Nummelan kylähistoria


 


Kuoppanummentien alue

 

Viiden isomman tien lisäksi Nummelan Keskipisteeltä lähti aikoinaan kapea kylätie, joka rautatien suuntaisena kulki itäänpäin. Nykyisen Kuoppanummen alueella tie kääntyi suoraan kohti Härköilän maalaistaloja. Tämän tien alkupäätä kutsuttiin yleisesti Kusikujaksi. Molemmilla puolilla oli eri talojen ulkokäymälöitä (huusseja) sekä oikealla myös osuusliike Auran teurastamon tiloja. Kun Nummelassa ei ollut minkäänlaista yleistä käymälää, monet käyttivät kujan varren varastojen seinämiä suojana hädästä pääsemiseen. Varsinkin kesäisin haju oli melkoinen.
Myöhemmin tuon kujan nimi ”siistittiin” virallisesti Kuusikujaksi. Sen jatkona on nykyinen Kuoppanummentie. Entisen Härköilän kylätien varrella olleista kiinteistöistä on säilynyt vain ratavartijan talo. Kuusikuja on nykyinen kävelytie nimeltään Ratavartijankuja.

Näkymä Nummelan Keskipisteeltä. Härköilään johtanut kylätie alkoi osuusliike Auran maatalousosaston (kuvan oikeassa reunassa) ja sen vasemmalla puolella olleen Flinkmanin/Kukon liiketalon välistä. Osuusliikkeen varastorakennuksen takana näkyy Ratavartijan talon ulkorakennus. Ennen Vihdintie 1:n uutta rakennusta kapean kylätien vasemmallakin puolella oli erilaisia ulkorakennuksia. Kuvannut Heimo Harju tammikuussa 1971.

Ratavartijan talo

Rauhaniemi 

- Matti Kuorikoski

- Muisteluita Heleniuksen Akselin talosta ”Kusikujalta”  Irma Muuraiskangas o.s Kuorikoski 

- Muisteluita lasten ja nuorten leikeistä ja harrastuksista silloin ennen… Nummelassa  Irma Muuraiskangas o.s Kuorikoski 

Omapohja ll 

Metsälä   

Nummenranta 

Saarnin mamman mökki myöhemmin Almarin talo 

Kuoppanummentien Toivola 

Honkala 


Maire Ojanpään muistoja Myntintien alueesta 


Pisteeltä pohjoiseen lähtevät Vihdintie ja radan vartta myötäilevä Kuoppanummentie joka alunperin oli
Härköilän kylään johtanut kylätie.