Nummelan Keskipiste

Päivitetty18.4.2008NUMMELAN TAKSIMIEHIÄ


LIIKENNÖITSIJÄ KAUNO JÄRVENSIVU


Kauno Kustaa Järvensivu syntyi vuonna 1900 Kangasalla, mistä hän vanhempiensa Juho (1865-1925) ja Emma
(1869-1948, o.s. Kuorikoski) Järvensivun ja sisarustensa kanssa muutti vuonna 1911 Vihtiin. Isä toimi ensin Päivölän virkistyskodin ajurina, myöhemmin vuodesta 1922 lähtien Vuorelan kasvatuslaitoksessa yövartijana. Äiti Emma oli käynyt Pohjanmaalla meijerikoulun. Sieltä hän muutti poikansa Vilho Kuorikosken (*1892) kanssa Kangasalle ja työskenteli Kangasalan meijerissä.

 

 

Nummelan ensimmäinen taksiauto kuvattuna Viipurin rautatieaseman edustalla. Auto on Owerland vuodelta 1923. Ratin takana omistaja Kauno Järvensivu, hänen vierellään Hjalmar Pircklén. Takapenkillä istujia ei ole tunnistettu. Kuva: Sirkka Järvensivu.


Kauno Järvensivu hankki 25-vuotiaana henkilöauton, joka oli aivan ensimmäisiä Vihdissä ryhtyen harjoittamaan taksiautoilua. (Tammikuussa 1926 Kauno sai liikennöintiluvan Vihdin pitäjään. Luvassa ilmoitettiin auton painoksi 850 kg.) (Ketola: Vihdin historia I, s.305)

Seisomassa Kauno Järvensivu, puskurilla istujaa ei ole tunnistettu. Kuva on otettu 1920-luvun lopulla Helsingin Rautatientorilla. Kuva: Sirkka Järvensivu.

Kauno kuului taksiautoilun uranuurtajiin. Myöhemmin hän kuitenkin siirtyi linja-autoliikenteen palvelukseen toimien mm. Urpo Kansanahon palveluksessa lähiseudun linjojen kuljettajana. Useiden vuosien ajan hän ajoi myös Helsinki - Jyväskylä-linjalla liikennöitsijöiden Rajalan ja sittemmin Sukulan palveluksessa.

Kuvassa Kauno Järvensivu sodan jälkeisessä virka-asussaan 1940-luvun lopulla. Silloin sai jostain suhteilla hankittua  kangasta  sarkapuseroa ja pussihousuja varten. Päähineenä oli lippalakki. Kuva: Sirkka Järvensivu.

Sota-aikana Kauno Järvensivu toimi sairasauton kuljettajana. Siviiliin päästyään hän ryhtyi jälleen henkilöautoliikenteen harjoittajaksi.

Nummelan taksi-isäntiä 1950-luvulla. Pussihousut olivat vieläkin "muodissa", mutta lakissa oli jo tyyliä. Vasemmalta Antti Laakso, Eero Aho, Pekka Koivunen ja Kauno Järvensivu.
 

Hän oli myöhemmin Joel Fineruksen kanssa perustamassa linja-autoyritystä nimeltä Karkkilan Linja Oy.Tämän yhtiön jakaantuessa Kauno Järvensivu perusti yhdessä pusulalaisen Martti Tervon kanssa yhtiön Tervo & Järvensivu. Paikallislehden syntymäpäivähaastattelussa vuodelta 1960 mainitaan, että autoilija Järvensivu nähtiin vielä tuolloin usein linja-auton ratin ääressä, missä tehtävässä hän oli alansa vanhimpia. Kauno Järvensivu kuoli vuonna 1969.

Kauno Järvensivun poika Arto (1938 - 2003) sekä pojanpoika Tapio (*1960) ovat myös ajaneet taksia Nummelassa.

(Arto ja Sirkka Järvensivun antamista tiedoista koonnut Ritva Miettinen. Sivun kuvat omistaa Sirkka Järvensivu)