Entinen LohjantieVanha-Nummela

Tehty 28.3.2012K-KauppaVuonna 1969 Marianne ja Matti Laakso tekivät Keskon kanssa vuokrasopimuksen Vanha Nummelan alueesta. Kemikaliokaupan rakennus oli vielä pystyssä, kun 1970-luvun alussa K-Kauppa Henrikin ensimmäinen vaihe valmistui. Muutaman vuoden kuluttua pikkupoikien tulitikkuleikki liikkeen varastopuolen edessä aiheutti melkoiset vahingot ja rakennus jouduttiin korjaamaan täydellisesti. Samassa yhteydessä rakennusta laajennettiin. Vakuutusyhtiö myi huutokaupalla savu- ym. vahinkoja kärsineet tuotteet. Liike oli lyhyehkön ajan suljettuna. Myymälätila pystyttiin kuitenkin melko pian siivoamaan ja kunnostamaan. Tila erotettiin pahemmin tuhoutuneesta takaosasta pressuilla ja myymälä saatiin avattua. Varastotilojen korjaus kesti pidempään. Vasta laajennusosa rakennettiin entisen kemikaliokaupan kohdalle.


K-Kauppa Henrikin avajaiset 17.9.1971.


K-Kauppa Henrikin ensimmäisenä kauppiaana aloitti Reino Henrik Luomaniemi yhdessä puolisonsa Marian kanssa. Suuri myymälä avattiin  syyskuun puolivälissä vuonna 1971. Parhaimmillaan liike tarjosi töitä 60 työntekijälle. Reino ja Maria Luomaniemi johtivat kauppaa vuoden 1990 loppuun. Perjantai 28.12.1990 tiedettiin etukäteen talousneuvos Reino Luomaniemen viimeiseksi kauppiaspäiväksi Nummelan Henrikissä. Mutta se muodostui myös lopulliseksi jäähyväispäiväksi. Kaupan viime tunneiksi talossa vedettiin salkoihin suruliput - kauppias oli siirtynyt ajasta ikuisuuteen puolenpäivän aikaan.


Henrikin ikkunamainoksia. Kuvannut Osmo Heiniö 1970-luvun puolivälissä.


K-Kauppa Henrikki Pisteeltä päin.
Kuvannut Osmo Heiniö 1970-luvun puolivälissä.


Seuraavat kauppiaat olivat Börje Vaittinen, Reijo Vuori ja Perälä. Ennen remonttia  rakennuksessa toimi vielä Mikko Isokankaan urheiluvälinekauppa, jolla oli käytössään koko liiketila. Kesport-liike siirtyi  kadun toiselta puolelta Vihtkarin/Kiviniemen talosta (alkuperäisestä Eroittajasta), missä se oli jatkanut Kiviniemen poikien Urheilukaksikko nimistä liikettä. 
Noin 30 vuotta Nummelan keskustassa toiminut K-Supermarket Henrikki sulki ovensa heinäkuun 2002 lopussa. Uuden Citymarketin valmistuttua Laustionpellolle tähän liiketaloon korjattiin myöhemmin toimitilat pienemmälle päivittäistavarakaupalle.


K-Supermarketin viimeinen kauppapäivä heinäkuun lopulla 2002.


Keskon omistamaan kauppakeskus Pilkkuun  tuli remontin jälkeen aikaisempaa supermarkettia pienempi valintamyymälä sekä Pilkkukujan ja Pisteenkaaren puoleisen oven välille kauppakuja, jonka varrella oli kuusi liiketilaa. Remontin jälkeen kauppias Jokinen piti elintarvikeliikettä jonkin aikaa.
Veljekset Mikko ja Risto Isokangas vuokrasivat kiinteistön. Kesällä 2006 Risto Isokankaan K-Extra-valintamyymälä muutti Lohjantien varrelta tähän kiinteistöön. Vuokrasopimus tehtiin viideksi vuodeksi.


Sisäänkäynti Isokankaan kauppaan. Kuvannut Mikko Yli-Rosti.  


Kauppakujan varrella ovat toimineet mm. Päivikin Kukka, Nummelan akvaario-  ja eläintarvikeliike, Yrttipirtti, Tiimari sekä lifestyle-myymälä Hampton, joka myi vaatteita ja kodintekstiilejä ja tarjosi sisustussuunnittelupalveluja sekä  luomuelintarvikkeita myynyt Maan väki-niminen liike.


Kuvia näyteikkunasta, kauppakäytävästä ja avajaispäivästä 9.9.2006. Kuvat omistaa Riitta Grönholm.

Hamptonin muutettua Pilkkukujan toiselle puolelle Vihtkarin/Kiviniemen kauppataloon (ent. Eroittaja) tähän liikehuoneistoon tuli Eeva Koiviston kiinteistöalan yritys, joka tarjosi mm. keittiösuunnittelua.
Kauppakujan varrella on jossain vaiheessa ollut myös  vanhojen huonekalujen esittelytila.

Mikko Isokankaalla oli Nordea-pankin talossa Sportia- urheilutarvikeliike. Kun sen toiminta loppui siellä, tarjoustavaroita myytiin vielä Risto-veljen liikkeen käytävällä.
Isokankaan valintamyymälä lopetti toimintansa kesäkuussa 2011. Myös kauppakuja suljettiin. Päivikin Kukka, Tiimari ja Eläintarvikeliike siirtyivät Vihdintien varrelle Nordea- pankin taloon ja Yrttipirtti Vihdintien ja Joukolantien kulmassa olevan uuden kerrostalon (Joukolanhovi) alakertaan.
Liiketalo kunnostettiin ja uusi K-supermarket sai jälleen koko kiinteistön käyttöönsä. Myyntitilaa on noin 950 neliötä ja uudelleen osin ryhmiteltyjä autopaikkoja K-supermarketilla on noin 140.
Marraskuussa 2011 aloitti kauppiaana Lassi Laaksonen.


Tietoja tämän liikekiinteistön vaiheista ovat antaneet mm. Airi Arola, Riitta Grönholm, Anna-Liisa Helle,  Eeva Heino, Henny Hynnälä, Irja Kallio, Ulla-Maija ja Ilkka Laakso, Leila ja Isto Lilja, Reijo Vainio, Mikko Yli-Rosti. Koonneet Ritva Miettinen ja Sirkka Järvensivu.