Entinen Lohjantie

Päivitetty 9.10.2008


 

ARVOLA

Arvola rakennettiin  sodan aikana vuosina 1942-43. Kuvassa perheen vanhin lapsi Mikko
(* 1940)  kotitalonsa portailla 1940-luvun lopulla.

 

"Melkein koko elämä keskipisteellä"

Arvo Arvid Långström (*1912 Vihti) aloitti automiehen uransa Nummelan keskipisteellä Standard- huoltoasemalla. Myöhemmin hän oli kuorma- autonkuljettajana osuusliike Auran palveluksessa ja Laatuviljalla. Hän sai kuorma-auton liikenneluvan vuonna 1937, jolloin hänestä tuli yrittäjä. (Ketola: Vihdin historia I, s. 306). Tämän jälkeen 1950-luvulla hän siirtyi ajamaan taksia Nummelassa. Viimeinen työpaikka oli Shellin huoltoasema kylän keskustassa, missä hän toimi huoltoaseman hoitajana.


Arvo Långström moottoripyörineen Nummelan keskipisteellä 1937-38. Taustalla olevat rakennukset oikealla Osuusliike Auran maatalousosasto, keskellä Flinkmanin talo ja taaimmaisena Vihdin Sähkö Oy:n talo. 

 

Arvo Långström 1940-luvun lopulla. Auton ovessa on teksti A.Långström Nummela puh. 97. 

 

Arvo Långström Shellin huoltoaseman ovella. Arvo toimi huoltoaseman hoitajana.

 

Nuoruusvuosina Arvo kuului Nummelan Kisaajien aktiivisiin jäseniin ja sai mm. hiihtokilpailuissa useita palkintoja. Hän oli aktiivisesti mukana myös VPK:n toiminnassa.

Arvon tärkein harrastus tuli moottoripyörästä, jolla hän joutui kerran Laatuviljan kohdalla vakavaan onnettomuuteenkin. Ilman Oskari Kankaanpään vahvaa apua ja järjestelyjä sairaalaan Helsinkiin olisi varmaan käynyt pahemminkin. Arvo kuntoutui vaurioista lähes entiselleen.

Jäärata-ajoihin hän osallistui sekä henkilö- että kuorma-autolla.

Toivo Lindforsin kanssa he tekivät pitkiä matkoja moottoripyörällä, mm. Petsamoon.

Arvon sisar Kerttu Laine on kertonut pyrkineensä monta kertaa kyytiin tansseihin, mutta huonolla menestyksellä. Kerran Arvo oli vienyt Kertun moottoripyörällä Helsinkiin. Kertun kertoman mukaan … mentiin kovaa!

Nuorimman sisaren, Ainon kertoman mukaan Arvo oli myös vitsinkertoja. Hän osallistui myös näytelmätoimintaan.

Vuonna 1938 Arvo Långström solmi avioliiton Helga Sofia Kaarlontytär Niemisen (*1917 Lohja) kanssa.

Helga Långström työskenteli ennen avioliittoaan Lohjalla kuuluisassa Sundmannin kaupassa. Muutettuaan Nummelaan 1938 hän työskenteli Aune Vimanin (myöh. Miilumies) kanssa tarjoilijana Helvi Hellen kahvilassa Eroittajan liiketalossa Keskipisteellä. Täällä hän tapasi tulevan aviomiehensä Arvon. Tarinan mukaan molemmat neitoset katselivat hieman "Arvon perään".

Helga Långström Lohjan asemalla (Immola) perheen auton kanssa. Kuva on otettu kesällä 1937. 

Helga siirtyi myöhemmin osuusliike Auran palvelukseen, missä oli työelämänsä loppuun asti. Tietämäni mukaan Helga-äiti oli jo sodan aikana odottaessaan ensimmäistä lastaan, minua, Mikkoa, työssä Ol. Auran sekatavaraosastolla. Myöhemmin Auran laajetessa Helga siirtyi uuden Auran ison marketin lihaosastolle ja vastasi myös leipäosastosta.

Helga palveli Auraa yli eläkeiän ja oli varsin pidetty asiakkaiden keskuudessa.

Perheen ensimmäinen asunto oli seppä Långströmin kotitalon yläkerrassa, missä muutkin Långströmin pojat aloittivat perhe-elämänsä.

Vuonna 1941 perhe osti Ridalin tilan maista 2000 neliömetrin tontin, jolle 1942-1943 valmistui oma talo Arvola.

Taloon tuli vesi tuli Korsumäen santakuopasta, viemäriä ei ollut ja WC oli ulkona.

Helga ja Arvo Långström. Vaunuissa perheen vanhin lapsi Mikko- Kuva on vuodelta 1940-41.

Perheeseen syntyi kolme lasta: Mikko Juhani (*1940), Leena Aino Anneli (*1943, nyt Heikkinen) ja Pirkko Marjatta (*1945, nyt Hämäläinen).

Arvo Långström kuoli heinäkuussa 1963.

Helga Långströmin tärkeimpiin harrastuksiin kuului kuorolaulu. Vielä sairasvuoteellaankin Vihdin kirkonkylän sairaalan vuodeosastolla hän lauleli vieraille ja hoitajille itsensä ja toisten iloksi. Helga Långström kuoli helmikuusssa 2005.

 

Mikko Långströmin ja Kerttu Laineen (os. Långström) antamista tiedoista koonnut Ritva Miettinen.