Nummelan kylähistoria      Nykyinen Lohjantie

Päivitetty 4.11.2014Leena Heleniuksen Nummela-kuvia
Kirveskallion perheen omistama Allila (ent. Harjunsyrjä, nykyinen Torikeskus, Pisteenkaari 4) helmikuussa 1970. Tässä talossa kuvan ottaja Leena Helenius asui perheineen vuosina
1969-1979. Pihalla Heleniuksen perheen vuoden 1960 mallia oleva Ford Thames lumesta tehdyssä ”puolitallissaan”. Auton takana näkyy naapuritalon (Kuuselan) ulkorakennuksen pääty.


 


 Kun oikeaa autotallia ei ollut, tämä lumesta tehty ”puolitallikin” toimi aika hyvin. Auto lähti käyntiin aamuisin, kun nokka oli tuulelta suojassa. Takaakaan ei päässyt viima puhaltamaan suoraan, kun ”ovena" oli iso pahvilaatikko avattuna. Kuvattu helmikuussa 1970.

 
 

Kukkivat omenapuut Allilan pihassa toukokuussa 1970. Takana häämöttää naapuritalo Kuusela nykyisen Sentraalipolun varrella.


 

Talon omistajan Alli Kirveskallion vaalimaa kukkaloistoa elokuussa 1970. Takana olevassa rakennuksessa olivat Allilan liiteri ja sauna.

 
Kesäkuussa 1970 otetussa kuvassa näkyy Allilan pihaa. Takana keskellä on Heleniuksen perheen koiratarha. Sen lautakehyksinen kapea ovi näkyy selvästi. Puiden tai pensaiden takana häämöttää kaksi valkoista tolppaa ja niiden päällä valkoinen poikkipuu ja pieni kattokin. Se on Allilan kaivo, joka oli aivan kuiva, mutta nämä ulkoiset rakenteet olivat olemassa. Siitä oikealle näkyy valkoinen pieni koirankoppi.
Nummelan tori oli 1970-luvulla Allilan naapurina. Sinne kuljettiin Vihdintieltä Säästöpankin silloisen rakennuksen ”taakse”. Kuvassa näkyy vasemmalla taustalla rakennusta, jonka täytyy olla Säästöpankin rakennus. Oikealla näkyy punaisen mökin pääty. Se on Harjanteen vanha sauna.Allilan portinpielessä ollut leipomorakennus. Varsinainen leipomo-osa ei ollut Heleniuksen perheen käytössä, mutta kellaria käytettiin. Sinne kuljettiin vasemmalla olleesta osasta. Kuva on kesältä 1970.

 

Pitkäsen perheen kioski muutti  Allilan tontin alakulmaan kesällä 1970. Inkeri Perälä osti kioskin seuraavan vuoden alussa. Kun nykyistä Torikeskusta alettiin rakentaa lokakuussa 1988, kioski siirtyi tien toiselle puolelle nykyisen Pisteenkaaren kohdalle. Uuteen Torikeskuksen  liiketaloon kioski pääsi muuttamaan syyskuussa 1989.
Kuvassa Inkeri Perälän kioski tammikuussa 1983.

 

Allilan naapuritalo (Kuusela) nykyisen Sentraalipolun varrella. Heleniusten asuessa Allilassa tässä talossa kokoontuivat vuosikausia jehovan todistajat. Heidän jälkeensä talo oli liiketilana. Kuva on otettu tammikuussa 1983, jolloin talossa toimi Tuulivilla.
Kuuselan naapurina oli Nummelan Puhelinyhdistyksen talo. Kuva on tammikuulta 1983. Silloin siinä toimi suutari.

Allilaa vastapäätä nykyisen Sentraalipolun toisella puolella oli kauempana suutari Kallion talo (Puistola) ja lähempänä Laukkasen/Purjeen talo. Kuva tammikuulta 1983.


Vihdintien varrella ollut seppä Helanderin, myöhemmin hänen tyttärensä ja vävynsä 
(Tellervo ja Anto Vesolan) omistama
Vierinne. Kuvattu helmikuussa 1983 ilta-auringossa.

Keskipisteen laidalla ollut osuusliike Auran vanhempi toimitila (ns. Maatalous-Aura) helmikuun 1983 lopulla. Vihdin Uutiset ”Vihtiläisten palvelulehti” ja Vihdin Vartioimisliike ovat tuolloin toimineet tässä talossa. Samalla paikalla on nyt Asunto Oy Vihdin Nummelan Marleenan korkea kerrostalo.


Allilan naapurissa harjulle johtaneen tien toisella puolella ollutta Hellen perheen omakotitaloa puretaan tammikuussa 1979. Takana näkyy valmistumassa oleva nykyinen Eroittajan liiketalo.
Nämä kuvat on otettu jonkin urheilutapahtuman yhteydessä 5.5.1984 Nummelan Keskipisteellä. Ratsupoliisit  johtavat joukkoa. Siniasuiset ovat Vihdin Viestin urheilijoita, puna-asuiset lienevät Nummelan Kisaajien edustajia.
Keskipisteen talossa on tuolloin toiminut mm. Aalto-Optiikka Oy. Silmälasien ja piilolinssien erikoisliike. Näöntarkastuksia on tehty ajanvarauksella myös iltaisin. Mainostaulu kehoittaa ”Tulepa käymään” ja nuoli osoittaa vasemmalle. Kulku liikkeeseen on ollut talon takaa.
Ravintola Sarkan talo. Tammikuussa 1983 siinä oli E-kioski, josta myytiin sekä elintarvikkeita että polttoainetta. Molemmilla oli oma ”myyntiluukku”. Samaan aikaan talossa näkyy toimineen myös Nummelan Rengaspalvelu Ky.


Helmikuussa 1974 avattu liiketalo, joka edelleen on pystyssä, mutta kaikki liiketilat moneen kertaan vaihtaneet omistajaa tai toimijaa. Kuva on tammikuulta 1983. Toimijat vasemmalta oikealle olivat Yhdyspankki, E-Market, Alko ja Ravintola Sarkka.Tainion Talouskaupan talossa toiminut käsityöalan liike Neppari. Oven vieressä mainostetaan jotakin lankaerää ja alekin näyttää olleen. Kuva on tammikuulta 1983.