Entinen Lohjantie 

Tehty 6.10.2011 

Heikki Kaasalainen


Heikki Kaasalainen (*1947 Kauhajoki)

Perheeni muutti Kauhajoelta ensin Vihdin Oinasjoelle, mistä vanhempani tulivat Nummelaan vuoden 1966 tienoilla. Kesällä 1962 kannoin kuukauden verran postia Nummelasta Oinasjoelle.


Oinasjoen talo, mihin Kaasalaisen perhe muutti Kauhajoelta. Talo kuului Ritvalan tilaan.Kirjoittajan isä Antti Kaasalainen Oinasjoella vuonna 1961.Heikki Kaasalainen nuorena poikana heinänteossa Oinasjoella vuonna 1962.

Vuosina 1963-64 olin töissä Nummelan autokorjaamossa, jota tuolloin kutsuttiin Långströmin pajaksi. Ensin olin juoksupoikana ja sain palkkaa reilut sata markkaa kuukaudessa. Juoksupojan hommiin kuului aluksi mm. kaupassa käynti Virran Taistolle ja muille vanhemmille työntekijöille. Kävin siinä 100 metrin päässä Einesalon ruokakaupassa. Se oli sellainen pieni putiikki puutalon päädyssä. Se oli aina täynnä rouvia, varmaan juoruumassa, mutta tilaa tuli heti kun änkesin sinne öljyisissä haalareissa. Itse muistan kun hain sieltä ruokatunnilla limsan, possun ja markalla lauantaimakkaraa.
Vuoden jälkeen minut sitten ylennettiin nuoremmaksi asentajaksi, kun purin ja kokosin Anglian moottorin. Lauri kokeili sitä ja se läksi laakista käymään. Hän sanoi sitten, että tuosta päivästä lähtien olen nuorempi asentaja.

Laurista muistan että hän lauleli kovasti töitä tehdessään. Mielilaulu oli Tapio Rautavaaran "Pieninä palasina leipäni on maailmalla".  Laulut vähenivät sen jälkeen kun veljet kuolivat peräjälkeen. Laurin veli, Erkki-seppä, jonka paja oli autokorjaamon vieressä, kuoli traagisesti, kun kuorma-auton kippi putosi päähän. Satuin olemaan paikalla silloin vuonna 1963.
 Autokorjaamo oli kiva työpaikka ja työkavereita olivat mm Taisto Virran poika Kai Virta, joka tiettävästi on ajanut taksia sekä Ari Laine, joka läksi ennen minua merille vuonna 1963 ja oli jonkin aikaa Amerikan linjalla. Sekä Kai että Ari asuvat edelleen Nummelassa. Ari täyttää 70 vuotta tänä syksynä. Korjaamossa oli myös koulukaverini Törnströmin Jorma, joka meni myöhemmin Uudenmaan autoon Lohjalle automyyjäksi. Hänkin elelee tiettävästi Nummelassa edelleen.  Muistan, että Kallion Olle oli usein pajalla huulta heittämässä.
Itse olen asunut Kotkassa vuodesta 1980.


Soittajapoika Nummelassa vuonna 1967.


Heikki Kaasalainen asevelvollisena. Kuva on otettu vuonna 1967 Linderoosien vanhan talon puutarhassa vuonna 1967. Takana näkyy Linderoosien uudempi talo.

Kun merille lähtenyt Ari Laine tuli kertomaan merimiesjuttuja, sain minäkin kimmokkeen lähteä merille. Kun olin norjalaisissa laivoissa niin Suomeen tullessani tapasin Nummelan Airmotellissa yhden daamin ja hän sai minut jäämään maihin. Vuosi taisi olla 1974. Kävin kysymässä töitä Martelan tuolitehtaalla ja sainkin työpaikan heti ja työsuhdeasunnon siitä vierestä. Minä olin valamassa tuolinrunkoja siellä. Tehdas oli se vanhempi Vihdintien varrella.Norjalaislaivassa Happy Dragon vuonna 1970.


Heikki Kaasalainen Grönlannissa vuoden 1990 tienoilla. Sinne ajettiin useiden vuosien ajan


Kuitenkin merillä olo oli mennyt jo niin veriin, että läksin uudestaan merille vuoden Martelassa olon jälkeen ja muutinkin sitten Kotkaan vähän myöhemmin. Olin merillä vuoteen 2005, kunnes jäin työeläkkeelle.


Kirjoittajan vanhemmat Antti ja Lilja Kaasalainen Linderoosien talon edessä.

Vuosina 1966-70 vanhempani  Antti ja Lilja Kaasalainen asuivat Nummelassa nykyisen Sentraalipolun varrella punaisessa huvilassa (Harjula) melkein nykyistä seurakuntakeskusta vastapäätä. Isäukko oli töissä Luontolan parantolassa kunnes halvaantui siellä. Siskoni Aila Kaasalainen asuu Myntintiellä Nummelassa. Toinen sisareni Kaarina Kärnä asuu nykyään Nurmijärvellä.