemmat on nyt purettu. Vuosien varrella Rintelässä on ollut myös vuokralaisia. Alli ja Eino Leino, jotka avioituivat vuonna 1927, asuivat aluksi Rintelän yläkerrassa. Myös Harry Pihlström perheineen on kuulunut talon asukkaisiin. Kansakoulunopettajat Hilkka ja Esko Karvinen asuivat 1950-luvulla talossa poikiensa Ollin ja Timon kanssa. Joksikin aikaa Martela Oy oli vuokrannut koko talon työntekijöilleen.
Ilmakuva Rintelästä 1950-luvulla. Aili Hellen, Eira Karttusen (o.s. Helle) ja Terttu
Alangon (o.s. Helle) antamista tiedoista koonnut Ritva Miettinen. |