Nummelan kylähistoria      Hannankatu

Tehty 4.8.2009



RANTALAN MÖKKI

 


Rantalan mökki. Kuvan omistaa Olavi Rantalan serkku Erkki Hiltunen.

Vihdinseudun Osuusliikkeen siirtomaatavaraosaston myymälänhoitaja Olavi Rantala perheineen asui ensin liiketalon yläkerrassa, Vesikansantien puoleisessa päädyssä. Aino Rantala oli töissä Nummelan Osuuskassassa, joka tuolloin toimi pienessä talossa Vesikansantien varrella (nyk. Pisteenkaari 4). Rantaloilla oli Seppo-niminen poika.

 


Syksyllä 1949 Rantalan perhe kävi Lohjalla Pesosen kuvaamossa. Kuvassa vasemmalta Aino Rantalan äiti Aino Mikkonen sekä Aino, Olavi ja Seppo Rantala. Kuva on Veikko Hellen arkistosta.


Olavi Rantala rakennutti perheelleen oman pienen talon nykyisen Hannankadun varteen. Sauna oli saman katon alla. Rantalat ehtivät asua talossaan vain lyhyen aikaa, ennen kuin muuttivat Amerikkaan vuonna 1949. Heidän jälkeensä talossa asui ensin Aino Rantalan äiti Aino Mikkonen ja hänen jälkeensä Olavin äiti, Hilda Rantala kuolemaansa asti.

 

Rantalan talon edessä edessä vasemmalta Vihdinseudun osuusliikkeen myyjät Eila Träsk ja Kirsti Helle (myöh. Hiltunen), Aino Rantalan äiti Aino Mikkonen ja Kirstin äiti Alina Helle. Kuvan omistaa Kirsti Hiltunen.

 


Tämä Hannankadun tontti oli alunperin pelkkää Ridalin peltoa , eikä siellä kasvanut ainuttakaan puuta tai pensasta. Talon ympärillä olleiden ja vieläkin pystyssä olevien koivujen taimet Olavi Rantala kuuluu hakeneen Nummelan harjulta, kun hän työpäivän päätyttyä lenkkeili siellä.
Vuokralaisina talossa ovat asuneet ainakin Maija Tajasen vanhemmat, Lindholmit sekä heidän jälkeensä Maija ja Paavo Tajanen.



Olavi Rantala kävi Suomessa vuonna 1973. Vuokraamallaan autolla hän kävi tapaamassa sukulaisia ja tuttuja ympäri Suomea. Kuvassa myös hänen veljensä Tapio Rantala. Kuvan omistaa Erkki Hiltunen.
 

Olavi Rantalan istuttamien koivujen alla on nyt leikkipuisto, joka on rakennettu 1980-luvun puolivälissä.

 


Kuva leikkipuistosta. Kuvannut Mikko Yli-Rosti kesällä 2009.

 

Rantalan tontin molemmilla puolilla on Hannankadun kerrostaloja.

 


Kuvassa vasemmalla As. Oy Välitie osoitteessa Hannankatu 4. Kuvannut Mikko Yli-Rosti kesällä 2009.

Tietoja antaneet mm. Kirsti (o.s. Helle) ja Erkki Hiltunen sekä Mikko Yli-Rosti. (Olavi Rantala oli Erkki Hiltusen serkku.) Koonnut Ritva Miettinen