Entinen Lohjantie

Päivitetty 20.12.2012


Muistoja Matkustajakodista 


Vuosina 1941-42 kuvattiin Nummelan lentokentällä elokuvaa Herra ja ylhäisyys ja monet näyttelijät asuivat tuolloin matkustajakodissa. Talon hienoimmassa ja suurimmassa huoneessa (n:o 1) asuivat Tauno Palo ja Tauno Majuri. Heille naapuritalon tyttö sai iltapäivällä filmauksen päätyttyä viedä päivän lehdet aina huoneeseen asti. Tuon ajan suurin kaunotar Regina Linnanheimo asui toisessa eteläpuolen isossa huoneessa. Filmiväki oli ystävällistä ja tarjosi myös apua, kun esim. tarvittiin autokuljetusta Helsinkiin. Noina vuosina ei juuri ollut yksityisautoja.

Geodeettisen laitoksen vertausperusviivan (864 metrin mittainen vertausperusviiva Lohjanharjun Nummelassa) tutkijat, professorit Tauno Kukkamäki ja Tauno Honkasalo asuivat työnsä takia joka kesä muutaman viikon matkustajakodissa. Professoreille vietiin aamukahvi huoneeseen klo 7.

Professori Kukkamäki oli tarkka kellonajoista ja kuuluu moittineen Annikki Pirckleniä, jos kahvi oli minuutinkin myöhässä.

Monena kesänä palasi Nummelan matkustajakotiin myös neiti Lilli Stenius, Vuorelan kasvatuslaitoksen entinen johtajatar. Hän johti koulukotia vuosina 1915 – 1943. Hänellä oli paljon ystäviä ja tuttuja Vihdissä. Hän oli ollut vuonna 1920 valitun kunnanvaltuuston porvarillisen puolueen ainoa naisvaltuutettu. Hän oli aikakautensa sivistyneitä ja itsenäisiä naisia. Koulutukseltaan hän oli kansakoulunopettaja. (Ketola: Vihdin historia I, s.46) Naapuritalon tyttö sai Lilli Steniukselta muistoksi ja kiitokseksi pienistä palveluista paksun, hienon kirjan Välskärin kertomukset. Omistuskirjoitus oli jostain syystä ruotsiksi. Olihan tyttö tuolloin lukenut ruotsia vuoden tai kaksi!

Annikki Pircklén on kertonut, että hänen aikanaan matkustajakodissa yöpyivät usein liikkuvan poliisin miehet. He tosin tulivat vasta aamupuolella yötä työvuoron päätyttyä. Heille tarjottiin aamukahvit alakerran isossa salissa.

Pääasiassa yöpyjät olivat kuitenkin "kauppamatkustajia", jotka liikkuivat julkisilla kulkuneuvoilla.

Nummelan soittokunta pitää Vapunpäivän konserttiaan matkustajakodin parvekkeella 1950-luvun alussa. 
Kuvan on ottanut Ari Helle matkustajakodin katolta.

 

Annikki Pircklénin kaudella Nummelan laulukuoro piti Vappu-aamun  kevätkonserttinsa matkustajakodin parvekkeella. Myös Nummelan torvisoittokunta esiintyi. Musisoijille Annikki tarjosi kahvit.

Sotavuosina talossa asui myös helsinkiläisiä evakkoja, mm. useita juutalais- ja turkkilaisperheitä.

Talvisodan alkaessa myös ilmavalvontaa hoidettiin ilmeisesti jonkin aikaa matkustajakodin katolta, minne kiivettiin tikkaita pitkin yläkerran isolta parvekkeelta. Varsinainen ilmavalvontatorni oli kyllä korkealla mäellä olleen Seuratalon katolla.

1950-luvun lopulta 70-luvun alkuun asui matkustajakodissa myös asevelvollisten kutsuntalautakunnan jäseniä, aina pari viikkoa kestäneiden kutsuntojen ajan. Lääkintäkenraali, armeijan entinen ylilääkäri Linden muistetaan erinomaisena jutunkertojana.

Jokisuiden kaudella talossa asui usein myös entinen Miss Eurooppa Ester Toivonen-Siirala, jonka puoliso, ylimetsänhoitaja Erkki Siirala oli pitäjässä leimaamassa metsiä.

 

Takaisin Matkustajakotiin