Nummelan Keskipiste

Päivitetty 16.5.2014Keskipisteen huoltoasemat  Kuvassa vasemmalta Osuusliike Auran maatalousosasto, sen vieressä Shellin pieni huoltoasema (matala rakennus kuorma-auton ja Standard Oilin bensapumpun takana) ja sen vieressä Auran henkilökunnan asuin- ja saunarakennus. Etualalla Asemantien varren Standard Oilin huoltoasemarakennus ja bensapumppu, jonka ääressä kuorma-auto ottamassa menovettä. Pumpun varressa on huoltoaseman hoitaja Arvo Långström. Pumpun vieressä olevan sähköpylvään kohdalla pysähtyivät Helsinkiin menneet linja-autot. Helsingistä tulleiden pysäkki oli tien toisella puolella näkyvän hevosen kohdalla.

 

Osuusliike Auralla oli ensin pieni Shell- bensiininjakelupaikka (lähinnä liikkeen omille autoille) maatalousosaston tuntumassa, lähellä sisäpihalle johtavaa ajoväylää. Siinä oli myös rasvaus- ja korjauslaituri.

Reijo Vainio muistelee, että vuosien 1945-46 vaiheilla tuo pieni koppi vedettiin Keskipisteen toiselle puolelle. Hän myi bensiiniä tuossa siirretyssä kopissa, kun asemalla työskennelleellä Tauno Kullaalla oli vapaata. Reijo muistaa ansainneensa 5 silloista markkaa puolelta päivältä. Tauno Kullaa oli aikaisemmin ajanut Auran kuorma-autoa. Arvo Långström oli huoltoasemanhoitajana jo tällä asemalla.


Arvo Långström istumassa Standard Oilin huoltoaseman bensapumpun vieressä. Oikealla on Hajaannuksen talon nurkka ja vasemmalla Standard Oilin huoltamorakennus.

Huoltoaseman kuvia Jaakko Hellen arkistosta


Keskipisteen huoltoaseman luona vuonna 1936. Vasemmalla huoltoasemanhoitaja ja tämän kuorma-auton omistaja Arvo Långström, autossa Martti Viman ja puskurilla istumassa ilmeisesti Arvon veli Lauri Långström. Takana vasemmalla näkyy silloisen Maanviljelijäin kaupan kulmaa. Kuvan omistaa Olli Karvinen.


Keskipisteellä bensapumpun luona vuonna 1936. Taustalla vasemmalla Vihdin Sähkö Oy:n talo (Vesala), Flinkmanin perheen liiketalo sekä Maanviljelijäin kaupan talo ja pihapiiriä. Talon kellarikerroksessa oli maitokauppa. Henkilöitä ei ole tunnistettu. Kuvan omistaa Olli Karvinen.


Huoltoaseman edustalla vuonna 1936. Vasemmalla sen hoitaja Arvo Långström ja oikealla Jaakko Helle, joka nuorena miehenä oli töissä huoltoasemalla, jota tuolloin kutsuttiin usein ”putkaksi”. Kuvan omistaa Olli Karvinen.


Huoltoaseman seinustalla vuonna 1936. Ikkunasta kurkistaa Jaakko Helle. Kuvassa oikealla näkyy Tuusan mäki. Kuvan omistaa Olli Karvinen.


Huoltoaseman edessä oikealla Jaakko Helle. Toista miestä ei tunnistettu. Kuvan omistaa Olli Karvinen.


Tähän pieneen huoltoasemaan liittyy seuraava Erkki Saleniuksen muisto:

Talvisodan loppuviikkoina vuonna 1940 Erkki Salenius ja Erkki Lehtonen toimivat tässä huoltoasemakopissa valvontatehtävissä. Kopissa oli puhelin. Kun puhelimitse ilmoitettiin ilmahälytyksestä, heidän tehtävänään oli ratakiskonpaloja yhteen lyömällä ilmoittaa hälytyksestä. Asemalla lyötiin ensin ja sitten muualla kylässä. Kun hälytys lähestyi lyötiin taajaan, vaaran ohimerkiksi lyötiin harvaan. Hälytyksen antopaikkoja oli myös Lohjantien varressa ja Huhdanmäessä Remanderin talossa. Nuorten miesten tehtävänä oli myös valvoa, ettei kukaan hälytyksen aikana liikkunut Keskipisteellä. Tehtävän hoitamiseksi heille oli annettu kiväärit ja kovat panokset. Erkki Salenius muistaa myös, että Auran uuden liiketalon ikkunat oli lankutettu.

Tämän lautarakenteisen huoltoaseman paikalla oli aivan aluksi toiminut Standard-asema, jolla oli ensiksi vain pieni vaatimaton lautakoppi sekä rasvaus- ja korjauslaituri ulkona.

Standard Oilin huoltoasemalla olivat töissä myös Tauno Kullaa (vas.) ja Esko Laakso (oik.) molemmilla tupakka, Taunolla kädessä ja Eskolla suussa!  Takana vasemmalla näkyy Osuusliike Auran/Shell huoltamon rasvauslaituri ja sen takana asemapäällikkö Kyösti Sjelfmanin huvila Pirtti. Miesten takana on Helmi Luodon kioski.  Aivan kuvan oikeassa reunassa on Standard Oilin rasvauslaituri.

 


Vasemmalta huoltoaseman hoitaja Arvo Långström, koira, Armas Schugge ja Eino Törnström. 1930-luvulla.

Ranskalaisia vieraita Nummelan huoltoasemalla. Tankkia täyttää Onni Laine.  Kuva: Kerttu Laine.

Nummelan uusi Shell- huoltoasema avattiin vuonna 1958. Huoltoasemalla palvelivat tuolloin Arvo Långström ja Tauno Kullaa. He olivat työskennelleet jo aikaisemmin paikalla olleella pienemmälläkin Shell-huoltoasemalla. Vuonna 1961 Tauno Kullaa jäi pois Auran palveluksesta ja ajoi sitten vuoden verran taksia, kunnes siirtyi Helsinkiin töihin.

Shellin huoltomiehet 1950-luvun lopulla. Vasemmalta Tauno Kullaa, Reino Kilpinen, Eero Hiidenvesi ja Timo Färm. Kuva: Irja Kullaa

 

Mikko Långström kesäapulaisena huoltoasemalla 1950-luvun lopulla.  Kuva: Mikko Långström.

 

Vuonna 1958 avatussa huoltoasemarakennuksessa aloitti myös Auran baari. Avattaessa baarin vuoroemäntinä olivat Irja Kullaa ja Eeva Merivirta, töissä myös Kaarina Hiidenvesi ja Irma Hiidenvesi sekä1960-luvulla Esteri Ojala. Vapaapäivien lomittajana oli Anja Färm. Ennen rakennuksen uudistamista vuonna 1988 baarissa työskenteli myös Eila Väätänen.


Vuonna 1958 valmistunut Shellin uusi huoltoasema. Huoltoaseman hoitaja Arvo Långström asemansa edessä.  Kuva: Mikko Långström.


Auran huoltoaseman baarin avajaiset pidettiin vuonna 1958. Vasemmalta vuoroemännät Irja Kullaa ja Eeva Merivirta sekä myyjä Kaarina Laatu (myöh. Hiidenvesi). Avajaistarjouksena on mannapuuroa. Kuva Irja Kullaa.


Kuva baarin avajaisyleisöstä. Tiskin takana Eeva Merivirta ja Irja Kullaa. Etualalla asiakkaana Arvo Haaparanta tyttärineen. Kuva Irja Kullaa.


Uudistuksen yhteydessä vaihtui myös huoltoaseman nimi, sillä osuusliike Seudun hankkimat asemat olivat kaikki Esso-asemia. Vuoden 1988 uudistuksen jälkeen ei asemalla enää suoritettu varsinaista autohuoltoa. 2000-luvulla aseman nimi on jälleen vaihtunut osuusliike Seudun ABC-asemaksi.

Kun rautatien yli kulkeva silta valmistui vuonna 1963 tuli huoltoaseman hoitajaksi Reino Saari, joka 40 vuoden ajan vastasi aseman toiminnasta.


Huoltoasema elokuussa 2002, nyt Essona. Kuva: Kirsti KuuselaABC-huoltoasema kuvattuna syyskuussa 2013  Asemantieltä päin. Kuva Ritva Miettinen.


(Irja Kullaan, Mikko Långströmin, Erkki Saleniuksen ja Reijo Vainion antamista tiedoista koonnut Ritva Miettinen)