Nummelan Keskipiste

Päivitetty 10.12.2015Maanviljelijäin kauppa
Vanha Aura

 

Kuva on otettu Asemantieltä Keskipisteelle päin 1920-luvun alussa.  Rakennukset vasemmalta  alkaen Hajaannus ( vuonna 1938 sen paikalle rakennettiin Uusi Aura). Vihdin Sähkö Oy;n talosta (nyk. Vihdintie 1) näkyy vain nurkka ja sen takana pilkottaa Seuratalon katto. Kuvan keskellä on Flinkmanin, myöhemmin kauppias Kukon talo ja oikeassa reunassa Vihdin Maanviljelijäin Kauppa Oy:n, myöhemmin vanhan Auran talo.  Vanha nimi näkyy maalattuna seinässä.   Asemantietä reunustaa komea aita.  Vanhan Auran talon edessä olevalla pellolla sijaitsee nykyisin huoltoasema.

 


Keskipisteen talot entiseltä Lohjantieltä (nyk. Pilkkukuja) päin kuvattuna 1920-luvun puolivälissä. Talot vasemmalta Vihdinseudun Osuusliike, Flinkmanin talo, Vihdin Maanviljelijäin Kauppa, jonka nurkalla keskipisteen tienviitat. Oikeassa reunassa näkyy kaupan asuin- ja saunarakennus ja sen edessä pieni valkea huoltoaseman koppi.  Etualan pusikkoon rakennettiin Eroittajan liiketalo (Vihtkarin talo) muutama vuosi kuvan ottamisen jälkeen.


Vihdin Maanviljelijäin Kauppaosakeyhtiö aloitti toimintansa huhtikuussa 1914 erilaisiin vaikeuksiin joutuneen Vihdin kauppaosuuskunnan entisissä kiinteistöissä Vihdin kirkolla, Nummelassa ja Ojakkalassa. (Myllymiemi: Vihdin historia 1800 - 1918, s. 140). Nummelan liike toimi aivan rautatien ja Helsinkiin johtaneen maantien tuntumassa Santala-nimisellä vuokratontilla, joka kuului Tuusan maihin. Toukokuussa 1927 yhtiö osti Kalle ja Lydia Sammalkarilta Santalan tilan 18 000 silloisella markalla (Ketola: Vidin historia I, s. 278).

Osuusliike Auran talo 1930-luvun  asussaan. Kuva on otettu vuonna 1935 ja julkaistu alunperin Osuusliike Auran 50-vuotistoimintakertomuksessa vuodelta 1979.

Osuusliike Aura sai haltuunsa tämän kiinteistön vuonna 1929. Osuusliikkeen myymälä oli todellinen sekatavarakauppa, missä elintarvikkeiden lisäksi myytiin mm. kankaita, vaatteita, tupakkaa jne.

Maanviljelijäin kaupassa palvelleista myyjistä nummelalaiset ovat vielä osanneet mainita Hildur Brofeldtin, Anna Lundin ja Rosa Rosendahlin (1918-1919) joka vuonna 1920 avioitui Martti Lönnqvistin kanssa (vuonna 1935 nimi suomennettiin Alirostiksi). Aili Blomqvist (myöh. Helle) oli töissä konttorissa, mutta myi myös kioskissa, joka oli liiketalon Flinkmanin puoleisessa päädyssä oleva ”ulkonema”. Siellä myytiin mm. salmiakkia, Paavo Nurmen pastilleja ja muita makeisia.

Sisäkuva Osuusliike Auran päämyymälästä. 1930-luvulta. Henkilöitä on 12.1.2005 tunnistettu seuraavasti:
Oikeassa laidassa on Aleksander Viman ja hänen vieressään Alku Saarni.
Keskellä (6. oikealta) on toimitus-johtaja Konsta Repo.
Elli Saarni on keskellä istuvan miehen takana. 
2. vasemmalta on Toivo Lintumaa.

 


Osuusliike Auran alkuvuosien toiminnasta

Elokuussa 1930 päämyymälän yhteyteen avattiin maitokauppa. Alidi Sundqvist myi sekä tässä myymälässä että vielä vuosia ns. uuden Auran maito- ja leipäkaupassa, jonka myymälänhoitaja hän oli. Hän myös asui ns. vanhan Auran yläkerrassa.

   
 

Lihamyymälänhoitaja Väinö Herranen (vas.)
ja maatalousosastonhoitaja Helge Virtanen kaupan edustalla 1930-luvulla.
 
   

Vuoden 1933 alussa laajennettiin maitomyymälä erilliseksi ruokatavarakaupaksi. Tähän kellarikerroksessa olleeseen liikkeeseen johtivat talon etelänpuoleisessa päädyssä olleet portaat. Varsinaisten ruokatavaroiden lisäksi kaupassa myytiin mm. virvoitusjuomia, kaljaa ja jalkineita. Väinö Herranen vastasi lihapuolesta jo tässä kellarimyymälässäkin.

 

Pellervo-lehti joulukuulta 1936 kertoo seuraavaa:

” Ruokamyymälästä saavat kuluttajat maan- ja karjantuotteita joko sellaisenaan tai jalostettuina. Suuren osan myymälän myynnistä muodostavat erilaiset lihajalosteet. Paikkakunnan kulutukseen tarvittava liha teurastetaan omassa vaatimattomassa teurastamossa. Teurastus toimitetaan yleensä maanantai- ja torstai-iltoina. Kun Auralla ei vielä ole kunnollisia lihan säilytyspaikkoja lihaa myydään kuumana vuodenaikana etupäässä tiistaisin ja perjantaisin. Niinpä asiakkaat sanovat näitä päiviä ”lihapäiviksi”.

 

Vanhaksi Auraksi kutsutun talon takapihan vasemmalla reunalla oli Kusikujaksi kutsutun kapean kylätien varrella pitkä punaiseksi maalattu varastorakennus. Siinä oli neljä varsinaista varastoa. Ensimmäisessä säilytettiin sokerit ja kahvit, toisessa ns. kuivatavarat kuten jauhot, kolmannessa naulat ja neljännessä muut rautatavarat. Sitten oli tila öljyille ja lasivarasto. Autotallin jälkeen oli suuri ulkokäymälä ja sen vieressä teurastamon jätevarasto. Pihan perällä oli vuoteen 1957 asti teurastamo ja sen vieressä puuliiteri ja laatikkovarasto. Pihan perällä oli myös verikaivo, joka tyhjennettiin pumppaamalla. Hevoskyydillä Väinö Kauramäki kuljetti verta kylän pelloille.

Kusikuja. Nimi juontuu siitä, että linja-autot pysähtyivät aikoinaan Vanhan Auran edessä ja matkustajat (miehet) kävivät keventämässä oloaan kujalla. Lisäksi kahden puolen kujaa olivat Vanhan Auran ja Flinkmanin talon ulkokäymälät. Myös Auran teurastamo jätevarastoineen toi oman hajunsa kujalle.

Piha-alueen rautatienpuoleiselle sivulle rakennettiin sotien jälkeen autotalli, missä oli tilat neljälle kuorma-autolle ja keskellä talli johtajan henkilöautolle. Tässä rakennuksessa olivat myös liikkeen henkilökunnan omat kellaritilat. Portaat kellariin menivät rakennuksen päädystä.

Heinäkuussa 1932 Nummelassa oleva kirjakauppa siirtyi Auralle.

1930-luvulta alkaen kirjakaupassa työskenteli vuosikymmenten ajan Aune Kesiö (myöh. Schugge).

Kuvia henkilökunnasta

 Laatuvilja

Teurastamo

 


Keskipiste ja Vanha Auran muuttunut ympäristö. Kuva on 1970-luvun alusta.  Uusi rakennus, Vihdintie 1:n liike- ja asuintalo on tullut Vihdin Sähkö Oy:n puisen talon sijaan.  Sen ja Vanhan Auran välissä kulki Kusikujaksi kutsuttu vanha kylätie.  Myös Flinkmanin talo on kadonnut.  Kuva Heimo Harju.Tässä Meritien sillalta vuonna 1998 otetussa kuva näkyy Vanhan Auran pihapiirissä ollut autotallirakennus sekä siitä oikealle entinen ratavartijan mökki. Takana näkyy mm. nykyisen Joukolantien kerrostaloja. Kuvan omistaa Helena Laustio.Uudisrakennukset ovat muuttaneet Vihdintien alkupään näkymiä. Syyskuussa
tehdään vielä ajoväylien levennyksiä, jotta saataisiin Nummelan keskustan liikenne sujuvammaksi. Kuvannut Ritva Miettinen syyskuussa 2013.Keskipisteen viimeisin uudisrakennus (Asunto-osakeyhtiö Vihdin Nummelan Marleena, Vihdintie 1)  on valmistumassa aivan rautatietä ylittävän sillan pieleen. Kuvannut Ritva Miettinen syyskuussa 2013.


Vihdin Nummelan Marleena kuvattuna Pilkkukujalta päin. Kuvannut Ritva Miettinen syyskuussa 2013.

(Näitä tietoja ovat antaneet Irja Kullaa, Reijo Vainio, Raija Pietiläinen (o.s. Helle), Henny Hynnälä (o.s. Heino), Pirjo Lehtonen, Leila Lilja, Mikko Yli-Rosti; koonnut Ritva Miettinen)