Nummelan kylähistoria      Huhdanmäki

Tehty 26.5.2008



Välimaa

nykyinen Viertäjäntie 5

 


Välimaa vuonna 1953 tai 1954. Viertäjäntien toisella puolella näkyy kuvan vasemmassa alakulmassa Kotimäen ulkorakennus sekä oikeassa alakulmassa Lauri Lehtosen Frigårdin, myöhemmin Erland Kukon omistaman kiinteistön sauna ja ulkorakennus.

 


Välimaa 1950-luvulla.

 


Välimaa 1980-luvulla. Portailla Eija Niinivirran (o.s. Velin) tytär Hanna-Kaisa.

Kirvesmies Akseli Velin osti huhtikuussa 1948 Huhtapelto nimisen perintötilan (RN:o 1:50) tiluksista 3855 neliömetrin suuruisen tontin (RN:o 1:50a). Välimaa- nimisen kiinteistön lainhuudatus on kirjattu huhtikuulle 1949. Akseli Velin rakensi perheelleen oman talon Viertäjäntien varrelle. Velinin perheen vanhin tytär Liisa Toikkanen (o.s. Velin) on kertonut rakennusvaiheista seuraavasti:

”Talon sokkelia tehtiin talkoilla. Kaiken tarvittavan veden nostin kaivosta ja kannoin sementtimyllyyn , seuraavina päivinä hoidin sokkelin kastelun. Tukkipuut ostettiin Sellgrénin metsästä, isäni ne kaatoi ja ajoi sahalle, jossa ne sahattiin laudoiksi Anton Metson kanssa. Minä otin vastaan lautoja ja kannoin pinoon. Sahanpuru otettiin myös talteen. Sen ajoin hevosella tontille. Sen kuivuttua se kannettiin säkeissä seinien täytteeksi.”

Kun taloon muutettiin, oli vasta yksi huone valmiina. Keltaiseksi maalatun talon alakerrassa oli kaksi huonetta ja keittiö sekä yläkerrassa kaksi huonetta. Matalassa kellarikerroksessa oli sauna. Kaivo oli aivan saunan ikkunan edessä. Sieltä saatiin putkella vesi saunaan. Vesijohtoa talossa ei ollut milloinkaan.


Viertäjäntien näkymiä 1940-luvulta. Vasemmalla Velinin perheen Välimaa, sitten Lahden perheen Tasanko ja Huhdanmäentien ja Viertäjäntien kulmassa Remanderin/Haaparannan Rauhala (ainoa säilynyt rakennus). Huhdanmäentien toisella puolella Viertäjäntien kohdalla on Ilomäen sauna. Kuvan omistaa Airi Arola.

Ulkorakennuksessa oli navettaosa lampaalle ja possulle sekä puuvaja. Erillinen ulkokäymälä (puusee) oli pieni koppi, joka kuuluu kerran jopa kaatuneen tuulen voimasta. Tämän jälkeen uusi käymälä tehtiin liiteriin.


Välimaa ja sen ulkorakennus kuvattuna Kotimäen suunnalta.

 


Aunen ja Akselin kihlakuva vuodelta 1928.

 

Akseli Arvo Velin (*1899 Vihti) ja hänen vaimonsa Aune Kyllikki (*1908 Siuntio; o.s. Hiidenvesi) sekä heidän lapsensa Liisa Maria (*1929 Kotka), Toini Sirkka (*1930Vihti), Airi Orvokki (*1940 Vihti), Heikki Arvo Juhani (*1943 Vihti) asuivat aikaisemmin Huhdanmäentien varrella olleessa Juho Aarnin tuolloin omistamassa Vuorensyrjässä. Perheeseen syntyi vielä Markku Arvo Olavi- niminen poika vuonna 1950 Helsingissä. Myöhemmin perheeseen kuuluivat myös Airin lapset Eija-Liisa (*1959 Vihti) ja Jari-Pekka (= Ville) (*1962 Vihti).


Velinin perheen tytöt Nummelan Keskipisteellä. Vasemmalla Liisa ja oikealla Sirkka sekä rattaissa Airi. Taustalla Flinkmanin/Kukon talo.


Akseli Velinin 50-vuotispäivänä vuonna 1949. Kuvassa Aune ja Akseli sekä lapset Liisa, Heikki ja Airi. Sirkka oli tuolloin töissä Helsingissä.


Reippailijoita entisellä Helsinkiin johtaneella maantiellä. Tällä kohdalla oli tien oikealla puolella Nummelan rukoushuone. Kuvassa vasemmalta Liisa Toikkanen (o.s. Velin), Arvo Jokinen, Airi Velin, polkupyörän tarakalla Marja-Liisa Toikkanen (*1950) sekä Heikki Velin.

 

Aune Velin oli jo nuoruudessaan työskennellyt Päivölän virkistyskodissa ja lasten vartuttua hän kävi siellä jälleen töissä parina päivänä viikossa. Aune Velin muistetaan ennen kaikkea monien syntymäpäiväkutsujen hienostuneena tarjoilijana. Naapurissa asunut Aili Lehtonen oli keittiön puolella ja Aune Velin hoiti tarjoilun.

Aune Velin Päivölän virkistyskodissa.

 


Ennen sotia Akseli Velin kävi töissä mm. Helsingin rakennuksilla. Kotipitäjässä hän teki töitä myös eri maatiloilla, remontoi esim. Kotkaniemen kartanon. Hemmilän tilan töissä Akseli oli usein, sillä emäntä Lempi Sellgrén oli hänen sisarensa.


Velinin sukua perunan nostossa 1950-luvulla. Taustalla vasemmalla Almus Metson perheen Keto, ylempänä Huhdanmäen rinteessä Vuorensyrjän ent. ulkorakennus (vaalea), Kaksi ulkorakennuksen päätyä aivan lähekkäin (Keto ja Rauhala), suuri omakotitalo (Vaahteristo) sekä Velinien ulkorakennuksen takana Tasanko.


Airi ja hänen poikansa Ville perunamaalla vuonna 1984. Takana näkyy Kotimäen liiteri.

 


Velinin sukua perunamaalla 1980-luvulla. Vasemmalta Liisan poika Seppo Toikkanen, Liisa Toikkanen (o.s. Velin), Jarna (perhetuttu), vaaleassa takissa Markku Velinin vaimo Leila tyttärensä kanssa, Heikki Velinin vaimo Eeva ja tytär Kaarina edessä oikealla. Takana näkyy Jokelan varastorakennus.

Välimaan tontilla Aune ja Akseli viljelivät vehnää, perunaa ja sokerijuurikasta. Sodan aikana monet Huhdanmäen perheet viljelivät vehnää. Puutarhassa oli paljon marjapensaita ja omenapuita. Omenasadosta riitti joskus myös myyntiin. Muuten puutarhan sato hyödynnettiin omassa keittiössä, olihan perhe suuri. Tontilla oli myös paljon nurmikkoa.


Aune ja Akseli Velin Välimaan pihapiirissä.


Tämä keinu oli kirvesmiehen viimeisiä töitä. Elämänsä varrella Akseli Velin teki monta keinua. Kuvattu Hemmilän pihalla.


Välimaan komeasti kukkinut ja runsasta satoa antanut omenapuu. Takana häämöttää Viertäjäntie.


Papan viimeinen omenasato lokakuussa 1985. Akseli kuoli joulukuussa 1985. Kuvassa Akseli ja tytär Airi sekä Airin tyttärentytär Hanna-Kaisa.

 

Naapurit ovat kertoneet Aunen ja Akselin olleen hyvin auttavaisia ja ystävällisiä. Lapset kutsuivat Aunea tuon ajan tavan mukaan ”Velinin tädiksi”, vaikka aikuiset takana päin puhuivatkin ”Velinskasta”.


Aune Velin kotipihalla vuonna 1957.


Akseli Velin mopoineen vuonna 1956.


Liisan tytär Marja-Liisa Toikkanen sai ikionnellisena ajaa Aune-mummun polkupyörää Viertäjäntiellä. Kuvattu vuonna 1956. Kuvassa vasemmalla näkyy Lahden perheen talo Tasanko, Viertäjäntien toisella puolella Lauri Lehtosen Frigårdin sauna sekä keskellä kuvaa Huhdanmäentien toisella puolella Ilomäen sauna.

 


Velinin sukua kokoontuneena Välimaan portaille 1960-luvulla juhannuksen tienoilla.
Takana Markku Velin ja Liisan poika Seppo Toikkanen, keskellä vasemmalta Liisan tytär Marja-Liisa Toikkanen, Airi Velin, Aune Velin, Liisa Toikkanen sylissään Airin poika Jari ja oikealla Akseli Velin. Lapset edessä: Liisan poika Jouni Toikkanen ja Airin tytär Eija.

Akseli kävi purkamassa monia lähitienoon rakennuksia, mm. Tuusan vanhan päärakennuksen ja Hjeltin mamman talon (Ilomäki). Näin saatiin polttopuuta varastoon.
Akselin tyttärentytär Eija Niinivirta (o.s. Velin) on muistellut noita puutalkoita seuraavasti: ”Pappa purki niin monta taloa ja latoa että en niitä kaikkia muista. Oltiin äidin kanssa niin monissa puutalkoissa että mentiin ihan laskuissa sekaisin”.
Aune puolestaan haki kaupoista hedelmälaatikoita polttopuiksi.

Eija Niinivirta on kertonut isoisästään Akseli Velinistä myös seuraavan tarinan:

 
”Pappa taisi aikanaan pitää kovaa kuria omille lapsilleen. Tämän päättelin kun sattui seuraavaa: 
Ollessani osuuskaupassa töissä lähdin Hessun (Heikki-enon) kanssa Papan määräyksestä
ostamaan liiterin katolle uutta kattohuopaa.
Päästyämme kauppaan ja hintoja vertailtuamme sanoin että tulee halvemmaksi ostaa peltikatto.
Ja sen myös ostimme. Päästyämme takaisin mummulaan niin Hessu sanoi minulle, että sä saat sitte kertoa mitä ostettiin. Siihen minä että selvä.
Kerroin ja Pappa sanoi selvä ja laittoi säästyneet rahat omaan laatikkoon missä hän säilytti papereitaan. 
Ihmettelin asiaa ja sain myöhemmin kuulla, että jos Hessu olisi sen ostanut, olisi kuulemma tullut huutia. 
Eli Pappa taisi vähän pehmetä vanhoilla päivillään tai sitten minulla oli osuutta asiaan. ”
 


Akseli ja Aune Velin kotiportailla vuonna 1982.


Aune ja Akseli Velin kotona Välimaan talossa jouluna 1982.


Hemmilän salissa vietettiin Akseli Velinin sisaren Lyyti Velinin syntymäpäiviä. Päivänsankarin takana sisarukset Akseli Velin, Hemmilän emäntä Lempi Sellgrén (o.s. Velin) ja Oskari Velin.

 

Akseli Velin kuoli vuonna 1985. Aune hoiti häntä viimeiset elinkuukaudet kotona. Aune Velin kuoli vuonna 1986.

Velinin perheen lapsista:

Liisa Velin (myöh. Toikkanen) työskenteli ensin kesäisin (1944 ja 1945) ja sitten syksystä 1946 lähtien 1950-luvun puoliväliin virkailijana Nummelan postissa. Liisa Toikkanen asuu nyt Porvoossa.

 


Nummelan postin virkailijoita Nummelan asemalla sijainneen postitoimiston ulkopuolella vuonna 1945. Kuvassa takana vas. Sirkka Terkomaa (myöh. Syrjänen), Eeva Salo (myöh. Litja), edessä vas. Irmeli Tapaninen (myöh. Rutanen) sekä oikealla Liisa Velin (myöh. Toikkanen).

Liisalla ja Sirkalla oli kaksoishäät Nummelan työväentalolla joulukuussa 1949. Vihdin seurakunnan silloinen kappalainen (myöh. kirkkoherra) W.J.P. Hiden vihki heidät siellä. Sirkka Wilen asui Helsingissä ja työskenteli Diakonissalaitoksella. Hän on kuollut vuonna 1956.


Velinin tyttöjen hääkuva. Vasemmalla Liisa ja hänen miehensä Erkki Toikkanen, oikealla Sirkka ja hänen puolisonsa Lennart Wilen. Kuvan omistaa Keijo Färm.


Liisa Toikkanen tyttärensä Marja-Liisan kanssa tulossa Keskipisteeltä päin ns. Pajulan mäkeä. Taustalla Tuusan navetta ja ulkorakennuksia.


Liisan poika Jouni ja Airin lapset Eija ja Jari (kärryissä) mummulan portilla. Kuvattu 1960-luvun alussa.


Liisan poika Jouni ja Airin tytär Eija syöttämässä Aune-mummun lampaita 1960-luvun alussa.

 

Airi Velin (nykyään Pajunen) työskenteli Nummelassa asuessaan postinkantajana ja jakoi postia mm. Huhdanmäen alueella. Hän asuu nyt Hyvinkäällä. Airi teki pitkän työhistorian Kone osakeyhtiön palveluksessa ja on nyt jo eläkkeellä.
Hänen tyttärensä Eija-Liisa Velin asui lapsuudessa paljon Nummelassa isovanhempien luona, mutta poika Jari-Pekka vähemmän. Lapset kutsuivat toisiaan Villeksi ja Iitaksi. Molemmat ovat syntyneet heinäkuussa, Eija vuonna 1959 ja Ville, kuten häntä edelleenkin kutsutaan, vuonna 1962. Heillä oli aina yhteiset syntymäpäiväjuhlat. He ovat käyneet muutaman vuoden koulua Nummelassa.


Lapsia pihalla Akselin kanssa .

Eija papiljotit päässä portailla 3-4- vuotiaana

 


Airi Velin kotitalon pihalla.

Eija Niinivirta (o.s. Velin) asuu edelleen Nummelassa ja on työskennellyt huoltoaseman baarissa, osuusliike Aurassa myyjänä tai kassalla, Tölkki Oy:ssä sekä useissa Vihdin kunnan päiväkodeissa ja on tällä hetkellä töissä Pajuniityn päiväkodissa.

Jari-Pekka (alias Ville) armeijan vaatteissa.

 


Jari-Pekka (Ville) asuu nykyään Hyvinkäällä, hän on naimisissa ja 5 lapsen isä.


Airi ja lapset syyskuussa 1984. Airi ja Eijan tytär Hanna-Kaisa (punaisessa asussa), Markun tytär Siukku Marja-Leena ja Markun poika Marko.

 

Heikki Velin muutti v. 1963 Helsinkiin ja ollut Helsingin kaupungin palveluksessa. Hän on eläkkeellä ja asuu Helsingissä.

 

Heikki sotilaspuvussa.

 


Markku Velinillä oli pikkupoikana tavattoman kihara tukka. Matti Salenius on kertonut, että pikkuveli oli joskus ottanut Heikin Soave-tuubin ja pannut tukkarasvan päähänsä. Lopputulosta hän kävi sitten näyttämässä naapurissakin.

 

Markku Velin pienenä.

 


Markku sotilaspuvussa. Kuva otettu Hemmilän pihalla.

 


Naapurien pojat ovat kertoneet Markku Velinin olleen innokkaan VPK-laisen.Tuohon harrastustoimintaan liittyy myös jännittävä muisto Nummelan VPK:n Keski-Euroopan matkalta. Markun tulehtunut umpilisäke jouduttiin matkan aikana leikkaamaan ja hän sai sen muistoksi lasipurkkiin, jota sitten näytteli muille pojille. Eija Niinivirta on muistellut Markun paluuta tuolta matkalta Suomeen: ” Markun tunnisti jo kaukaa, kun hänen tavaransa olivat Henrikin keltaisessa muovikassissa”.

Markku Velin asui jossain vaiheessa aikuisenakin kotitalossa, mutta Aune-äidin kuoleman jälkeen talo myytiin. Hän asuu nyt Nummelan Hiidenrannassa.



Markku ja Airi heinäkuussa 1991 Eijan entisen kodin takapihalla Vanha-Sepäntiellä.


Velinin perheen lapset: takana vasemmalla Heikki ja oikealla Markku, edessä vasemmalla Airi ja oikealla Liisa. Kuva on otettu Helsingissä Heikin kotona hänen tyttärensä Kaarinan rippijuhlissa vuonna 1984.


Velinin perheen lapset: vasemmalta Heikki, Liisa, Airi, Markku. Kuva on otettu Aune Velinin hautajaispäivänä vuonna 1986.


Välimaa vuonna 1986.

Huhtikuussa 1988 Lohjan Kujarakenne ky osti kiinteistön perustettavan asunto-osakeyhtiön lukuun, vanha Välimaa purettiin ja tilalle rakennettiin paritaloja, jotka valmistuivat juhannukseksi 1989.


Velinin tontti kun talo on purettu 1988.


Näkymä uusien paritalojen pihapiiristä. Kuvannut Maire Ojanpää 1990-luvun alussa.


Viertäjäntie ja Ojanpään perheen asunnon pääty. Kuvannut Maire Ojanpää erittäin kuivana kesänä 1994.


Huhtikuun puolivälissä vuonna 1996 oli vielä näin paljon lunta Viertäjäntien paritalojen pihalla. Kuvannut Maire Ojanpää.

 


Viertäjäntien paritalot talvella 2008. Kuvannut Mikko Yli-Rosti Airilan suunnalta.


Velinin perheen istuttama komea omenapuu on säilynyt paritalon päädyssä. Kuvannut Mikko Yli-Rosti talvella 2008.

Tietoja ovat antaneet Liisa Toikkanen (o.s. Velin), Airi Pajunen (o.s. Velin), Eija Niinivirta (o.s. Velin), Airi Arola, René Bodalew, Anna-Liisa Helle, Risto Lehtonen, Eero Merivirta, Matti Salenius, Sirkka Syrjänen, Pertti Terkomaa. Koonnut Ritva Miettinen.

Kuvat ovat Liisa Toikkasen, Airi Pajusen ja Eija Niinivirran kokoelmista ellei toisin mainita.