Nummelan Keskipiste

Lisätty 3.1.2007Vihdinseudun osuusliikkeen
ravintoloiden henkilökuntaa
 

Vihdinseudun osuusliikkeen ravintola avattiin vuonna 1941.

Alkuaikoina ravintolan emäntänä oli Suoma Hietanen, keittäjänä Helmi Viman ja tarjoilijana mm. Vappu Sievinen. Kun hän siirtyi myymälän puolelle, Annikki Pircklén sai työnantajan kustantaman Vapun entisen työasun. Annikki oli lyhyitä katkoja lukuun ottamatta ravintolan töissä aina eläkeikäänsä asti ( Hän ehti työskennellä myös kassana uusimmassa Sarkassa.) Alkuvuosien tarjoilijoihin kuului myös nuorena kuollut Ellen (Elli) Laine. Sekä Annikki että Ellen olivat työskennelleet Helvi Hellen kahvilassa.Vihdinseudun Osuusliikkeen ravintolan henkilökuntaa vuonna 1942. Takarivissä vasemmalta: Eeva Starck (johtaja Otto Starckin sisar), Pirkko Lehtinen, tuntematon, tuntematon (etunimi Anna-Leena?), Eeva Lehtinen; eturivissä vasemmalta: Suoma Hietanen (o.s. Alén), tuntematon (kotkalainen keittäjä), Elli Laine, Taimi Salenius (myöh. Vaajoki). Kuva: Anita Forsius (o.s. Lehtinen).

Vihdinseudun osuusliikkeen henkilökuntaa 1950-luvun alussa liikerakennuksen takapihalla. Edessä vasemmalta: maito- ja lihaosaston myyjä Aili Sievinen, saman osaston myymälänhoitaja Laina Kaiholampi, keittäjä Helmi Viman, tarjoilija Annikki Pircklén, ravintolan pääemäntä Suoma Hietanen sekä tarjoilija Bertta Hakala. Takarivissä vasemmalla siirtomaatavaraosaston myymäläapulainen Jouko Helle ja oikealla saman osaston myymälänhoitaja Kustaa Hangasmaa.
 

Tarjoilija Bertta Hakala (*1914, o.s. Pensanen) työskenteli osuusliikkeen ravintolassa aivan sen alusta lähtien ja asui vuosikausia Vihdintien puoleisessa päädyssä olleessa isossa huoneessa.

Vuonna 1961 Ritva Lehtonen tuli töihin tähän ravintolaan. Hän kuten muutkin tuon ajan tarjoilijat auttoivat myös keittiön puolella. Kaikki tekivät kaikkea, on Ritva Lehtonen kertonut.

Vuodesta 1964 ravintolan nimenä oli Sarkka.Vanhan Sarkan työntekijöitä 1960-luvulla. Vasemmalta tarjoilija Aune Kettunen, keittäjä Ritva Lehtonen, kassa Helena Harjukytö ja kassa Annikki Pircklén.
 

1960-luvulla Eira Mäntylä jäi ravintola Sarkkaan töihin kurssituksen jälkeen. Työharjoittelijoina olivat myös Riitta Reijo ja Ensio Parkkonen, mutta lähtivät harjoittelujakson jälkeen muualle töihin. Tarjoilijoina olivat tuolloin Pirkko Aarrrelahti, Ritva Jokinen ja Erja Lindström.

Pitkäaikaisiin työntekijöihin on kuulunut myös Helena Harjukytö, joka oli ravintolan kassa myös silloin kun ravintola sai anniskeluoikeudet. Kassana toimi myös Meeri Hänninen.

Tämän vaiheen keittäjiä olivat Ritva Lehtonen ja Hilkka Toivonen, jotka molemmat työskentelivät vielä uudessakin talossa.

Ovimiehinä toimivat Ora Norro, Taisto Ahonen, Mikko Lahti, Markku Aho ja Hannu Katava.


Kassa Helena Harjukytö vanhan Sarkan keittiön puolella.
 


Keittäjä Hilkka Toivonen vanhassa keittiössä.
 


Vahtimestari Mikko Lahti vanhan Sarkan edessä.
 


Vanhan Sarkan eteisessä Mikko Lahti ja siirtomaatavaraosaston
myymälänhoitaja Paavo Kokkonen 1950-luvun lopulla.
 

1960-luvulla uudistetussa ravintolassa voitiin järjestää suuriakin juhlatilaisuuksia. Syyskuussa 1969 pidettiin Sarkassa Vihdin Sähkö Oy:n 50-vuotisjuhlapäivälliset.


Sarkan uudistettu ravintolasali.
 

Vihdin Sähkö Oy:n 50-vuotisjuhlien ruokalista.
 


Ravintola Sarkan henkilökuntaa Vihdin Sähkö Oy:n juhlissa syyskuussa 1969. Vasemmalta vahtimestari Mikko Lahti, hovimestari Pirkko Aarrelahti, kaksi Lohjalta apuun tullutta tarjoilijaa, keittäjä Ritva Lehtonen, kassa Helena Harjukytö, ravintolan hoitaja Helvi Aho, kassa Annikki Pircklén, tarjoilija Anneli Kinnunen, Lohjalta tullut tarjoilija sekä keittäjä Hilkka Toivonen.
 


Ravintola Sarkan kassat Annikki Pircklén ja Helena Harjukytö.
 


Ravintola Sarkassa uudistuksen jälkeen. Vasemmalta ravintolan hoitaja Helvi Aho, keittäjä Sirpa (?), tarjoilija Aune Kettunen, tarjoilija Eeva Purje ja kassa Helena Harjukytö.
 

Uuden talon ravintola Sarkka avattiin huhtikuussa1974. Lehtiartikkelin mukaan ravintolan hoitajana oli Lea Rytkönen ja hänellä oli 16 alaista. Ravintolan hoitajia ovat olleet myös Helvi Aho, Pirjo Holopainen, Raili Lahti ja Leena Helle.

Kassana työskentelivät edelleen Annikki Pircklén ja Helena Harjukytö.

Keittäjä Ritva Lehtonen lähti toukokuussa 1974 Lohjan Anttilaan. Uuden ravintolan tarjoilijoita olivat mm. Pirkko Aarrelahti, Erja Lindström sekä Ritva Jokinen jonkin aikaa. Keittäjinä olivat mm. Airi Marjala ja Eira Mäntylä.

Vahtimestareina uudessa Sarkassa toimivat Mikko Lahti ja Hannu Katava.


Ravintolan hoitaja Raili Lahti uusimmassa Sarkassa.
 


Tarjoilija Salme Leander ja kassa Annikki Pircklén uudessa työympäristössä.
 


Uuden Sarkan keittiössä vasemmalla Tuulikki Simonen ja oikealla Airi Marjala.
 

Uuden Sarkan kellarikerroksessa olleessa takkahuoneessa järjestettiin myös erilaisia henkilökunnan juhlia. Lokakuussa 1984 Annikki Pircklén täytti 65 vuotta ja siirtyi eläkkeelle.
 


Annikki Pircklén leikkaa läksijäispäivän täytekakkua.
 


Annikki Pircklénin läksijäiset. Kahvipöydässä vasemmalta keittäjä Hilkka Toivonen,
kassa Annikki Pircklén ja ravintolan hoitaja Pirjo Holopainen.
 


Myös vahtimestari Mikko Lahden 40-vuotissyntymäpäivänä tarjottiin
työtovereille kakkukahvit.
 

Kaikki ravintolan kuvat ovat Annikki Pircklénin kokoelmista.