Vihdintie

Tehty 30.5.2005Seuratalon vahtimestareita

 

Seuratalon ensimmäinen vahtimestari oli Erika (Riikka) Hellman (*1868 Pyhäjärvi; myöhemmin nimen suomennoksena Harkokivi). Hän asui tyttärensä Kertun (*1897 Vihti) kanssa seuratalon vahtimestarin asunnossa.

Veikko Helle on kertonut että Riikka Hellman oli erityisen topakka talonvartija. Ulkoiselta olemukseltaan hän oli pieni ja pyöreähkö.

Tytär Kerttu Harkokivi oli vuosikymmenet osuusliike Auran siirtomaatavaraosaston myymälänhoitaja. Myös Kertun tytär Ulla (*1925 Vihti) ehti asua muutaman vuoden seuratalossa. Sieltä Harkokivet muuttivat 1950-luvun alussa Vesikansantien varrelle nykyisen Torikeskuksen paikalla olleeseen Harjunsyrjä nimiseen taloon, missä Riikka Harkokivi kuoli vuonna 1960.

Hänen jälkeensä seuratalon vahtimestareina toimivat Heikki ja Elna Tapaninen.

Esteri Ojala ja lapset Paavo, Liisa, Pekka ja Leila Seuratalon mäessä n. vuonna 1942. Kuvan omistaa Leila Lilja (o.s. Ojala).

 

Esteri Ojala oli seuratalon vahtimestarina vuodesta 1956 lähtien. Hänen kanssaan asui tuolloin kolme nuorinta lasta: Leila, Liisa ja Pekka. Vaikka suuren salin katto olikin romahtanut, ravintolaosaa voitiin käyttää mm. kokoustilana ja vahtimestarin asunnossa asua. Kesti nimittäin jonkin aikaa, ennen kuin remontti aloitettiin. Ojalat muuttivat vuonna 1960 Sallin perheen taloon nykyisen Kuoppanummentien varrelle.

Remontin jälkeen Olavi ja Bertta Kiiski olivat vahtimestareina ja asuivat seuratalolla vuosina 1960-1964. He ovat kertoneet, että heidän aikanaan rakennuksessa oli melkein jokaisena viikonpäivänä jotain toimintaa.