Asemalta Punaisenportin ahteeseen Päivitetty 12.5.2009

Hannankatu 18

Nurmisto

 

Nykyinen Hannankatu kuvattuna Albertinkadun suunnalta. Oikealla Nurmen perheen talo autiona vuonna 1976. Kuvannut Heimo Harju.

 

Muurari Kustaa Ferdinand Nurmi (* 1876 Pusula) tuli Pusulasta Vihtiin vuonna 1909 ja asui ensin Ridalin alueella. Vuonna 1909 hän solmi avioliiton leskirouva Aleksandra Josefina Heinon (o.s. Sahlstedt; 1871 Pyhäjärvi) kanssa. Aleksandran ensimmäinen puoliso teurastaja Kustaa Edvard Heino (1863 Pyhäjärvi) oli kuollut vuonna 1907. Heillä oli kolme lasta: Väinö Aleksander Heino (*1898 Lohja), Urho Nikolai Heino (*1899 Lohja) ja Tyyni Aleksandra (*1901 Vihti).

Muurari Nurmi rakensi kasvavalle perheelleen oman talon Albertinkadun ja nykyisen Hannankadun kulmatontille, joka nimettiin Nurmistoksi (tontin koko 0.395 ha). Uuteen perheeseen syntyneet lapset: Aune Lemmitty Nurmi (*1909 Vihti), Toivo Armas (*1911 Vihti), Kustaa Sulo (*1913 Vihti) ja Unto Kalervo (*1917 Vihti).

Veikko Helle on kertonut, että Tyyni Heino työskenteli palvelijattarena Helsingissä. Hellen talossa Albertinkadun toisella puolella (Toimela) oli puhelin ja sinne Tyyni soitti, jos oli asiaa. Viesti toimitettiin Nurmen taloon. Kerran palveluspaikan emäntä soitti ja kertoi, että Tyyni on kuollut. Alina Helle meni tuolloin itse kertomaan surusanoman Nurmen perheelle. Tyyni Heino kuoli vuonna 1919.

Muurari Kustaa Nurmi kuoli vuonna 1928.
Sulo Nurmi oli pienikokoinen ja sairaalloinen. Hän kävi töissä Ungernin harjatehtaalla Albertinkadun varrella. Hän kuoli vuonna 1937. Kuolemaansa asti hän asui äitinsä kanssa Nurmistossa.

Aune Nurmi 1930-luvulla. Kuvan omistaa Ritva Miettinen.

 


Vasemmalla Aune Nurmi (myöh. Stauffer) ja oikealla Maili Tammilahti (myöh. Åkerman) Nurmiston pihapiirissä . Kuva Aili Hellen arkistosta.


Ystävättäret Aili Koivuniemi (myöh. Tirkkonen) ja Aune Nurmi (myöh. Stauffer) vuonna 1926. Kuva Aili Hellen arkistosta.

 

Aune Nurmi oli nuorena tyttönä kirjakaupassa myyjänä, ensin Koivulan talossa asemaa vastapäätä, sitten Eroittajan liiketalossa. Hän avioitui ojakkalalaisen Birger Staufferin kanssa, mutta ei varsinaisesti asettunut Birgerin kotitaloon Yli-Väärään, vaan toimi virkailijana mm. suojeluskunnan toimistossa kirkonkylässä sekä 1950- ja 60-luvuilla kunnan verotoimistossa. Kersantti Stauffer haavoittui vaikeasti heinäkuussa 1941 Vainikkalassa. (Ketola: Vihdin historia II, s. 39) Hän kuoli v. 1966. Kun suojeluskunta lakkautettiin v. 1944, sen omistama kirjoituskone luovutettiin Aune Staufferille, palkinnot ja pokaalit Birger Staufferille. (Ketola: Vihdin historia II, s. 58)

 


Toivo Nurmi soittaa haitaria kotitalon pihalla. Kuva Aili Hellen arkistosta.

 

Toivo Nurmi kotitalon edessä. Kuva on Aili Hellen kokoelmista.

 

1940-luvulla äidin kanssa asuivat Toivo ja Unto Nurmi sekä leskeksi jäänyt, Aleksandran ensimmäisestä avioliitosta syntynyt Urho Heino. Urhon vaimo Emma Sanelma (o.s. Vuorela; *1894 Keuruu; kirjailija Einari Vuorelan sisar) oli kuollut vuonna 1938.
Muurari Urho Heino solmi vuonna 1955 uuden avioliiton Tyyne Helena Kukkosen (*1923 Helsingin pitäjä) kanssa. He jäivät asumaan Nurmistoon. He remontoivat taloa. Heidän jälkeensä talo on purettu.


Nurmisto pihan puolelta. Takana vasemmalla Hannankdun toisella puolella Moisanderin perheen talo. Kuvannut Heimo Harju vuonna 1976.


Nurmisto (Hannankadun ja Albertinkadun kulmassa) vuonna 1976. Kuvannut Heimo Harju.Nurmisto Hannankadun puolelta. Kuvannut Heimo Harju vuonna 1976.


Vanha rouva Nurmi istui mielellään ulko-oven kynnyksellä ja katseli silloisen Välitien kulkijoita. Tieltä mentiin lähes suoraan sisälle.
Aleksandra Nurmi kuoli vuonna 1957.


Vanha rouva Aleksandra Nurmi sekä hänen ensimmäisestä avioliitosta syntynyt poikansa Urho Heino Nurmiston pihalla. Kuva Henny Hynnälän (o.s. Heino) kokoelmista.

 

Unto Nurmen 1. avioliitto oli purkautunut ja uuden liiton hän solmi vuonna 1943. Dagny vaimonsa ja Irma Tuulikki nimisen tyttärensä kanssa (*1943 Vihti) hän asettui asumaan Kouvolaan.


Ystävykset Esko Helle (vasemmalla) ja Toivo Nurmi (oikealla). Kuva on Aili Hellen arkistosta.

 

Toivo Nurmi solmi vuonna 1943 avioliiton osuuskassanhoitaja Siiri Esteri Koposen (*1910 Pielisjärvi) kanssa. He rakensivat myöhemmin omakotitalon Vihdintien varrelle. Toivo Nurmi kuoli vuonna 2001. Hänet tunnettiin kylällä luotettavana kuorma-autoilijana. Perheen poika Lasse jatkoi isänsä aloittamaa liikeyritystä eläkkeelle siirtymiseensä asti (v. 2009).


Tietoja antaneet mm. Henny Hynnälä (o.s. Heino), Aili Helle ja Veikko Helle. Koonnut Ritva Miettinen.

 

Oksala / Albertinkatu 26 - 28 Toimela / Albertinkatu 30