Asemalta Punaisenportin ahteeseen Päivitetty 1.10.2002

Albertinkatu 20

LEPPÄLÄ

Leppälä vuonna 1977. Kuvannut Heimo Harju.

Työmies Kaarle (Kalle) Evert Toivonen (*1880 Uskela) on merkitty lohkomisasiakirjassa (1921-22) Leppälä- nimisen 0.288 hehtaarin tontin omistajaksi. Mansardikattoinen, vieläkin säilynyt, beigenväriseksi maalattu rakennus on peräisin kuitenkin jo viime vuosisadan alusta. Alunperin huoneen ja keittiön taloa on 30-luvulla laajennettu ja myöhemmin vielä korotettu kaksikerroksiseksi.

Kalle ja Lempi Toivosella, jotka molemmat kuolivat jo 1920-luvun lopulla, oli kymmenen lasta. Heistä muutamat, ainakin ompelijatytär Hilma sekä veljensä Arvi ovat asuneet Albertinkadun maisemissa vielä lapsuutensa jälkeenkin. Myös Hellä-tytär (sittemmin Saarisalmi) eli elämänsä loppuun asti Nummelassa.

Toivosen talossa asui jonkin aikaa vuokralaisena Vihdin kirkonkylässä Sipilänmäen risteyksessä olleen pajan seppä Ahlforsin leski, Ida Ahlfors, tyttärineen (Ellen *1906, Saga *1911 ja Linnea *1917). Seppä Ahlfors oli ammuttu kapinan aikana. Linnea-tytär (sittemmin Valo) muistelee asuneensa tässä talossa ennen kouluunmenoaan. Leskiäiti keräsi kesäisin metsästä mustikoita, joita tyttäret sitten menivät myymään junien matkustajille Nummelan asemalle. Linnean ollessa jo koulussa perhe muutti Toivosen talosta Rautellin talon yläkertaan. (Tuo talo sijaitsi hieman kauempana Albertinkadusta, mutta sinne kuljettiin tämän kadun puolelta. Nykyisen Väinämöisentien kohdalla ei ollut polkuakaan.) Ida Ahlfors asui myöhemmin kauan Haapakylässä ja sitten Linnea ja Toivo Valon talon yläkerrassa Lohjantien varrella. Hän kuoli vuonna 1967 Vihdissä.

Tämän "Toivosen talon" asukkaita oli myös kylän entinen poliisikonstaapeli Luukas Leopold Hietanen (*1882 Janakkala). Poikiensa (Paavo, Martti, Erkki) kanssa hän ryhtyi sitten rakentamaan omaa taloa Albertinkadun yläpäähän (Tapiola II, aivan Lohjantien kulmassa, tunnettu myöhemmin Selinien talona). Rakennusmestariksi valmistuneen nuorimman pojan Erkin (*1914 Vihti) suunnittelemana valmistui Nummelaan mm. Heikki Louhen talo Asemantien ja nykyisen Pisteenkaaren kulmaan (purettu vasta pari kolme vuotta sitten) sekä harjun toiselle puolelle S.P.J. Keinäsen komea yksityishuvila, missä Vihdin teatterilla nyt on työtiloja.
Hietasilla jouluna 1926.

Leopold Hietasen ammatti muuttui vuosien myötä. Kun 1920-luvun lopulla rakennettiin Nummelan ns. kivikoulu, sisätilojen maalauksen urakoi Leopold Hietanen. Hänet muistetaan myös leppoisana musiikkimiehenä, aktiivisena Nummelan torvisoittokunnan jäsenenä.

Leppälä vuonna 1977. Kuvannut Heimo Harju. 

Leppälän piharakennuksia. Kuvannut Heimo Harju vuonna 1977.

Metsäliitto osti Leppälän 1940-luvulla henkilökunnan asunnoksi ja talo tunnettiinkin kylällä pitkään "Metsäliiton talona". Kun talo 1981 tuli myyntiin, osti nykyinen omistaja Seppo Seuranen lapsuudenkotinsa itselleen.

Seurasen perheen talo kadun puolelta. Kuvannut Vesa Valtonen syyskuussa 2000.

Seurasen perheen talo pihan puolelta. Kuvannut Vesa Valtonen syyskuussa 2000.

 

Rauhala / Albertinkatu 11 ja 13 Metsola / Albertinkatu 22