Nummelan kylähistoria    Huhdanmäki

Tehty 30.10.2007PIRCKLÉNIEN FRIGÅRD

entinen Peltolantie 10
nykyinen Viertäjäntie

 Talon rakennusvaihe 1957

Vuonna 1955 Väinö ja Liisa Pircklén ostivat Lauri Lehtoselta 4930 neliömetrin suuruisen Frigårdin tontin, jonka rajanaapurina oli Paleniusten omistama Peltola. Vihdin Sähköyhtiön palveluksessa ollut Väinö Anton Pircklén (*1926 Vihti) ja hänen vaimonsa (Terttu Anna-Liisa) Liisa (*1932 Lohja; o.s. Skytén) asuivat tuolloin Vihdintien varrella olleessa Harjanteen talossa. Liisa-rouva oli töissä silloin ja kauan sen jälkeenkin Olavi Sainion muovitakkeja valmistavassa yrityksessä nykyisen Sentraalipolun varrella. Perheeseen kuului myös vuonna 1952 syntynyt poika Lassi Anton.Teini-ikäinen Lassi ja perheen kettuterrieri Vili


Vuonna 1957 päästiin muuttamaan oman talon yläkertaan. Keskeneräisen talon alakerrassa oli kuitenkin keittiö valmiina. Seuraavana vuonna saatiin talo valmiiksi. Aluksi ei ollut omaa saunaa, vaan perhe kävi naapurien, Martti ja Raakel Saleniuksen talon saunassa. Oma sauna valmistui kuitenkin talon kellarikerrokseen vuonna 1959.
Myös autotalli oli kellaritasossa. Alusta lähtien talossa oli vesijohto ja viemäröinti. Omasta kaivosta saatiin vesi.

 Omenasatoa vuonna 1989
.

Kun Pircklénit ostivat tontin, kasvoi siellä viinimarjapensaita. Itse he istuttivat monenlaisia hedelmäpuita ja marjapensaita. Tontilla oli myös suuri perunamaa. Perheellä oli myös kasvihuone. Koko perheelle riitti aherrusta suurella tontilla.

 Liisa Pircklén vaalimassa kasvihuoneen komeita kukkia.

 Etupihan suihkuallasta ympäröivät mm. eriväriset ruusut.

Talossa oli myös kauan ajokoiria, sillä Väinö oli innokas metsästäjä. Hän kävi myös mielellään kalalla. Liisa-vaimon kanssa hän kävi mm. onkimassa silakkaa Inkoon rannassa. Irjalan saaressa olleessa rakkaassa kesäpaikassa riitti myös aina puuhaa.
Väinö viihtyi mielellään omissa askareissaan, eikä paljon osallistunut kylän rientoihin.

 Väinö ja Lassi Pircklén kotitontilla. Kuvattu 50-luvun lopulla ennen Lassin kouluun menoa. Hänestä tuli myös innokas metsämies.

 Perheen keltaisen Saabin edessä kotipihassa. Väinö Pircklénin takana näkyy naapuritalo Peltola. Liisa Pircklén taas on kotitalon autotallin ovella. Liisa ei kuitenkaan itse metsästänyt. Kuvissa myös joku perheen monista ajokoirista
.

 Kalansaaliita Hiidenveden Mustionselältä. Liisa-rouva pitelee toukokuussa 1998 miehensä saamaa haukea, jolla oli painoa 9.3 kg. Liisa oli mukana veneessä. (Ylempi kuva)
Väinö Pircklén suomustamassa toukokuussa 1990 saamaansa kuhaa, joka painoi 7.2 kg. (Alempi kuva)


Väinö Pircklén jäi vuonna 1991 eläkkeelle Vihdin Sähkö Oy:n palveluksesta työskenneltyään 41 vuotta yhtiössä. Kyläläiset muistavat hänet ystävällisenä, auttavaisena ja kaikkien kanssa hyvin toimeen tulleena miehenä.

 Pircklénien komea halkopino. Sauna lämmitettiin puilla, myös keskuslämmityksessä käytettiin halkoja, ennen kuin siirryttiin öljylämmitykseen.

Liisa Pircklén työskenteli Sainion muovitakkitehtaassa sekä Nummelassa että myöhemmin Helsingissä noin 20 vuotta. Sitten hän oli VK-painossa, missä tehtiin muovikansioita ja lopuksi elektroniikkateollisuuden palveluksessa Veikkoinkorvessa. Työelämästä hän jäi pois vuonna 1997.

.

 

Lassi Pircklén valmistui kokiksi ja työskenteli mm. tunnetussa ravintola Monte Carlossa sekä Suomalaisella Klubilla. Hän asui Helsingissä ja kuoli vuonna 1992.

 Pihapiirin suihkuallas sekä taustalla pihan varjoisa istuinryhmä. Takana näkyy Lehtosen vanhan talon pääty.Frigårdin villiviini ruskan väreissä.

Vuonna 1998 Frigårdista luovuttiin. Jukka ja Irmeli Karvonen ostivat kiinteistön. Väinö ja Liisa Pircklén muuttivat uuteen kerrostaloon Loiskaajantien varrelle.
Nyt Frigårdin tontilla on vanhan talon lisäksi kaksi uutta omakotitaloa.

Väinö Pircklén kuoli vuonna 2004.

 

Frigård lokakuussa 2007. Kuva Mikko Yli-Rosti.

 

Liisa Pircklénin antamista tiedoista koonnut Ritva Miettinen. Kuvat ovat perheen kokoelmista, ellei toisin mainita.