Nummelan kylähistoria      Huhdanmäki

Päivitetty14.1.2009Huhtapelto

Viertäjäntie 7

 


Armi ja Kalevi Käpin vuonna 1968 rakennuttama suuri omakotitalo, jonka asuinkerroksessa on 176 neliömetriä ja kellarikerroksessa 79 neliömetriä lämmintä tilaa. Tontin koko 2829 neliömetriä. Käpin perheeseen kuului 4 tytärtä: Tarja, Päivi, Tiina ja Sanna. Kalevi Käppi oli maahantuontialan yrittäjä ja Armi Käppi työskenteli pankkivirkailijana SYP:ssä. Perhe muutti Nummelasta Mäntsälään.

 


Käpin perhe Tuusan talon isännän Pekka Laustion 50-vuotispäivillä Sveitsinmäessä kesäkuussa 1985. Vasemmalta Kalevi ja Armi Käppi, Tuusan emäntä Helena Laustio, Käpin perheen tyttäret Tiina, Tarja pikkutytär sylissään sekä Sanna. Kuva Laustion perheen kokoelmista.


Huhtapellon talo puutarhan puolelta vuonna 1990.


Vanha terassikatos on korvattu uudella tilavalla terassilla 2000-luvun alussa.


Huhtapellon terassi vuonna 2002.


Huhtapellon autotallin sivu ja Airilan puoleinen pääty Viertäjäntieltä päin 2000-luvun alussa.

Vuonna 1978 Anna-Liisa (o.s. Räikkönen) ja Ari Helle ostivat kiinteistön Käpeiltä. He muuttivat Huhdanmäen alueelle Eroittajan tontilla (Nummelan keskustassa) olleesta Helvi ja Niilo Hellen rakennuttamasta omakotitalosta, joka purettiin sen jälkeen kun Eroittajan uusi liiketalo valmistui vuonna 1978. Tämän rakennushankkeen alullepanijana voidaan pitää Ari ja Anna-Liisa Hellettä.

Huhdanmäessä rajanaapureina olivat Raakel ja Martti Salenius, Aune ja Akseli Velin sekä Eeva ja Eero Merivirta. Tontilta avautui avara näkymä laajoille peltoalueille, jotka ulottuivat Pillistön (Haapaniemen) ja Vanhan-Sepän metsänrajaan asti.

 

Näkymä Huhtapellon tontilta Naaranpajun pelloille vuonna 1983. Oikealla Jokelan talo.

 

Sama näkymä vuosien kuluttua. Katajat ja muut puut ovat kasvaneet.

 

Tontin pohjoisreunaan on 2000-luvun alussa rakennettu Hopeasepäntie ja sen varrella on Pajulan pelloilla paritaloja ja omakotitaloja.

 

Teknikko Ari Helle työskenteli koko työuransa ajan puhelinalalla esimiestehtävissä Vihdissä, Lohjalla ja Helsingissä. Hän oli mukana kunnallispolitiikassa, Lions-järjestön toiminnassa, palolautakunnassa ja poliisiyhteistyössä. Isä-Niilon jalanjälkiä seuraten Ari oli innokas puutarhanvaalija sekä mehiläistenhoitaja. Kaikenlaisen kirjallisuuden lukeminen ja lehtien seuraaminen kuuluivat jokaiseen päivään. Ari Helle kuoli vuonna 2002.

 

Nuoruusvuosina Ari oli myös innokas metsä- ja kalamies. Jokavuotisiin retkiin kuului mm. sorsalahti Vanjärven maastossa hyvien ystävien kanssa. Metsällä Ari kävi useimmiten serkkunsa Jyrki Hellen kanssa.


Ari oli muoruudesta asti kiinnostunut kaikesta tekniikasta. Taitavasti hän huolsi ja korjasi kaikenlaiset menopelit. Kuvassa Ari lainamoottoripyörän selässä. 1950-luvulla hänellä itsellä oli mm. Lambretta.


Ari Helle Eroittajan liiketalon rakennustyömaan alkuvaiheessa toukokuussa 1978. Takana vanha kotitalo. (Kuva Tuula Helle-Kuusjoen kokoelmista)


Ari Helle kääntää maata 15.1.1983. Seuraavana päivänä maa oli jo jäässä.


Ari Helle komean Poju-koiran kanssa vuonna 1979. Poju ”lauloi” aarioita. (Kuva Tuula Helle-Kuusjoen kokoelmista)


Suvun päämiehen ministeri Veikko Hellen 90-vuotisjuhlilla Nummelan työväentalossa vuonna 2001. (Kuva Ritva Miettinen)

Anna-Liisa Helle toimi yrittäjänä pitäen vuonna 1974 avaamaansa Askarteluaitta- nimistä liikettä, ensin 4 vuotta omakotitalossa, sen jälkeen Eroittajan liiketalossa vuoteen 2005, jolloin hän jäi eläkkeelle.

 

Anna-Liisa Hellen Askarteluaitassa Eroittajan liiketalossa liikkeen täyttäessä 25 vuotta vuonna 1999. Onnittelemassa Toini ja Veikko Helle sekä heidän poikansa Jyrki Helle. (Kuva Ritva Miettinen)

Anna-Liisa ja Ari Hellen kolmesta lapsesta vanhin, Anne Helle (*1959 Vihti) asuu nykyään Orimattilassa. Hänellä on kaksi lasta, tyttö ja poika.
Terveystieteiden maisteri Tuula Helle-Kuusjoki (*1960 Vihti) on puolisonsa rakennusmestari Markku Kuusjoen kanssa rakentanut omakotitalon isoisän, Niilo Hellen entiselle tontille Huhdanmäen päälle. Heillä on kolme lasta, yksi poika ja kaksi tyttöä.
Siellä Huhdanmäen korkeimmalla kohdalla on myös sähköteknikko Petri Hellen (*1967 Lohja) ja hänen vaimonsa puistopuutarhuri Senjan (o.s. Väätäinen) rakentama uusi omakotitalo aivan isoisän talon kohdalla. Heillä on kaksi poikaa.

Anna-Liisa Helle asuu edelleen Huhtapellon talossa, jonka ulkomuotoa ei ole vuosien varrella paljon muutettu. Ikkunoita ja autotallin ovi on uusittu. Peltojen puolelle on tehty laajempi, katettu kuisti.

Osa tontista on myyty v. 2004 Salon perheelle. Salot ovat rakentaneet kaksikerroksisen omakotitalon Hopeasepäntien varrelle.
Anna-Liisa Hellen nyt omistamalle tontille jäi kokoa 2206 neliömetriä, joten hedelmäpuita, marjapensaita sekä kukkaistutuksia mahtuu aivan mukavasti. Ylpeyden aiheina ovat myös riippupihlajat, tuijat ja suuret katajat. Anna-Liisa on innokas talon- ja pihanhoitaja. Valokuvaus ja harrasteperäinen taidemaalaus kuuluvat varsinaisiin harrastuksiin.

 

Anna-Liisa Helle savustamassa pihagrillissä ankeriaita heinäkuussa 1984. Vieressä ankeriaat tuonut perheen hyvä ystävä Voitto Mäkinen.

Jo lapsuudenkodissa Ojakkalan Rintelässä Anna-Liisa kiintyi hevosiin.

 

Anna-Liisa Helle ja Tuula-tyttären esikoinen Mika Kuusjoki Huhtapellon keittiössä. Kuvan omistaa Anna-Liisa Helle.Omenapuu kukassa. Kuvannut Anna-Liisa Helle.Omenasatoa on korjattu. Ämpäreissä Valkeata kuulasta ja Oton omenaa.


Satoisan Victoria-luumupuun tuettu oksa.


Myös sisällä talossa on aina ollut komeita kasveja. Kuvassa kukkiva kahvipensas.


Kahvipuun ”hedelmät” valmistumassa.


Myöhemmin Anna-Liisa on maalannut useita hevosaiheisia tauluja. Jouluaattona 1988 TuulaHelle-Kuusjoen perheen Anna-Liisan lastenlapset Tommi ja Heidi (Anne-tyttären lapset) sekä Janika ja Mika (Tuula tyttären vanhimmat lapset). Seinällä Anna-Liisa Hellen maalaus. Kuva Tuula Helle-Kuusjoen kokoelmista.

Pieni Huhdanmäen ”kyläyhteisömme” on pysynyt lämminhenkisenä, ikäänkuin olisimme pieni, suuri perhe. Uusia rivi- ja omakotitaloja on rakennettu Huhdanmäen alueelle, mutta ilahduttavana asiana on todettava, että myös monta sukupolvea mahtuu samoille sijoille. Nuorempi polvi asuu nyt omien lastensa kanssa vanhempiensa asuinalueesta lohkotuilla tonteilla, johon ovat rakentaneet uudet talonsa.

 

Kirjoittanut Anna-Liisa Helle. Kuvat Anna-Liisa Hellen kokoelmista.