Nummelan kylähistoria      Hannankatu

Tehty 24.3.20109NURMISTOSTA
LOHKOTUT TONTITNURMISTO
Hannankatu 16


Entisen Välitien, nykyisen Hannankadun ja Albertinkadun kulmassa ollut Nurmiston suuri tontti on nyt lohkottu kolmeksi tontiksi. Vanhan omakotitalon paikalla on edelleen Nurmisto-niminen kiinteistö. Alkuperäisen Nurmiston kaivo jäi myös tälle tontille.


Nurmiston vanha talo vuonna 1976. Kuva Heikki Mattila.Mattilan talon rakennuspaikan merkintöjä vuonna 1976. Kuva Heikki Mattila). 


Mattilan talon sokkelivaihe. Kuva Heikki Mattila.

Vuonna 1977 valmistui Heikki (*1944 Vihti) ja Kirsti Mattilan yksikerroksinen tiilitalo.


Mattilan perheen uusi talo ja sen tuntumassa Nurmiston kaivon paikka ja vanhat marjapensaat keväällä 1979. Taustalla Nurmen koivikko. Takana keskellä Raili Metsolan talo (Oksala I) Albertinkadun varrella. Kuva Heikki Mattila.


Mattilan talo valmiina keväällä 1979. Varasto ja autokatos puuttuvat vielä.  Tontilla oleva vanha omenapuu on edelleen vuonna 2010 pystyssä. Kuva Heikki Mattila.


Heikki Matttila (vasemmalla) ja Juhani Sianoja  lähdössä Lappiin heinäkuussa 1979. Takana Nurmiston ulkorakennus. Kuvan omistaa Heikki Mattila.


Mattilan perheeseen kuului kaksi lasta: Jarna (*1967 Turku) ja Miika (*1971 Turku). Mattilat muuttivat vuonna 1984 Oinasjoelle.


Miika Mattilan 8-vuotissyntymäpäiväkutsuilla vuonna 1979. Vasemmalla Sami Sinipilkka ja Nina Sinipilkka, selin Miika Mattila, oikealla ikkunan vieressä Annika Heiniö ja keskellä Jarna Mattila. Kuva Heikki Mattila.


Vuonna 1980 Kirsti Mattila (oikealla) ja lapset Jarna ja Miika. Kuva Heikki Mattila.


Mattilan Jarna ja Sinipilkan Nina lähdössä Pirittojen leirille Riuttarantaan vuonna 1980. Saattamassa Sinipilkan kuplavolkkariin vasemmalla Kirsti ja Miika Mattila sekä oikealla Hilkka ja Sami Sinipilkka. Kuva Heikki Mattila.


Vuonna 1980 otetussa kuvassa takana Jarna Mattila, vasemmalla Nina Sinipilkka ja Miika Mattila. Kuva Heikki Mattila.


Talon nykyiset omistajat Aino ja Aate Kirjanen purkivat tontilla olleen vanhan talon vuonna 1985. 


Nurmela maaliskuussa 2010. Kuvannut Mikko Yli-Rosti.


NURMELA
Hannankatu 18Alkuperäisen Nurmiston ulkorakennus jäi Veikko Sinipilkan (*1942 Längelmäki)  ja hänen vaimonsa Hilkan heinäkuussa 1976 ostamalle tontille.


Sinipilkan talon sokkelivaihe vuonna 1977. Kuvan omistaa Hilkka Sinipilkka.
Sinipilkan perheen rakenteilla oleva talo talvella 1977-78. Kuvattu Albertinkadun puolelta. Kuvan omistaa Hilkka Sinipilkka.
Veikko ja Sami Sinipilkka hiihtämässä talvella 1978. Takana kiinteistö Nurmen rakentamaton tontti. Kuvan omistaa Hilkka Sinipilkka.
Sinipilkan perheen rakenteilla oleva talo keväällä 1978. Kuvattu Hannankadun puolelta. Kuvan omistaa Hilkka Sinipilkka.
Nurmiston ulkorakennus pilkottaa pääsiäisnoitien takana keväällä 1978. Pääsiäisnoidat tupsahtivat Sinipilkan pihalle. Kuvan omistaa Hilkka Sinipilkka.

Vuonna 1978 Sinipilkat pääsivät muuttamaan  yksikerroksiseen puutaloonsa, joka sijaitsee lähellä Albertinkadun kulmaa. Tämän kiinteistön nimi on Nurmela ja osoite Hannankatu 18. Perheen lapset:  Nina (*1971 Helsinki)  ja Sami (* 1975 Vihti).Sinipilkan perhe vuonna 1984. Vasemmalta Hilkka, Nina, Sami ja Veikko Sinipilkka.
Kuvan omistaa Hilkka Sinipilkka.


 
Sinipilkkojen ostaessa tontin se oli yhtä ryteikköä. Siellä kasvoi poppeleita, koivuja  ja pieniä kuusia. Noista kuusentaimista Sinipilkat istuttivat aidan Hannankadun puolelle. Kun Hannankatua levennettiin, kunnan työntekijät kaivoivat kuuset maasta ja istuttivat puut uudestaan hieman lähemmäksi taloa.
Nurmelan tontilla ollut ulkorakennus purettiin vasta vuonna  1981. Sen kohdalla on nykyisin autotallille ja taloonkin johtava tie.

Veikko Sinipilkka kuoli vuonna 2007, Hilkka-rouva asuu edelleen talossa.


Hannankatu 18. Kuvannut Vesa Valtonen syyskuussa 2000.Nurmela maaliskuussa 2010. Kuvannut Mikko Yli-Rosti

NURMI


Sami Kallion talo. Kuvannut Vesa Valtonen syyskuussa 2000.


Nurmistosta lohkottu kolmas tontti, jolle kuljetaan Albertinkadun puolelta, oli kauan tyhjänä. Sen  omistivat Juhani ja Kaarina Sianoja. He myivät tontin vuonna 1982. Seuraavat omistajat, Jorma ja Sirkka Liusvaara rakensivat vuonna 1984 tontille tiilitalon, jossa on yksi asuinkerros.  Kellaritasossa ovat mm. saunatilat ja takkahuone. Vuonna 1997 Nurmi-niminen kiinteistö siirtyi Outi ja Sami Kallion omistukseen. Kiinteistön osoite on  Albertinkatu 21.

Hilkka Sinipilkan antamista tiedoista koonnut Ritva Miettinen.