Nummelan kylähistoria      Vihdintie

Tehty 13.5.2013Lastenlasten muistoja
Fiina ja Kalle LaaksostaKalle Vihtori Laakso (11.9.1881 - 11.9 1961) ja Maria Josefiina (Fiina) Laakso (o.s. Salin; 15.2.1984 - 10.7.1969)

 

Meidän Pappa ja Mummu Mervi Lemmetyisen (o.s. Sassi) ja Eeva-Liisa Tapion (o.s.Sassi) muistelemina

 
Asuimme Mervin kanssa Mummulassa Hellen Veikon yläkerrassa vuosina1953-1954. Mummulassa oli köökki ja kammari. Mummu huushollasi keittiössä, ruoka valmistettiin klapihellalla. Hellan yläpuolella oli seinään kiinnitettynä Oskarin oksa, jossa kuivui pikkupyykki hellan lämmössä öiseen aikaan. Köökin akkunasta näkyi junanrata melkein Ojakkalaan asti. Katselimme Papan kanssa junankulkua radalla. Akkunan edessä oli vihreä laatikollinen keittiön pöytä, jonka toisessa laatikossa säilytettiin kaffelit. Muistamme ruokailut ja erityisesti iltateen juonnin tuon pöydän ääressä. Tee juotiin sinikuvioisista kupeista ja parasta oli se ranskanleipä, jota saatiin teen kanssa. Leipä ostettiin Visosta (Vihdinseudun Osuusliikkeestä). Pappa ja Mummu ryysti kaffetta tassilta sokeripalan kera ja joivat pootoorit. Kammarissa oli pieni pystykamina, joka talvella antoi lämpöä huoneeseen. Siellä oli myös iso komero, jossa päivällä säilytettiin mm. Papan pukkisänkyä. Sängyn sai kasaan, joten se mahtui ahtaaseen komeroon. Pappa nukkui köökissä, me nukuimme Mummun kanssa kammarissa. Kammarissa oli pieni avoin alkovi, jossa mummun sänky oli. Me nukuimme Papan tekemässä sivustavedettävässä soffassa. Päivällä soffassa oli puukansi ja illaksi se levitettiin meidän pediksi.

 

Sivustavedettävä soffa

 
Soffan yläpuolella oli kaksi taulua, jotka iskostuivat muistiin siinä unta odotellessa.

 

Kuvassa vasemmalta Vappu Sassi, Isomummun sylissä tyttärentyttären tytär Anu Tapio,
seinällä vaikuttavat taulut.

 
Kammarissa oli akkuna, josta Pappa keinutuolissa kiikkuessaan katseli Vihdintielle ja erityisesti puusepänverstaalle. Akkunan edessä oli massiivinen kirjoituspöytä, jonka ääressä Pappa oli tehnyt töitään. Kammarissa oli myös piironki, jonka päällä oli piianpeili laatikostoineen.

 

Piianpeili

 
Mummulassa haisi kanfertti, sitä käytettiin lääkkeenä, sillä hoidettiin monia vaivoja.

 

Pappa 75-vuotispäivänä 11.9.1956 otetussa kuvassa. Päällä hänellä on "tupakkitakki",
jonka hän sai syntymäpäivälahjaksi. Kuvan omistaa Mikko Laakso.

 

Pappa oli ryhdikäs, asiallinen, rauhallinen, turvallinen. Häntä arvostettiin kylässä, hän oli ollut kunnanvaltuutettuna ja mukana Nummelan Työväenyhdistyksen toiminnassa. Hän ei paljoa puhellut, mutta omalla olemuksellaan piti meidät aisoissa. Me nuoret ihailimme Papan käsialaa, se oli todella kaunista. Pappa keräsi tietoa almanakkaan; säähavaintoja, muuttolintujen saapumista ym., monen muun tavoin.

 

Mummu 11.9.1956, takana näkyy alkovin pikkuinen tuuletusikkuna.
Kuvan omistaa Mikko Laakso.

 
Mummu oli myös rauhallinen, turvallinen, asiallinen, ystävällinen. Myös hänestä pidettiin kyläläisten keskuudessa. Mummu oli ollut mukana Nummelan Työväenyhdistyksen naisosastossa ja Nummelan Martoissa. Siisteys oli hänelle tärkeää, Mummu korosti meille aina hyvän ryhdin merkitystä ja kehotti istumaan suorassa. Hiusten siisteydestä hän myös muistutti pitämään huolta.
 
Mummu teki usein "Inkoonpuuroa" tai uutispuuroa. Puuro syötiin voisilmän,  maidon tai piimän kanssa. Puuroa syötiin, jos sitä jäi, seuraavana päivänä paistettuna.

 
                                           UUTISPUURO
                                            (6 hengelle)
 
3 ltr. vettä                                                  1½ rkl. voita,
5-6 dl. karkeita ruisjauhoja,                     2   " suolaa.
 
Vesi kiehautetaan, ruisjauhot vispilöidään sekaan,
vähitellen ja varovasti, ettei jauhot kokkaroidu. Sitten
puuro vatkataan hierimellä tahi kapustalla, saa kiehua
noin 1 tunnin, maustetaan,  ja voi sekoitetaan joukkoon.

 
Ohje on keittokirjasta, jonka Mummu oli voittanut Länsi-Uudenmaan kansanopiston  (L.U.K.O.) toverikunnan  hiihtokilpailuista 22.3.1909..

 


Kuvassa kansi ja etusivu kyseisestä keittokirjasta. Painos vuodelta 1908.

 
Mummu valmisti peittoja. Pappa oli tehnyt hänelle kehikon, joka oli tarkoitukseen sopiva. Siinä oli ristikkäiset jalat, aluskangas levitettiin ensin kehikkoon ja sitten peiton vanu ja viimeisenä päälikangas. Tämän jälkeen peiton osat tikattiin isolla neulalla yhteen ja lopuksi huoliteltiin reunat. Kehikko oli levällään kammarissa, kun Mummu työsti peittoa. Sen sai hyvin kasaan, vaikka siinä oli peiton teko kesken.
 
Pappa ja Mummu tekivät tallukoita, pärekoreja, kesällä saunavihtoja ja keväällä varpuvispilöitä. Mummu kutoi sukkia ja kintaita, olihan hänellä useita lastenlapsia.
 
Eeva-Liisalla on jäänyt eräs Mummun sanoma lause mieleen opettavaksi tokaisuksi: "AIKA AIKAA KUTAKIN". Eeva-Liisa oli nuori äiti ja lapsi vei kaiken ajan, Mummu lohdutti tällä sanomalla tarkoittaen, että nyt on aika lapselle, ei hän ikuisesti ole pieni. Tätä ohjetta Eeva-Liisa on vienyt eteenpäin jopa niin, että nyt hänen oma tyttärentyttärensä  Pipsa toistaa sitä hänelle, kun Eeva-Liisa on surrut mennyttä tai murehtinut tulevaa.

 

Isomummun sylissä Anu Tapio kesällä 1967. Taitaa lapsen kädet olla kylmät, kun huolehtiva Isomummu peittelee niitä.

 
Mervi muistelee käyneensä Mummun luona kylässä, kun Mummu asui yksikseen. Hän keitti kaffeet ja kertoi tarinoita nuoruudestaan. Kun Mummu oli todella sairas, Mervi oli hänen luonaan joskus öitäkin.

Kuvat kirjoittajien kokoelmista ellei toisin mainita.

 
 

Mikko Laakson muistelmia Papasta ja Mummusta

Mummu on muistikuvissani lempeä ja turvallinen pienen pojan hoivaaja. Hänen ystävällinen hymynsä on vieläkin silmissä.
 
Mummu oli ilmeisesti uskonnollinen, koska hän painotti sitä, että hänen lapsuudenkodissaan luettiin Raamattua. Ainakin Jouluevankeliumi oli tärkeä. Mummu puhui joskus perussynnistä ja totesi heikon ihmisen tekevän sitä.
 
Mummun tekemä Inkoonpuuro jäi mieleeni. Sitä ei siihen mennessä äiti ollut tehnyt. Erityisesti jäi mieleen, että Pappa söi puuron piimän kanssa. Liekö ollut kirnupiimää, en tiedä.
 
Jostain syystä jäi mieleen maaliskuun puolivälin tienoo, silloin olin hiukan alle kolmivuotias. Äiti oli silloin Vihdissä synnytuslaitoksella hakemassa veljeäja minä todennäköisesti Mummun hoivissa Suvimäessä. Sieltä me paarustimme Luontolan ohi kulkevaa auraamatonta tietä Vihdintien varteen odottamaan äitiä, joka saapui pirssiautolla. Auto jatkoi matkaansa, koska kyydissä oli toinenkin äiti vauvan kanssa. Me jatkoimme matkaa kotiin Mummun potkukelkalla. En kuitenkaan enää pysty hahmottamaan, oliko siitä mitään apua uuden perheenjäsenen kotiin kuljettamisessa.
 
Paljon myöhemmin, kun asuin jo Pieksämäellä, kävin Nummelan reissuilla Mummuakin katsomassa. Meidän esikoispoika syntyi 11.9.1965.  Hän oli alle vuoden ikäinen, kun Mummu sai hänet syliinsä ja totesi: Kyll on tyrnä poika! Ymmärsin, että tyrnä/tyrnävä tarkoittaa jäntevää.
 

Takana vasemmalla Liisa Laakso, Mummu ja Pappa, keskellä Eeva Laakso ja edessä vas. ehkä Maissi Laakso ja Toini Laakso. Kuvan omistaa Maissi Laakso

 

Laakson perhe Suvimäen pihalla. Takana vas. Toini, Liisa, Pappa, Antti ja Mummu. Edessä Esko, Matti, Eeva ja Vappu. Kuvan omistaa Mikko Laakso.